Annonce
Rejser

En moderne fortolkning af de gamle pilgrimmes rute

En stor pilgrimsgruppe er ved at være færdig med vandringen fra Esrum til Mårum Præstegård. Foto: Marianne Lomholdt

Tisvildevejen er Nordsjællands store pilgrimsrute, der byder på markante klostre, hellige kilder og en kulturrigdom, der kunne overvælde selv en af landets førende eksperter i kultur og natur, da han gik ruten med sin lavbenede hund.

Der ligger 100 kilometers ro mellem Esrum og Tisvilde, hvis man følger pilgrimsruten ad små veje og trampestier, der går gennem skove, enge, langs søer og ud til det åbne hav. Der er dansk natur og kultur nok til at rense hovedet. - Der er ikke den kærestesorg, man ikke kan gå sig fra, siger Niels Elers Koch, chefredaktør for Trap Danmark, selv om han dog ikke lider af den slags sorger. Det gjorde til gengæld 73-årige Elin Tonsgaard, da hun begyndte at vandre for mange år siden. - Jeg startede med at tage på vandreferie, da jeg blev alene. Jeg kunne ikke finde ro nogen steder. Men når jeg gik, fik jeg ro i hovedet, og det hænger ved. Jeg får det så godt og bliver glad, når jeg er ude i naturen, og hvis man går i stilhed, er det lige før, man bliver en del af den, siger hun. For to år siden gik både Niels Elers Koch og Elin Tonsgaard på en sommervandring med guide på Tisvildevejen. Vandrernes oplevelser vender vi tilbage til. Først skal vi have historien om en ildsjæl, der fik en god idé og blev ved, til den var ført ud i livet.

Esrum-Tisvildevejen

Pilgrimsruten består af fire etaper og leder vandrerne fra Esrum til Tisvilde.

Første vandring går fra Esrum til Mårum. Der er to ruter at vælge imellem: en på 11 km og en anden på 18. De har samme udgangspunkt i Esrum, men mens den korte går en direkte vej til Mårum gennem Grib Skov, følger den lange søbredden og tager et stort sving ind gennem skoven.

Anden tur går fra Mårum til Annisse. Den deler sig også i en kort og en lang udgave undervejs på henholdsvis 19 og 26 km. På begge ruter kommer man forbi Kulsvier, som har en meget aktiv forening, der fortæller om kulsvierne.

På tredje dagen går man fra Annisse til Ramløse - en tur på 12 km. Meget af ruten går man langs Arresø, man oplever Garbolunds vinmarker og til sidst bakkerne ved Ramløse.

Den sidste dag ender i Tisvilde. Ruterne fra Ramløse er henholdsvis 19 og 23 km lange. Her går man langs oldtidsvejen, kommer gennem Tibirke Bakker og Tisvilde Hegn, inden man når den hellige kilde, Helene Kilde, og til sidst det åbne hav. Har man fulgt den lange rute i fire dage, har man tilbagelagt 81,6 kilometer. Den korte er 63,8. I alt er det afmærkede natur-spor gennem Nordsjælland på 100 kilometer.

I hver landsby, hvor ruterne starter og ender, er der offentlig transport, overnatningssteder og mulighed for indkøb eller bestilling af måltider hos private. Der er også kulturguider tilknyttet ruten, som kan hjælpe med den lokale historie og gode tip til oplevelser.

Hvert år bliver der afholdt en femdages guidet sommervandring, men de guidede ture er så populære, at de er udsolgt. Der er nu også lavet to-dages ture, og flere ture og oplevelser på Esrum-Tisvildevejen er i støbeskeen.

Se mere på Tisvildevejen.dk.

