Annonce
Horsens

En historisk dag og en milepæl for Horsens: Byens højeste skorsten har mistet pusten

Før forsvandt dampen ud i atmosfæren via skorstenen. Nu udnyttes den i et overskudsvarme-anlæg. Der sendes dog stadig noget ud af skorstenen, så røgsøjlen forsvinder ikke helt. Foto: Søren E. Alwan
3300 husstande og på sigt endnu flere kan få fjernvarme fra det overskudsvarme-anlæg, som Hamlet Protein og Fjernvarme Horsens indviede onsdag eftermiddag. "Konsekvensen" af projektet er mindre damp i byens højeste skorsten.
Annonce

Horsens: Intet andet rager op over Horsens som den 80 meter høje skorsten, der står ved foderproducenten Hamlet Protein A/S i det sydvestlige industrikvarter. Og når skarpe øjne i fremtiden skuer efter den i horisonten, vil de måske kunne se en lille, men meget markant, forandring.

Den har nemlig mistet pusten. Det skyldes, at virksomheden onsdag eftermiddag indviede et nyt anlæg for overskudsvarme, som de har lavet i samarbejde med Fjernvarme Horsens. Et anlæg, der kommer til at kunne varme mere end 5000 husstande op.

Tidligere har Hamlet Protein sendt en masse vanddamp ud via skorstenen fra den procesluft, der opstår i virksomhedens produktion. Nu skal overskudsvarmen fra produktionen i stedet udnyttes i det nye anlæg, hvor en ret så kompliceret proces sørger for, at der kommer fjernvarme ud i en masse husstande og koldt vand tilbage til Hamlet Protein, som dermed også sparer på vandet.

Sådan fungerer anlægget

Hamlet Protein begyndte i 2015 at undersøge mulighederne for overskudsvarmeanlægget, fortæller senior project engineer i virksomheden Svend Andreas Geleff. En større proces med økonomi, ansøgninger og tilladelser fulgte, og i foråret 2019 startede man med at lave anlægget. Målet om at indvie det inden årsskiftet blev nået.

Anlægget består af otte varmepumper, og det er landets største med stempelmaskiner. Det rummer en røggasskrubber, der kondenserer vanddampen fra den procesluft, der opstår fra produktionen. Ved kondenseringen opfanges en stor del af den varme, der er i procesluften.

Dette kondensat kan virksomheden genanvende i produktionen, men det skal afkøles først. Det sørger Fjernvarme Horsens for via en varmeveksler og en varmepumpe, og der kan sendes fjernvarme ud til husstandene og koldt vand tilbage til Hamlet Protein.

Processen kører i fire trin og er ifølge Svend Andreas Geleff den mest avancerede i landet.

Genanvendelsen af kondensatet sparer i øvrigt Hamlet Protein for et vandforbrug svarende til 600 husstande.

Annonce

Store ord fyldte

Anlægget er ret så banebrydende og det største af sin slags i Danmark i nyere tid. Der findes to ældre anlæg ved Shell i Fredericia og Aalborg Portland, der er større.

3300 husstande i Horsens kan få deres varme derfra, og på sigt vil en større produktion fra Hamlet Protein sende det tal op på først 5000 og siden 5800 husstande. Der blev derfor brugt store ord, da Horsens-borgmester Peter Sørensen (S) indviede anlægget.

- Det er en historisk dag. En festdag. Vi skriver energihistorie i Danmark, sagde han blandt andet, og han fik kaldt projektet "en milepæl på vejen mod et klimavenligt Horsens", inden han kort tid efter trykkede på knappen og startede de otte varmepumper, der driver anlægget.

- Man tror måske, at det her er ret enkelt, men så kan man godt tro om igen. Det her er en teknisk bedrift uden lige, der har krævet det helt rigtige isenkram, ekspertise, mod og vilje. Der ligger et stort arbejde fra at have den gode idé og til at føre den ud i livet, sagde borgmesteren.

Annonce

Unikt samarbejde

På talerstolen var blandt andre også Hamlet Proteins relativt nye administrerende direktør, hollandske Erik Visser, der overtog jobbet for lidt mere end et halvt år siden. Han fortalte om virksomhedens målsætning om at nedsætte sine klimafodspor, men også om en af de unikke ting ved det her projekt.

- Det her er ikke kun en stolt dag for Hamlet Protein, men også for Fjernvarme Horsens og hele kommunen, fordi det er et unikt samarbejde mellem offentlig og privat. At lave sådan en succes er ikke nogen nem opgave - der har været mange broer, som skulle passeres - men det testamenterer, hvad vi kan gøre med samarbejde, sagde han.

Horsens' borgmester Peter Sørensen (S) talte ned fra tre og trykkede herefter på start-knappen. Foto: Søren E. Alwan
Annonce

Ned med CO2'en

Der kom også en smule politik ind i indvielsen, for i forbindelse med udnyttelse af virksomheders overskudsvarme debatterer man lige nu afgifterne på overskudsvarme.

Her fik Kim Mortensen, direktør i brancheorganisationen Dansk Fjernvarme fortalt, at når man de kommende 10 år skal reducere CO2-udslippet med lige så meget, som man har gjort over de seneste 30 år, så er man nødt til at bringe mere overskudsvarme i spil.

- Halvdelen kan leveres gennem smartere boligopvarmning, og gør man ikke det, bliver det rigtig dyrt. Jeg tænker, der ligger en invitation klar, hvis man vil til Horsens for at se, lytte og røre ved en af løsningerne, sagde han.

Folketingsmedlem Malte Larsen (S), der blandt andet sidder i skatteudvalget, kunne i sin tale fortælle, at man fra Christiansborg gerne vil de her løsninger, og at man via den nye klimaaftale også kommer til at kigge mere på det.

Noget tyder altså på, at Horsens vil komme i fokus for det nyindviede overskudsvarme-anlæg.

Otte varmepumper klarer arbejdet. Foto: Søren E. Alwan
Hamlet Proteins administrerende direktør Erik Visser havde lidt at sige på dansk og meget på engelsk. Han roste det offentlig-private samarbejde. Foto: Søren E. Alwan
Peter Sørensen var første taler. Foto: Søren E. Alwan
Det virker! Foto: Søren E. Alwan
Skortstenen kan ses på lang afstand, og man bør kunne se, at der er mindre gang i den fremadrettet. Foto: Søren E. Alwan
Torben Hansen, projektleder ved Fjernvarme Horsens, kan styre hele anlægget fra iPad'en. Foto: Søren E. Alwan
Kim Mortensen, direktør i brancheorganisationen Dansk Fjernvarme, var skarp i replikken i forhold til, at der skal satses mere på overskudsvarme. Foto: Søren E. Alwan
Da anlægget først kom rigtigt i gang, skulle der snakkes højt i lokalet. Med andre ord larmer det en smule. Foto: Søren E. Alwan
Det hele kan styres fra iPad'en. Foto: Søren E. Alwan
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

På kanten af kaninhullet

Horsens

Dagens corona-tal: På ét punkt ligner Horsens Kommune ikke de andre

Annonce