Annonce
Horsens

En postgang for sent i Horsens: Nu er tilslutningspligten til fjernvarme afskaffet

Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) glæder sig over, at forbrugerne nu selv kan vælge den opvarmningsform, der passer dem bedst. Arkivfoto: Morten Pape

Omkring 10.000 husstande i Horsens nåede at blive pålagt tilslutningspligt til fjernvarme, inden regeringen, Dansk Folkeparti og Radikale Venstre nu har fjernet kommunernes mulighed for at gøre netop det.

Horsens: Mindre end en måned efter at Horsens Byråd 27. november pålagde 2100 husstande i Hatting, Lund og Gedved tilslutningspligt til fjernvarme, har et flertal i Folketinget afskaffet kommunernes ret til at tvinge forbrugere over på fjernvarme mod deres vilje.

Som opfølgning på energiaftalen har regeringen, Dansk Folkeparti og Radikale Venstre ifølge Ritzau netop vedtaget at ophæve muligheden for at pålægge nye forbrugerbindinger i fjernvarmesektoren, og dermed skal forbrugerne nu ikke længere frygte at blive bundet til fjernvarme, hvis de ikke ønsker det.

Vedtagelsen træder i kraft fra nytår, men lokalt kommer den altså ikke til at få betydning, for med beslutningen i november er hele den strategiske energiplan med tilhørende tilslutningspligt til fjernvarme for i alt omkring 10.000 husstande i og omkring Horsens gennemført.

Jeg står på forbrugernes side, og forbrugerne skal have frihed til frit at vælge opvarmningsform.

Lars Chr. Lilleholt (V), energi-, forsynings-, og klimaminister

Minister: Jeg står på forbrugernes side

Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) glæder sig over vedtagelsen i Folketinget.

- Jeg står på forbrugernes side, og forbrugerne skal have frihed til frit at vælge opvarmningsform. Jeg er derfor rigtig glad for, at vi nu sætter en stopper for nye forbrugerbindinger i fjernvarmesektoren og dermed sikrer forbrugernes ret til at vælge selv, siger han til Ritzau.

Loven ændrer ikke ved allerede pålagte bindinger. Efter nærmere analyse vil der blive taget politisk stilling til, om også allerede pålagte bindinger skal ophæves, skriver Ritzau.

Lars Chr. Lilleholt er overbevist om, at fjernvarmesektoren stadig kan konkurrere om varmekunder uden forbrugerbindingerne.

- I dag er over halvdelen af alle matrikler i danske fjernvarmeområder udlagt uden forbrugerbindinger. Her har forbrugerne aktivt tilvalgt fjernvarmen, fordi det er det bedste alternativ for dem. Fjernvarmesektoren kan med andre ord sagtens tiltrække nye kunder uden at tvinge dem ind i folden, siger han.

Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

På samme måde kan man i klimadebatten spørge: Kan det nu også passe?

Læserbrev: Da jeg i sin tid underviste elektrikerlærlinge, sagde jeg til dem, når de skulle beregne en kondensator, at de lige skulle stoppe op og spørge sig selv: "Kan det nu også passe?" Ellers kunne man med alle de mange millioncifre få en kondensator ud af det, som rent fysisk næppe kunne være i en stor beboelsesejendom. På samme måde kan man i klimadebatten spørge: Kan det nu også passe? Ida Auken fortæller verdens mægtigste mand, hvordan han skal bære sig ad - for hun ved det om nogen. Jeg er bestemt heller ikke enig i Trumps klimapolitik, men Ida Auken ved godt, hvad der giver pote i medierne. Macron rider med på den klimabølge, der giver bonus i øjeblikket, og siger om brandene i Amazonas regnskove, at Jordens lunger brænder, vi må gøre noget! Den går rent ind - eller gør den? Er lunger ikke noget, der optager ilt? Og er der ikke forskere, der siger, at underskoven i regnskoven forbruger næsten lige så megen ilt, som træerne producerer? Det er havet, der er verdens iltmager. Selvfølgelig skal man ikke underkende træernes optag af CO2, som er meget vigtig. Et stort problem ved de skovbrande er også den CO2, der dannes. Greta Thunberg sejler til USA under stor bevågenhed og flyver hjem i hemmelighed! Dansk Folkeparti er nu også klimabevidste, for i fortvivlelsens stund er man jo nødt til at få surfbrættet op på den klimabølge, hvor man før skred i kultveilten op til valget til stor glæde for Danmarks Radios journalister, der jo nødigt ser deres grønne gren savet over af DF. Jeg er ikke på Facebook, så alle I, der nu vil give mig en over nakken med svulstige gloser over dette indlæg, må finde jer i, at jeg ikke kan læse det. Jeg vil så i sandhedens navn lige nævne et par ting: Jeg cykler, når jeg skal købe ind, og har min cykelkurv med til varerne, så jeg ikke skal bruge plastposer. Jeg har aldrig været i Thailand på ferie - jeg foretrækker at cykle på ferien i vort dejlige land, som jeg holder af og er så heldig at leve i.

Annonce