Pibe Mølle i silhuet med solnedgangen i baggrunden. Møllen ligger mellem Mårum og Annisse og er et vartegn for området. Den har også lagt navn til både en oste- og vinhandler samt en restaurant. Foto: Rigmor Westh Baagøe

Officiel åbning

Når man begiver sig ud på pilgrimsruten fra Esrum Kloster langs Øvre Kanal, ser man Esrum Sø brede sig ud og strække sig lang. Man kan høre små bølgeskvulp og se en himmel, der spejler sig i vandoverfladen. Selv om man går langs bredden, forandrer sanseindtrykkene sig hurtigt, for Grib Skov omkranser en. Det er Rigmor Westh Baagøe, som er idékvinden bag pilgrimsruten, der starter ved Esrum Kloster og ender efter 100 kilometer i Tisvilde. På vejen kan de moderne pilgrimme opleve et Nordsjælland, der sætter pris på sin kulturhistorie og varierende natur, som en del af er kommet på Unecsos verdensarvsliste. Hun bor selv midt i de herligheder, som hun gerne vil vise frem til resten af verden. - Jeg er født og opvokset her og på en eller anden måde er Nordsjælland verdens navle for mig. Idéen var at skabe noget, der kunne vise kulturen, naturen og alle de små landsbyer og deres ressourcer. Til åbningen af Esrum Kloster som pilgrimscentrum i 2014 tænkte jeg, at man kunne bruge pilgrimskonceptet til noget større og brede det ud, siger Rigmor Westh Baagøe. Titusind frivillige timer senere har hun i samarbejde med Gribskov Kommune, Museum Nordsjælland, Naturstyrelsen og utallige lokale frivillige skabt en vandrerute, der leder besøgende gennem de nordsjællandske landskaber, ni landsbyer, seks hellige kilder og masser andre kulturskatte. I et par år har vandrere prøvet ruten af både på egen hånd og guidede sommervandringer, men i år blev afmærkninger og rutekort endelig færdige, og Tisvildevejen kunne officielt åbnes 3. juni 2018.

Pilgrimsvandringerne starter i Esrum, hvor rødstensklosteret ligger. I klosterkælderen kan man købe klosterøl på fad, kage, kaffe og te, og man kan gå en tur rundt i klosterhaven, inden turen går videre ad pilgrimsruten. Foto: Rigmor Westh Baagøe
Annonce

Lokalt og unikt

Dagsvandring nummer et, der begynder med lydene af bølger og duften af skov, ender i Mårum. 250 indbyggere bor der i den lille by, som størrelsen til trods har et forsamlingshus, en kirke og et rigt foreningsliv. Følger man skovvejen, kommer man til præstegården, hvor sognepræst Pia Niebuhr og hendes mand Sten Oyre gerne tager mod vandrere i sognestuen, hvor der er et værelse med dobbeltseng, køkken og spisestue. Man skal huske at booke værelset på forhånd, og så kan man samtidig forhøre sig om, man kan bestille aftensmad og madpakke og måske en tur i præstegårdens udendørs finske vildmarksbad. Det er ikke kun sognepræsten og hendes mand, der tager godt mod vandrerne på Esrum-Tisvildevejen. For udover kulturen og naturen er det de menneskelige ressourcer i de fire byer: Esrum, Mårum, Annisse og Ramløse, som Rigmor Westh Baagøe gerne ville vise frem. Derfor har hun arbejdet på at få foreninger, kunstnere, kirker, madmødre, caféer, vingårde og overnatningssteder til at åbne deres døre for de nye besøgende. - Det er dem, der virkelig skaber indholdet i turen. For mig at se er de kernen i projektet, siger Rigmor Westh Baagøe. Og det er de to vandrere Elin Tonsgaard og Niels Elers Koch enige i. - Når vi kom frem til forsamlingshusene, stod de sødeste mennesker og tog imod os med mad. Den varme og interesse fra de frivillige var en oplevelse uden lige. Det var, som om hele byen var indstillet på, at vi skulle have en god oplevelse. Man blev nærmest helt rørt, husker Elin Tonsgaard. - Det var helt specielt at opleve engagementet fra lokalsamfundet. Det gav nogle unikke oplevelser, som når præsten i en lille landsby åbnede sin have for os. Når der stod lokale klar med et fodbad, en vinbonde fortalte om sin restaurerede bondegård, eller når vi fik lokal økologisk mad serveret af frivillige om aftenen, siger Niels Elers Koch. På de guidede sommervandringer er hele apparatet af frivillige kørt i stilling. Der er planlagt besøg hos kulsvierforeningen, naturvejledere, lokale gallerier og aftalt overnatninger i de lokale kirker eller på hølofter. Men når man besøger Tisvildevejen på egen hånd, kan man også få glæde af den lokale gæstfrihed. Der findes kulturguider i landsbyerne, der - nogle gratis, andre mod betaling - viser rundt og fortæller om historien. - Derudover har sommervandringer modnet landsbyernes beboere, så flere har tænkt: "kunne vi ikke lave børneværelset om til udlejning, nu hvor børnene er flyttet hjemmefra?", og dem, der sælger kunst, har tænkt: "jeg kunne åbne et lille galleri." Sådan har det udviklet sig, så der er masser af muligheder, når man kommer til landsbyerne, forklarer Rigmor Westh Baagøe.

