Annonce
Horsens

En aften i whiskyens tegn

FOTO: MORTEN PAPE
Det er en investering - men vi kan bedst lide at drikke det.

Sådan lyder konklusionen - og dilemmaet - for de whiskyinteresserede mænd, Horsens Posten forleden satte stævne til en lille whiskysmagning i smagelokalet hos Vinoble i Hestedamsgade.

Her arrangerede vi en hyggeaften omkring de gyldne maltdråber, som (nogle) mænd er så vilde med; de fire deltagere Per Olsen, Kim Olesen, Morten Nielsen og Claus Helgesen er i hvert fald.

Og lad bare konklusionerne komme først:

- Kvinder er ikke meget for whisky, lød det enigt fra de fire.

Så manden må retfærdiggøre sin store whiskyinteresse med, at det faktisk er en ret god investering at købe whisky. Køber man det rigtige mærke på det rigtige tidspunkt, kan flasken nemlig vise sig at blive meget værd. Det har Per Olsen prøvet. Han investerede i en flaske til 1200 kr., hvilket er noget over budgettet for den almindelige forbruger. Men Per Olsen er også en meget dedikeret whiskyfan, og han går målrettet efter de whiskyer, han fornemmer har potentiale. Flasken røg på under et halvt år op i 5000 kr. i vurderingspris.
Morten Nielsen, 44 år. Lastbilchauffør hos DSV i Horsens. Har sine whiskyer i stuen på reolerne iblandt sine 1500 vinylplader.
- Det handler om at finde noget godt. Hvis det så også er fra et kendt destilleri, kan det blive penge værd, smiler en tilfreds Per Olsen.

Problemet er bare, at man har så forfærdeligt meget lyst til at åbne flasken og smage dråberne selv. Og Claus Helgesen indrømmer blankt, at det med investering bare er en dårlig undskyldning.

- Det er muligt, vi siger til konen, at det er en god investering, men det er jo også bare for sjov, for i virkeligheden drikker vi det bare, joker Claus Helgesen om dobbeltkonceptet med at gå op i whisky.
FOTO: MORTEN PAPE

Livets vand

Romerne kaldte det aqua vitae, livets vand. Irerne kaldte det for uisce beatha, skotterne for uisge-beatha, og whisky fik sit navn herefter. Det er da også livgivende at dømme efter de nydelsesfulde ansigtsudtryk, der breder sig over gruppen, da de stikker næsen i det første glas.

- Mmmm, den er god. Saltet, sherry, vanille, gran, abrikos, lød forskellige beskrivelser rundt om bordet.

Morten Nielsen kan i bogstavelig forstand skrive under på, at whisky er livgivende. Han har i mange år kørt som lastbilchauffør hos DSV i Horsens, hvor arbejdsdagene typisk sniger sig op på 14-16 timer hver dag. Et fysisk belastende arbejde, der for tre år siden fik hans krop til at sige fra. Han fik hjertestop og svævede mellem liv og død. Siden er han kommet tilbage igen, men fik påny problemer og kan lige nu ikke arbejde pga. lægeforbud mod at køre.

- Men lægen har sagt, at det ikke skader at drikke whisky. Øl er ikke godt, men whisky giver ingen problemer, måske tværtimod, siger Morten Nielsen med et glimt i øjet.
- Det siges også, at malt (som whisky typisk er brygget på, red.) forebygger hjernesygdommen Altzheimers, lyder det kløgtigt fra en af de andre.
Per Olsen, 38 år. driftsassistent hos Glud & Marstrand i Hedensted. Har et særligt værelse indrettet til whiskyer i rum og reoler.
Annonce

To af samme slags

Livgivende er det også med en lille dyst. De fire herrer havde taget hver deres whisky med, som de andre skulle gætte. Og de kunne næsten ikke vente med at komme i gang. Per Olsen havde f.eks. allerede hældt sin op i smageglassene, inden vi havde sat os ved bordet.

Og så var det tid til at smage. De fire måtte erkende, at det at gætte whisky er en kompliceret sag. Men har man trænet sine smagsløg, kan man nå langt.

De fire kombattanter skulle gætte inden for kategorierne land, destilleri, type og alder, og ind i konkurrencen trådte i sidste øjeblik en misundelig Horsens Posten-udsending. Man skal jo ikke snyde sig selv for en god oplevelse...

Det betød altså, at der nu var fem whiskys at smage på, og helt ufatteligt viste det sig, at to af deltagerne havde taget præcis den samme whisky med. Der findes hundredvis, ja tusindvis af forskellige whiskyer, og her havde både Claus og Kim så fundet frem til præcis den samme: En 15-års Glenfarclas, skotsk single malt fra Speyside, lagret på sherryfade.
Perfekte glas at drikke whisky af. Sådan lyder det fra eksperterne rundt om bordet. Tulipan-formen gør det til en mere intens oplevelse, fordi duftene koncentreres mere.
De kom som nr. et og tre i konkurrencen. Og det skulle vise sig at forvirre deltagerne kraftigt.

