Annonce
Horsens

En milepæl på gågaden: Nu er Jessensgade åben

Nu kan man igen krydse Jessensgade, som i de seneste måneder har været delvis spærret af, mens gadens belægning er blevet skiftet. De gule betonblokke er stillet op for at sikre afdækning af de plantehuller, som endnu ikke er fyldt med vækster. De blandede prydtræer, der skal pynte i gadebilledet er dog på vej og kommer i jorden inden jul, siger Kristian Markvardt fra Buus Anlægsgartner A/S. Træerne, der plantes, er smalbladet sølvblad, sakhalinkirsebær og almindelig robinie. Foto: Morten Pape

Fredag kunne horsensianerne for første gang trave op og ned ad den ny belægning på Jessensgade.

Horsens: En lille milepæl i det enorme arbejde med at renovere Horsens' gågade-system blev fredag nået i Jessensgade.

Gadens brede midterstykke har siden august været spærret af, mens brolæggere fra firmaet Buus Anlægsgartner A/S , som står for den samlede gågaderenovering, har skiftet størstedelen af sten-belægningen.

Fredag morgen blev afspærringerne fjernet. Dermed kunne horsensianerne test-trave det nye underlag, der i de kommende år skal brede sig på hele strækningen fra Jessensgade i vest via Søndergade til Torvet i øst.

Annonce

Ligesom i Jessensgade har vi i Søndergade mødt forståelse og konstruktive mennesker blandt butikker og naboer. Det er vi meget glade for.

Kristian Markvardt, projektleder Buus Anlægsgartner A/S
Belægningen på den ny gågade lægges i såkaldt tyskerforbandt. - Den nye belægning skal gerne gøre det lettere at komme frem - uanset om man går med rollator, klapvogn eller på høje hæle, har kommunens projektleder Lene Holmgaard tidligere forklaret. Foto: Morten Pape

Fest til foråret

Jessensgade kommer dog ikke til at genlyde af springende champagne-propper og poppende konfettibomber i anledning af fredagens åbning, forklarer Kristian Markvardt, som er projektansvarlig hos Buus Anlægsgartner A/S.

- Vi vil gerne fejre færdiggørelsen af etaperne i gågaderenoveringen, men vi mangler stadig at lægge sten langs facaderne i Jessensgade (som har været brugt til gangstier, mens midterstykket blev renoveret, red.). Det vil være klaret til foråret, og ved at vente med en markering til da kan vi forhåbentlig samtidig fejre, at vi til den tid også er færdige med den del af Søndergade, som vi er i gang med nu, forklarer Kristian Markvardt.

Ud over belægning langs husfacaderne i Jessensgade, mangler der beplantning i de store plantehuller, der stadig står tomme, konstaterer han.

- 3. december får vi leveret træer, og ugen efter går vi i gang med at plante dem, forklarer han om næste skridt i Jessensgade, hvor opgaven med at lægge nye sten langs facaderne begynder i uge 2 næste år.

Fredag morgen blev det igen muligt at spankulere op og ned ad Jessensgades midte. Jessensgade er den vestligste del af gågadesystemet, som får ny belægning. Forude venter halvandet år med byggeri i gadebilledet, før hele strækningen op til Torvet er færdigrenoveret. Foto: Morten Pape

Ros til butikker og naboer

Der er dog lang vej, før der er lagt nye sten hele vejen fra Jessensgade til Torvet.

Hvis Buus Anlægsgartner A/S følger planen, er projektet færdigt i sommeren 2020. Det kræver tålmodighed og forståelse fra butiksindehavere og gågadens brugere, og den forståelse oplever Kristian Markvardt, at folk udviser. Også efter brolæggerne for en måned siden tog hul på renoveringen af selve Søndergade.

- Ligesom i Jessensgade har vi i Søndergade mødt forståelse og konstruktive mennesker blandt butikker og naboer. Det er vi meget glade for, skriver han i et infobrev til erhvervsdrivende og naboer, hvor han også bemærker, at belægningen på den del af Søndergade, der nu renoveres, vil begynde at tage i form inden jul.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Leder: Stillads-ballade er kørt helt af sporet

Det er noget af en sag, Horsens-firmaet Dansk Boligbyg A/S er blevet en del af på Nørrebro i København. Et stort stillads blev væltet af arrige stilladsarbejdere i forbindelse med et byggeri på Lundtoftegade for et par dage siden, og ved samme lejlighed blev biler tippet på hovedet. Noget nær chokerende scener på dansk grund. Stilladsarbejderne påstår, at DS Byggeri, som er underentreprenør, ikke lever op til danske overenskomster. Dansk Boligbyg A/S har hovedentreprisen og valgte tirsdag at sende DS Byggeri-arbejderne hjem - med besked om, at de ikke vender tilbage. Det lyder som en klog beslutning, uanset hvad der er op og ned i en sag, der mest ligner aktioner fra "de gule veste" i Frankrig. De kommende dage må afgøre, om der rent faktisk er begået brud på overenskomsten, og om sikkerheden på arbejdspladsen har været utilstrækkelig, som 3F og de danske stilladsarbejdere anfører. Hvis målet for stilladsarbejderne var at skabe opmærksomhed, er de lykkedes til et 12-tal. Men metoderne er helt ude i hampen, også selv om der ligger mere principielle spørgsmål til grund. Konflikten har kørt i uger. Kønt var det heller ikke - på TV 2 tirsdag aften - at se en delvist anonym mand, som angiveligt var den ene af de to, der søndag aften blev overfaldet ved byggeriet. De ville med en videooptagelse dokumentere arbejdsforholdene på byggepladsen på Nørrebro. Hvis det er sandt, at de har fået bank for det, er det - også - helt utilstedeligt. Bliver voldsepisoderne så en sag for politiet? Næh, de overfaldne tør ikke anmelde sagen af frygt for repressalier - og fik på tv fagforenings-opbakning til at droppe en anmeldelse. Man må respektere beslutningen, men trist er den, for sammenkoblet med, at vrede stilladsarbejdere råber: "Når I angriber én af os, angriber I os alle", er vi ude i noget, vi hører fra rockere og andre, der har sat sig ud over det danske retssystem og selv handler konflikter af. Balladen skal hurtigst muligt nedtrappes - på dansk manér.

Annonce