Vandreturen går forbi Ramløse Mølle, der stadig er en arbejdende mølle, hvor man maler mel uden kemiske tilsætningsstoffer. Foto: Rigmor Westh Baagøe
Annonce

Natur og kultur

Den sidste etape af Tisvildevejen går 23 kilometer fra Ramløse og Arresøen til den hellige kilde i Tisvilde. Helene Kilde var i middelalderen et valfartssted for pilgrimme, munke eller syge katolikker, der troede, at vandet i kilden kunne helbrede dem. Dengang begyndte pilgrimmene også deres færd fra Esrum Kloster til kilden, men ruten, som Tisvildevejen går ad, er en moderne fortolkning af de gamle pilgrimmes vandringer. Og den er lagt for at vise det bedste af Nordsjællands natur og kultur frem. Især klostrene og de hellige kilder er unikke for området. Niels Elers Koch er, udover at være vandrer og gammel spejder, også en af Danmarks førende eksperter i lokal natur- og kulturhistorie. Som chefredaktør for Trap Danmark, var det nærmest arbejde, da han pakkede rygsæk, sovepose og lavbenet hund for at tage på sommervandring i 2016, mens resten af familien var på badeferie. Men selv en ekspert ud i naturen kan blive imponeret. - Det, der er specielt ved ruten, er de markante klostre, som har domineret egnen, og de store kongeskove. Alt det kendte jeg til på forhånd, men det fascinerende er, at selv om jeg kendte området og historien, lærte og opdagede jeg nye ting. Man bliver hele tiden overrasket over, hvordan det her lille guddommelige land kan have så mange natur- og kulturrigdomme. Og de ligger lige i vores baghave, siger Niels Elers Koch. I Tisvildes baghave, skoven, der hedder Tisvilde Hegn, findes nogle af de store naturoplevelser. Her er troldeskov med en forsvunden landsby, Sjællands største hede og en gammel slotsruin. Vandrerne går til Tisvilde med skoven til den ene side og gamle sommerhuse til den anden. En række egetræer og et kantet stengærde flankerer vejen, der efter fire dage inde i landet ender ved det store åbne hav Kattegat. Det er indbegrebet af dansk natur. Og som sådan vil det være velkendt for de fleste, der har vandret eller camperet. - Man kender den danske natur. Men alligevel er det forskelligt fra gang til gang. Det her var også anderledes, fordi det var lidt en luksusudgave. Man får så mange oplevelser forærende. Og når man ikke er 25 år længere, er det rart, at man får rygsækken kørt fra sted til sted, siger Elin Tonsgaard. - Som tidligere spejder og løber er det ikke nye oplevelser man får, når man kommer ud i den danske natur. Men det er altid gode oplevelser. Det er vigtigt at genopleve, hvor fantastisk et land Danmark er, siger Niels Ehlers Koch.