Det blev der grinet en del af, for svarene var noget forskellige på de to whiskyer, selv om de altså var identiske.

Men det ændrede ikke på, at der blev skudt ret godt på de fire første prøver. Ingen var helt blanke, ja det lykkedes sågar Per Olsen at gætte hele baduljen rigtigt på netop den Glenfarclas-whisky, som Kim Olesen havde med.

Per Olsen havde selv en 11 år gammel Glendronach single malt med, mens Morten Nielsen havde en 12-årig Highland Park Dark Origins single malt med.
Kim Olesen, 57 år, butiksindehaver Print & Genfyld i Kattesund. Har sine whiskyer placeret i et skab.
Annonce

Rosinen i pølseenden

Problemet var bare, at de endnu ikke havde smagt den sidste whisky. Redaktørens medbragte sag. Rosinen i pølseenden...

Den var en direkte kontrast til de første smagsprøver, der hævede sig pænt i kvalitet og lå i priskategorien 6-700 kr. Alle skotske single malts. Avisens bidrag til gættekonkurrencen var en amerikansk bourbon-fætter til 200 kr., brygget på majs - og god til at blande i cola f.eks. Men såmænd også at drikke rent, fandt vi ud af.

For der nikkedes anerkendende rundt om bordet, selv om kombattanterne nu sad og smagte på en "discount-whisky".

Destilleriet var Jim Beam, og det er ikke en whisky, der har vundet de store priser, selv om destilleriet selv kalder sit produkt for "Verdens bedste bourbon". Whiskysnuderne smagte intenst og længe, grublede så det bragede og syntes faktisk, den var spændende - og lidt mysterieagtigt.

Avisens udsendte ventede bare på, at de skulle gennemskue den.

- Der er lidt grappa over den, tang, den er blød, lød de forskellige smagsindtryk.

En af snuderne holdt vedholdende fast i, at der var en fornemmelse af druekvas og prop. Og én mente, at den havde stået for længe i flasken.
Det tog sin tid at gennemføre konkurrencen - sådan ca. tre timer - for i whiskyens verden dukker der hele tiden anekdoter op.
Gættene sejlede rundt mellem franske, skotske og danske destillerier, men netop Per Olsen ramte pludselig plet.

Han kom ind på USA, bourbon og en alder på maks. otte år (den havde fire år på bagen) og nævnte endda også Jim Beam undervejs i sine gætterier.

Så det var godt skudt, og da regnestykket skulle gøres op, blev Jim Beam udslagsgivende for det hele. Per Olsen sejrede med 12,5 point ud af 16 mulige. På anden- og tredjepladsen kom Claus Helgesen med 9 point og Morten Nielsen med 8 point. Bundpladsen med 7 point delte Kim Olesen og avisens udsendte mellem sig.
Whisky kan være en god investering - hvis man kan holde sig fra at åbne flasken...
Annonce

Pas på skotterne

Historier og anekdoter fra oplevelser i whiskyens verden var der mange af denne aften, og whisky kan drikkes af alle, fandt vi ud af. Ingen er mere rigtige whiskydrikkere end andre.

Det er også svært at være kender, og de fire pointerede, at whiskyverdenen er noget anderledes end vinverdenen. Her er der ikke snobberier.

- Kulturen er meget mere afslappet omkring whisky. Det fornemmer jeg, når jeg arrangerer smagninger. Når det er vin, går folk meget op i det, mens de sagtens kan snuppe en bajer undervejs ved whiskysmagning, fortæller Claus Helgesen.

- Folk er bare mere afslappede, og det ser man også på påklædningen. Det er en anden type mennesker, vurderer han.

Og sådan kunne vi alle blive enige denne aften, der blot skulle have varet en time, men i stedet varede tre.

For det handler først og fremmest om at hygge sig med sin whisky, kunne det enigt konkluderes på denne herreaften.

Dog måtte Claus Helgesen lige pointere en vigtig tommelfingerregel:

- Don't you never ever drink with a scotsman!
Claus Helgesen, 53 år, butiksindehaver Vinoble i Hestedamsgade. Har et køligt og mørkt herreværelse til sine whiskyer.
Det havde han nemlig prøvet. Og det blev skotten, der trak det længste strå.

Whisky er jo også noget stærkt noget...
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

En vaskeægte, spil-levende legende blev hædret med kongelig belønningsmedalje, bog, taler og kærligt dril

Annonce