Annonce
Mad og drikke

En klassiker i sommervarmen

Haven er den perfekte ramme om en pilsner. Ceres brygger et fint bud i økonomiklassen, mens Svaneke Bryghus har et mere forfinet og fyldigt bud - også på dåse. Bohemian fra Schiøtz er bedste bud på flaske. Foto: Morten Vilsbæk
Pilsneren er verdens mest populære øltype, vi har testet en stribe til sommerens mange stunder, hvor en læskende øl er på sin plads.

Sommeren står for døren, og med blå himmel, klipning af græs og sysler i haven nærmere vi os højsæsonen for en kold pilsner.

Kold pilsner som i en øl på terrassen med udsigt til en trimmet plæne, en sixpack på bordet til spontane gæster eller bare en forfriskende pilsner til en røget sild på rugbrød eller som en håndbajer til en fiskefrikadelle på havnekajen.

Vel har danske ølentusiaster kåret mange mørke bryg som årets øl, og stærkt humlede pale ale er skamprist af hipstere med fuldskæg kloden over, men pilsneren står nok tilbage som den øltype, de fleste af os vil vælge at nappe en kasse med om bord, hvis vi skulle leve resten af vores liv på en øde ø.

Den rene læskende humlesmag med lidt citrus, den klare gyldne væske og det hvide skum sammen med den perfekte balance mellem maltsødme og bitterhed.

Pilsneren er også den mest populære øl på de internationale markeder, og den blev præsenteret mortensdag 11. november 1842 af den bayriske brygger Joseph Groll på tre gæstgiverier i, ja, Pilzen i Tjekkiet.

Borgmesteren og en række bryggere havde tre år forinden etableret et nyt bryghus med et stort kælderanlæg hugget ind i sandstensklippen for at slippe for surt, grumset og ikke mindst mørkt øl, som mindre dygtige bryggere havde plaget borgerne med i årevis.

Bürgerliche Brauhaus eller Mestansky Pivovar lagde lokaler til fødslen af den nye øltype, men om det var uheld fra Joseph Groll eller tilsigtet, at han fik lavet en lys münchenermalt, bliver vist stadig diskuteret.

Nogle mener, at pilsneren er den bedste øl i verden, og en kendt dansk skuespiller har udnævnt en pilsner til “probably the best beer in the world”. Her på siderne har køkkenskriveren testet en stribe pilsnere. Ingen falder igennem, men nogle er klart sjovere og har mere karakter end andre.

Fællesnævneren for en pilsner, som måske er den bedste i verden, er ikke nødvendigvis den bedste for dig, og min favorit i feltet var Bohemian fra Schiøtz, som har taget opkaldt øllen efter det vestlige Bøhmen, hvor Joseph Groll i sin tid revolutionerede vores opfattelse af, hvad øl er og kan være.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Se Danmark: I maj kom landet tilbage

Danmark

DMI lover sol og sommer på første officielle sommerdag - men så kommer efterårsvejret

Annonce