Annonce
Horsens

En god bytur, to måger og de tre første gæster: Wall of Sound er i gang

2019-udgaven af Wall of Sound på Fængslet er i gang, og selv om det er tidligt på eftermiddagen, er stemningen allerede festlig. Foto: Morten Pape
To dage med festival i Horsens er skudt i gang, men det fik i første omgang ikke folk til at strømme til Fængslet. Det blev dog bedre undervejs, da De Danske Hyrder først gik på scenen.

Horsens: Regn og få mennesker var noget af det, som starten på sidste års Wall of Sound - den første af sin slags - blev husket for.

Fredag eftermiddag skal anden udgave så skydes i gang, og det ligner lidt en gentagelse. Cirka samme antal billetter er blevet købt i forsalg, omend flere mennesker er inviteret ad andre veje, som de 5000 invitationer, der er sendt ud til Horsens Kommunes tilflyttere.

Underlaget er også vådt, og det drypper sporadisk fra oven. Måske derfor er der ikke det store pres på, da de første mennesker bliver lukket ind lidt efter klokken 14 - et par minutter forsinket.

Annonce
- Der er mange faktorer at tage højde for. Vi har jo mange engagerede på festivalen, som nok vil være betalende gæster her, hvis de ikke lavede et stykke frivilligt arbejde. Men de er involverede og yder en særlig indsats, hvilket er et kæmpe plus. Vi får samlet rigtig mange aktører her i Horsens, så det giver nogle samskabelsesmuligheder - at to plus to er lig med fem - og det skaber en god udvikling for byen.

Jeppe Vind, spillestedsleder og musikchef på Wall of Sound

Håber på flere mennesker

Forrest af alle i køen står tre drenge fra Vejle, der er kommet for at høre De Danske Hyrder, festivalens åbningsnavn, som skal på scenen en time senere.

- Jeg har hørt dem i et års tid og været til et par koncerter, og jeg tror, at det her bliver anderledes, når det er på en festival, hvor det ikke er alle, der er kommet for at høre dem. Men jeg forventer, at det bliver godt, og så håber jeg, at der kommer flere mennesker, siger 14-årige Eskil Monberg.

Han er der sammen med Karl Kolstrup og Sebastian Jelstrup, der begge også er 14 år. Alle tre går på Vejle Friskole.

- Vi kender Andreas Gundtoft, der står for lyset til De Danske Hyrder, og vi har fået billetter derigennem. De spiller klokken 15, så vi smuttede fra skole og slap for fysik, fortæller Karl Kolstrup, og Eskil Monberg bryder ind:

- Og vi har fået lov til at gå før.

De tre drenge er kun kommet for den ene dag, og selv om de har kigget musikprogrammet igennem, så har de ikke de store planer for, hvad der så skal ske:

- Når vi har set De Danske Hyrder, så skal vi nok bare hænge lidt ud, købe lidt mad og bare rundt for at se pladsen, siger Sebastian Jelstrup.

- Men den er jo ikke så stor, så det er nok hurtig overstået, tilføjer Eskild Monberg.

En god horsensiansk bytur

Pladsen skal heller ikke være større, end at 3000 mennesker kan være der. Det er den umiddelbare målsætning fra arrangørerne, fortæller Jeppe Vind, der blandt andet står for billet-overblikket på Wall of Sound, og som til daglig er leder af KulisseLageret.

- Der er mange faktorer at tage højde for. Vi har jo mange engagerede på festivalen, som nok vil være betalende gæster her, hvis de ikke lavede et stykke frivilligt arbejde. Men de er involverede og yder en særlig indsats, hvilket er et kæmpe plus. Vi får samlet rigtig mange aktører her i Horsens, så det giver nogle samskabelsesmuligheder - at to plus to er lig med fem - og det skaber en god udvikling for byen, siger han.

Der er solgt godt 1500 billetter i forsalg, og endnu flere er delt ud til frivillige, sponsorer, tilflyttere til Horsens Kommune og mange flere grupper. Så målsætningen er ikke uopnåelig, men der er langt fra 3000 mennesker, da De Danske Hyrder skal på scenen.

Konferencier Magnus Millang får også påpeget det fra scenen, men kun for en kort stund, inden han gør opmærksom på, at det jo er "Freitag" - et udtryk, der nærmest er blevet komikerens kendetegn.

- Vi skal drikke 17.000 øl. Vi skal drikke 5000 shots. Og vi skal drikke 3300 drinks. Det er vel det, man på horsensiansk kalder for "en god bytur", proklamerede han fra Forrest Stage, den ene af de to hovedscener.

De spiller på Wall of Sound

Wall of Sound er en festival, der sætter fokus på musik, kunst, kreativitet, samvær og madoplevelser.

Musikprogrammet byder i år på 18 koncerter fredag og lørdag.

Fredag spiller blandt andre Phlake, Gilli og Den Sorte Skole.

Her er et overblik over lørdagens koncerter på festivalpladsen ved Fængslet på Fussingsvej:

Forest Stage:

- 15.00-15.30: Ida Wenøe

- 15.30-16.30: The Savage Rose

- 17.45-18.45: Carl Emil Petersen

- 20.00-20.45: Liss

- 22.45-23.45: Topgunn

Freedom Stage:

- 16.45-17.30: Jada

- 18.45-19.45: Analogik

- 21.15-22.25: Klumpen & Raske Penge

Desuden spiller lokale Lummer Stue klokken 14.30 på pladsen.