Hele pilgrimsruten er blevet afmærket i år, og det blev fejret med en officiel indvielse 3. juni. Foto: Marianne Lomholdt
Pilgrimsruten begynder i Esrum, hvor der ligger et kloster, som også i gamle dage var et centrum for pilgrimme, der kom til Nordsjælland for at besøge den hellige Helene Kilde i Tisvilde. Foto: Rigmor Westh Baagøe
På de årlige sommervandringer får pilgrimmene fortællinger om området, bygninger og foreninger undervejs. Foto Rigmor Westh Baagøe
På de årlige sommervandringer på Tisvildevejen får pilgrimmene fortællinger om området, bygninger og foreninger undervejs. Foto Rigmor Westh Baagøe
Niels Henriksen leder pilgrimsgruppen frem til Oldtidsvejen ved Tibirke. Foto: Rigmor Westh Baagøe
Vandreturen går forbi Ramløse Mølle, der stadig er en arbejdende mølle, hvor man maler mel uden kemiske tilsætnigsstoffer. Foto: Rigmor Westh Baagøe
Pilgrimmene vandrer gennem Mårum, hvor første dagsvandring ender og anden begynder. Det er Niels Henriksen i munkekutten, der leder pilgrimmene på rette vej. Foto: Marianne Lomholdt
Frivillige fra landsbyen Annisse tager imod pilgrimmene, der er nået gården Garbolund. Gården ejes af Jette Haugaard, der producerer naturvin. På Garbolund tager de mod pilgrimme hele året rundt, Jette Haugard holder gerne foredrag i vinmarken og fortæller om sin bevaringsværdige gård. Foto: Rigmor Westh Baagøe
Niels Henriksen er guide på vandreturen, og for at holde sig til pilgrimstemaet har han iført sig en munkekutte. De fleste kilometer af vandrerruten mellem Esrum og Tisvilde går af grus- og trampestier, mens man få steder følger en asfaltvej. Foto: Rigmor Westh Baagøe
Esrum klosterhave er en moderne gengivelse af munkenes haver. Den er en samling af mere end 200 forskellige planter, som også fandtes i munkenes udgave af haven. Hvert bed fortæller en historie om planternes medicinske eller religiøse betydning. Foto: Rigmor Westh Baagøe
Annonce
Horsens

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Horsens For abonnenter

Fra sofatid foran tv'et til huskøb i Stensballe: - I Horsens er der noget for alle

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Mandagens coronatal: 1411 nye coronasmittede - højeste tal i efteråret

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Ny øverste chef for 7000 kommunalt ansatte i Horsens: Charlotte Lyrskov udnævnt til ny kommunaldirektør

HH Elite For abonnenter

Kvalitet og bredde til forskel: HH Elites ti måls-sejr afslørede disse fire afgørende styrker

Erhverv

Første af sin art i Danmark: Nu er byggeriet af kollegium for håndværkere i gang på godsbanearealet

Podcast

Togbroen over Vejlefjord spøger stadig hos Else og John: - Om natten vil det blive helt forfærdeligt for os

Uden at orientere politikerne: Region afviste at bakke op om ALS-forskning i Grindsted

Horsens For abonnenter

Tomt torv i Horsens skal snart være fortid, hvis det står til borgmesteren: Vi skal række ud til klyngen af stadeholdere

Horsens

Partiformand var med til at skyde Venstres valgkamp i gang: Ravn vil sætte en stopper for beskidt spildevand, der havner i fjorden

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Erhverv

Hun vil inspirere til flere kulører i boligen: I ny butik på Bjerrevej kan man hente gode ideer

For abonnenter

Mette Frederiksens brutale højre hånd fra Esbjerg i fokus for vilde sms’er

Navne

Malene fra Horsens bliver ny chef for bibliotekerne og Borgerservice i Billund

Horsens For abonnenter

Stadeholderne bliver væk fra Horsens: 'Jeg har hørt, at det er helt dødt'

Horsens

Vil du blive klogere på kandidaterne, inden du sætter dit kryds? Her er overblikket over de lokale vælgermøder

Annonce