Annonce
Horsens

En læser får svar: Så mange penge bruger kommunen på at fjerne affald fra gaden

Hvilke udgifter har Horsens Kommune til at fjerne affald fra gaden? Det er et af de spørgsmål, elever på FGU Østjylland undrer sig over. Arkivfoto: Morten Pape
I disse uger har mange skoler og institutioner fokus på affald i undervisningen. I den forbindelse har elever på FGU Sydøstjylland flere spørgsmål om affald i Horsens Kommune.

Horsens: I disse uger kører Danmarks Naturfredningsforening en skraldekampagne, hvor mange skoler og institutioner i Horsens Kommune er tilmeldt.

I forbindelse med temaet affald er Martin Monsrud Düring og hans elever på FGU Sydøstjylland stødt på et spørgsmål, som de ikke kan finde svar på.

- Hvor meget affald fjernes fra gaden om året i Horsens Kommune?

Annonce

Det spørgsmål har avisen derfor stillet til souschef hos service og beredskab i Horsens Kommune, Charlotte List.

- Det kan jeg desværre heller ikke svare på. Jeg ville ønske, jeg kunne, siger Charlotte List og forklarer, at det i kommunens systemer ikke adskilles, hvor meget affald der er opsamlet på gaden, og hvor meget affald der kommer fra skraldespandene eller andet.

Kommunen har dog flere ansatte til at fjerne affald fra gaden.

Mange penge på hensat affald

Skoleeleverne fra FGU spørger også, hvilke udgifter kommunen har til at fjerne affald fra gaden. Charlotte List fortæller, at kommunen i 2020 havde udgifter for 600.000 kroner til at gå rundt og samle affald op fra kommunale områder. Derudover brugte kommunen 20.000 kroner på at fjerne skrotbiler og 2,3 millioner kroner på at tømme de offentlige skraldespande.

- En del af det beløb går også til at samle det affald op, der ligger rundt omkring skraldespandene. Det er måske 400.000 kroner, der bliver brugt på det, vil jeg vurdere.

Dagens spørger

Dagens spørger Martin Monsrud Düring skriver: 

"Skriver til jer med en opfordring om at have fokus på affald i uge 15/16. Danmarks Naturfredningsforening kører en skraldekampagne, og mange skoler og institutioner i Horsens er tilmeldt, heriblandt min skole, FGU. I forbindelse med affaldsindsamlingen arbejder vi med temaet i undervisningen, og her er jeg stødt på følgende spørgsmål, som der tilsyneladende ingen fakta er på:

Undersøg på nettet, hvor meget affald de fjerner fra gaden om året i Horsens Kommune og hvilke udgifter de har til det. Er problemet stigende eller faldende i jeres kommune?"

Desuden blev der i 2020 brugt 700.000 kroner på at fjerne hensat affald ved kommunens nedgravede affaldsstationer; noget, der er et stigende problem, fortæller Charlotte List.

- Vi oplever i ret stort omfang, at borgerne hensætter affald ved de nedgravede stationer i byen. Det er for eksempel gamle møbler eller hvidevarer, som egentlig skulle have været på genbrugspladsen. Som kommune er vi nødt til at fjerne det, når det står på et kommunalt areal, og man ikke ved, hvem der har sat det. Og det er dyrt, for det er tit tungt affald, så nogle gange skal vi have en lastbil med grab eller en kran ud for at fjerne det, siger hun og tilføjer:

- Borgerne skal køre deres ting på genbrugspladsen eller bestille afhentning af storskrald. At sætte det ved affaldsstationen er ikke den rigtige løsning.


Der er heldigvis mange mennesker med stort samfundssind, som er gode til at samle affald op. Vi håber, at de skolebørn, der også er ude for at samle affald, opdrager deres forældre og bedsteforældre til det samme og husker det, når de selv bliver voksne.

Charlotte List


Ud over det hensatte affald oplever Charlotte List ikke, at affald i gaderne er et stigende problem.

- Der er heldigvis mange mennesker med stort samfundssind, som er gode til at samle affald op. Vi håber, at de skolebørn, der også er ude for at samle affald, opdrager deres forældre og bedsteforældre til det samme og husker det, når de selv bliver voksne.

Spørg Redaktionen

Har du et spørgsmål eller en undren, som du gerne vil have Horsens Folkeblad til at undersøge?

Send det til os via spørgeboksen på spoerg.hsfo.dk. Så er du med til at præge, hvad avisen går i dybden med.

Folkebladet vil jævnligt kigge på spørgsmålene. Hvis der kommer mange, vil vi vælge en række spørgsmål ud og lade læserne stemme på, hvilket af de udvalgte spørgsmål vi skal gå i dybden med.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Megascope: Vi holder åbent, til vi får et påbud om at lukke

Horsens

Se videoen: Borgmester om nedlukning - Jeg er ærgerlig og ked af det

Horsens

Få overblikket: Disse skoler og institutioner i Sønderbro Sogn kan blive ramt af nedlukningen

Horsens

Se kortet: Så mange skal være smittede, før dit sogn lukker ned

Annonce