Stadig mere end to måger

Med et sted mellem 100 og 200 mennesker stimlet sammen foran scenen til De Danske Hyrders åbningsnummer, kunne man få en forventning om, at folk er andre steder på pladsen.

Det gælder dog ikke talkscenen, hvor initiativtageren til kulturprojektet Grus, Julie Due, har inviteret en masse lokale forbi til en snak om lidt af hvert.

Seks af de i alt 13 medlemmer af Mamas And Papas, et lille sangkollektiv, der blev etableret i 2002 af en gruppe forældre til børn i en klasse på Midtbyskolen, fortæller om "Det gode fællesskab". Der bliver dog også tid til en lang række anekdoter, blandt andet om at optræde for få mennesker.

- Horsens var engang værter for et EU-topmøde, hvor vi besluttede os for at lære en sang fra alle medlemslande. Græsk, jugoslavisk, det hele. Vi tropper så op på Søndergade en aften med tanke på, at alle EU-kommisærerne går en tur og nyder aftenen på gågaden, men på et tidspunkt spiller vi kun for to måger, siger Inger Due.

Så er der trods alt flere til Wall of Sound.

- Det gør os stærke, at vi ikke er så sårbare på det punkt, tilføjer Kirsten Larsen, mens hun kigger ud over de 5-10 mennesker, der sidder og lytter med.

Mens de snakker videre på talkscenen, er der faktisk kommet mange flere mennesker til De Danske Hyrders koncert. Måske skulle folk bare have fri fra skole og arbejde. Nu er Wall of Sound i hvert fald skudt i gang med et brag af en koncert og en masse hyggelige kroge rundt på pladsen, som gæsterne kan gå på opdagelse i.

- Jeg behøver næsten ikke mikrofon, får Magnus Millang sagt, da han præsenterer Kops, som få er mødt frem til. Foto: Morten Pape
Undervejs kommer der flere mennesker til De Danske Hyrders koncert. Foto: Morten Pape
Karl Kolstrup, Sebastian Jelstrup og Eskil Monberg var de første, der blev lukket ind. Foto: Morten Pape
Stille og roligt strømmer gæsterne ind på festivalpladsen. Foto: Morten Pape
Gæsterne kan ud over musik se frem til et hav af oplevelser, blandt andet på en særlig firdelt scene. Foto: Morten Pape
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Inklusion skal være for barnets skyld, ikke for økonomiens

Læserbrev: Vi kendte ham godt. Vi lærere i skolens ældste klasser havde, med en vis ængstelse, på afstand fulgt Frederik op igennem de små klasser, hvor hans adfærd havde været ganske bekymrende. I frikvartererne var han nærmest mandsopdækket, for ellers endte det forudsigeligt nok i ballade. Da han nåede 7. klasse, gik Frederik stadig på skolen. I timerne sad han mest alene med hovedet begravet i computerspil. Af og til blev frustrationerne dog for store, og så måtte klassen gå et andet sted hen, hvis den ville undgå at dele skæbne med stole, borde og penalhuse, som blev kylet rundt i lokalet. Sidst i 7. klasse fik Frederik en plads i et specialtilbud. Alt, alt for sent. Man har I Vejle Kommune lovet at tilføre folkeskolen mere personale for et beløb stigende fra 10 mio. kr. i 2019 til 40 mio. kr. efter fire år. Det kvitterer vi lærere med glæde for. Men virkeligheden har vist, at vi alligevel ikke rigtig har fået flere kolleger ude på skolerne. En af grundene er, at flere og flere elever bliver skilt ud fra almenskolen og placeret i meget dyrere specialtilbud. Det betyder, at pengene går til dem og dermed ikke kan mærkes ude i skolen. I Vejle Kommune er det den enkelte skole, der skal finde pengene i budgettet til at sende elever i specialtilbud, og det er dyrt, så det fløjter. En folkeskoleelev koster 56.000 kr. om året, mens en plads i et specialtilbud kan koste 200.000 kr. Ideen fra kommunens side er at straffe skolen økonomisk, hvis den ikke magter at inkludere sine elever. Desværre betyder det, at børn med særlige behov bliver hængende alt for længe i folkeskolen, hvis skolen ikke har råd til andet. En af årsagerne til stigningen skal findes i, at inklusionsindsatsen i folkeskolen har været underfinansieret. Inklusionen har simpelthen været en spareøvelse. Derfor har disse børn ikke fået den hjælp, de har haft brug for, mens de kunne have haft glæde af den. Nu banker de så på til specialtilbuddene, bl.a. fordi de er blevet holdt for længe ude i almenskolen. Vi må gøre op med et system, der straffer skolerne, hvis man giver eleverne det tilbud, de har brug for, men der skal samtidig sikres ressourcer nok til at rumme børn som Frederik, både for Frederiks skyld, men også for Frederiks klasses. Især hvis folkeskolen fortsat skal være familiernes førstevalg.

Annonce