Annonce
Kultur

En kæmpetrold nærmer sig langsomt et velbesøgt naturområde

Kunstneren Thomas Dambo har været med til at bygge mange trolde. Her sidder han på en ret ny trold, der er blevet et samlingspunkt i Børkop. Foto: Poul Urbrand
Kommunen har givet landzonetilladelse til en stor troldeskulptur ved Isenbjerg, men der mangler stadig et par tilladelser.

Gludsted: Landsbyerne Gludsted og Isenvad er nu nået et skridt nærmere i bestræbelserne på at opsætte en kæmpestor trolde-skulptur i Gludsted Plantage nær Isenbjerg.

- Vi er ikke i mål endnu, men nu har vi da fået en landzonetilladelse fra kommunen, siger Carsten Gjerløv, der er bestyrelsesmedlem i landsbyforeningen i Gludsted og en af tovholderne i trolde-projektet.

Gludsted er ikke alene om projektet. Landsbyforeningen i Gludsted har indgået et samarbejde med borgerforeningen i Isenvad, da begge byer har nær tilknytning til Isenbjerg.

Annonce

Og når det lige skal være en trolde-skulptur, så skyldes det, at der er en gammel troldemyte om Isenbjerg. Myten handler om, at der engang for længe siden levede en mægtig trold i Isenbjerg. Trolden fik tilranet sig en masse jord, men indgik en pagt med præsten fra Gludsted Kirke og rejste til Norge.

Fortællingen har givet inspiration til projektet, der går ud på at få opstillet en af kunstneren Thomas Dambos berømte kæmpetrolde ved Isenbjerg.

Troldefiguren skal bygges af genbrugstræ, nyt træ og får en indre konstruktion af stål. Trolden vil blive cirka fem meter høj, og skulpturen vil få en omkreds på seks meter.

Carsten Gjerløv er tovholder for troldeprojektet. Her ses han foran Gludsted Kirke, der spiller en vis rolle i den lokale troldemyte. Foto: Peter Hald

Placeringen bliver "et stenkast i nordøstlig retning" fra Isenbjerg, siger Carsten Gjerløv lidt kryptisk:

- Sagen er, at man skal lede lidt efter trolden. Men den bliver nok ikke så svært at finde, forklarer han.

Ikke i mål endnu

Carsten Gjerløv understreger, at man ikke er i mål med projektet endnu.

- Vi mangler stadig at få en byggetilladelse, og vi skal også bruge en dispensation fra skovloven. Derfor kan vi heller ikke sætte nogen dato på endnu, siger han.

Med zonetilladelsen i hus kan man dog godt begynde at tage hul på indsamlingen, og det kommer også til at tage lidt tid:

- Troldene er ikke helt billige. Vi får brug for at indsamle omkring en halv million kroner, siger han.

En træ-trold holder ikke evigt. Ifølge dagsordenen fra teknik- og miljøudvalget regner man med, at man 10 år efter opstillingen skal vurdere, om skulpturen kan blive stående eller fjernes.

Når skulpturen er forfalden, vil den blive fjernet af kunstneren og ansøger. Arealet vil herefter blive reetableret, lyder det fra kommunen.

Thomas Dambos trolde kommer i alle størrelser. Her er det en gigantisk trold ved navn Isak Heartstone, der blev skabt i 2018 af Dambo under en kunstfestival i den amerikanske by Beckenridge. Foto: Julian Dylan Lynch
Annonce
Horsens For abonnenter

Nyvalgt politiker udfordrede den gode tone i byrådssalen på det første møde: Beskyldte byrådskollega for at 'rage udvalgsposter til sig'

Danmark

Torsdagens coronatal: Yderligere 4680 er smittet med corona - antallet af indlagte falder med 12

Annonce
Annonce
Annonce
Hedensted

177 grunde revet væk: Nu vokser stor-udstykning med to etaper mere

Hedensted For abonnenter

Straffet for døde insekter og størknet olie ved fritureområde: Grillbar får sur smiley og bøde

AC Horsens

Her skal AC Horsens forbedre sig markant: Klubben halter efter de fire øvrige tophold i 1. division på et centralt punkt

Horsens

Kø-drama i Rema: Politiet måtte tilkaldes da to mænd kom op at slås

Katrine er erfaren sygeplejerske og alenemor til tre: - I et eksternt vikarbureau tjener man det dobbelte i timen

Sport For abonnenter

Nederlag udstillede niveauforskel - men muligheder: Derfor kan Horsens IC stadig slå Bakkens Bears og sikre sig sølvtøj senere på sæsonen

Brædstrup For abonnenter

Efter vild politiaktion i Nim: Beboere blev vækket af ung mand, der var i fare og bad om hjælp

Horsens

Kraftigt uvejr: Kvinde måtte på skadestuen, efter hun blev ramt af væltet træ

Skal man absolut fyre krudt af, bør det begrænses til mellem klokken 24 og 01 nytårsaften. Bum!

Sport

HIC-comeback lurede mod mestrene, men gled ud af hænderne: - Det er frustrerende at have fem sæt øjne på mig, hver gang jeg modtager bolden

Horsens For abonnenter

VIA står til at miste mindst 900 studerende - nu er der sat navn på de seks uddannelser, der skal lukke

Horsens

De praktiserende læger må nu vaccinere mod covid-19 - fra fredag kan du se, om din egen læge tilbyder vaccine

Annonce