Annonce
Brædstrup

En gammel flyveplads bliver mere synlig

Ole Pilgaard, formand for Horsens Kommunes teknik- og miljøudvalg, har medvirket til at få den nye skiltning gennemført. Her ses han ved det første informations-skilt, der er placeret ved en gammel kontrolpost fra krigens tid. Foto: Søren E. Alwan
Ryhule - Horsens Kommune, Museum Skanderborg og Salten Langsø Skovadministration bidrager nu til, at en unik fortælling fra Danmarks historie kommer frem i lyset.

Ny skiltning og nye informationstavler er ved at blive sat op ved "den gamle flyveplads" i nærheden af Gl. Rye, og det betyder, at turister og lokalbefolkningen får lidt mere indblik i et område, der spillede en stor rolle både før, under og umiddelbart efter Den anden Verdenskrig.

Området syd for Salten Langsø er i daget stykke varieret natur, der veksler mellem åbne marker og tæt skov. Men ser man grundigt efter, vil man opdage betonbunkere fra krigen, gamle veje og jernbanespor.

De massive tyske betonbunkere er de mest konkrete efterladenskaber. Derimod er der stort set ingen levn efter den enorme flygtningelejr, der lå i området fra 1944 til 1948. - Da der var flest flygtninge i 1947, boede her over 12.000 mennesker! Det var tyskere, der var flygtet fra russerne i krigens sidste tid. De havde dannet deres eget lille samfund med deres egen skole og deres egen kirke og kirkegård, fortæller Ole Pilgaard (DF), der er formand for teknik- og miljøudvalget i Horsens Kommune. Han har i mange år interesseret sig meget for historien om den gamle flyveplads, der blev anlagt i 1935, men sløjfet efter krigen.
En gammel tysk betonvej er stadig synlig i det gamle flyveplads- og flygtningelejr-område, hvor Ole Pilgaard flere gange om året guider turister rundt. Foto: Søren E. Alwan
- Der er mange ting, som den brede offentlighed ikke kender til. For eksempel er der forlydender om, at tyskerne fremstillede mini-ubåde herude. Nogle af ubådene blev angiveligt testet i Julsø og Mossø, fortæller det historie-interesserede DF-byrådsmedlem. En svær balancegang

Området ved den gamle flyveplads er ikke et offentligt område. Det er et privat naturområde, der er administreret af Salten Langsø Skovadministration A/S.

Lodsejerne ønsker ikke et mylder af turister, og da naturen også kræver beskyttelse, er der forskellige interesser, der støder mod hinanden. Der er på den ene side hensynet til lodsejernes privatliv og naturen - og på den anden side offentlighedens adgang til et område, der har betydning for danmarkshistorien.

Det er ikke en let balancegang, og derfor har forhandlingerne om den nye skiltning også taget noget tid, erkender Ole Pilgaard.

Arbejdet med at opsætte skiltene er i skrivende stund ikke afsluttet.

Foreløbig er der sat et nyt skilt op ved en gammel kontrolpost på Ryhule - en grusvej der fører mod Addit.
Den store flygtningelejr rummede over 10.000 mennesker, nogle kilder siger 12.000 mennesker, da der var flest, og langtfra alle kom hjem igen. 131 blev begravet på stedet, og i nærheden af Blidsø lå der en stor kirkegård, hvor gravene var markeret med simple trækors. Men kirkegården fik ikke lov til at bestå ret længe. Gravene blev sløjfet i 1966 og flyttet til en fælleskirkegård i Gedhus. Foto: Ry Lokalarkiv
Der er desuden gjort klar til at opsætte tre andre nye skilte - dels ved en parkeringsplads på Gl. Ryevej, dels ved "hovedbunkeren" på Ryhule og ikke mindst et skilt ved det område i nærheden af Blidsø, hvor den gamle flygtninge-kirkegård lå.
Fra 9. april 1940 til 5. maj 1945 vajede hagekorsflaget over flyvepladsen. Foto: Ry Lokalarkiv

Grave blev flyttet

Kirkegården er et kapitel for sig. Ganske mange af flygtningene døde i lejren, og kirkegården rummede 131 grave. Men de tyske grave blev sløjfet i 1966 og flyttet til en fælleskirkegård i Gedhus tæt på Karup.

- I dag er der intet tilbage af kirkegården ved flygtningelejren. Ikke engang et mindesmærke, og derfor er det på høje tid, at stedet bliver markeret, siger Ole Pilgaard. Markeringen af den tidligere kirkegård vil være en stor hjælp for en ganske særlig gruppe gæster i skoven. Sagen er, at området stadig får besøg af efterkommere efter de mange tyske flygtninge, der boede her fra 1944 til 1948.
En gruppe tyske kvinder fra flygtningelejren. Ifølge lokalarkivet er der tale om kvinder, der arbejdede som syersker i lejren. Foto: Ry Lokalarkiv
I 1938 blev flyvepladsen udvidet til en regulær lufthavn, der blev benyttet af DDL - Det Danske Luftfartselskab. Foto: Ry Lokalarkiv
Den første tavle i området er sat op. Foto: Søren E. Alwan
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

En vaskeægte, spil-levende legende blev hædret med kongelig belønningsmedalje, bog, taler og kærligt dril

Seneste plus

Annonce