Annonce
Horsens

En afgørende håndsrækning udefra

ENNER - 43-årige Jan Jochims Nielsen sidder i et lille værksted i selskab med Stein Bagger og Kurt Thorsen. Snart vil den bedrageridømte Klaus Riskær Pedersen også træde frem i rummet.

Men han lader dog vente på sig. Jan Jochims Nielsen har prøvet at invitere ham, men den karismatiske erhvervsmand er ikke sådan at lokke frem. Han skal ellers gerne snart vise sig, for inden længe skal han med på en udstilling sammen med en række andre kendisser.

På udstillingen får de bl.a. selskab af en række hovedløse kvinder, der under titlen "Hovedløse Handlinger" udgør en anden del af udstillingen, som den narkodømte Jan Jochims Nielsen står bag.

De seneste fire år har han siddet fængslet i en større narkosag, og med en dom på 12 års fængsel er der udsigt til minimum fire år mere bag fængselsmurene. Derfor er den 43-årige indsatte på Statsfængslet Østjylland glad for, at han og to andre indsatte sidste år fik ja til at få lavet et lille malerværksted på den afdeling, hvor de afsoner deres domme.

Interessen for at male har altid været der hos manden, der har arbejdet 11 år som skiltemaler, men før fængslingen malede han kun ganske lidt i sin fritid.

- Før jeg kom hertil sad jeg to og et halvt år i forskellige arresthuse. I arresten er man meget isoleret, så jeg begyndte at male nogle billeder, siger Jan Jochims Nielsen.

Beæret over besøg

Det der i første omgang bare var lidt tidsfordriv har siden udviklet sig til en passion, som måske kan drives videre end hobbyplan. Så langt rækker Jan Jochims Nielsens drømme dog endnu ikke, men det gør de hos den horsensianske sten- og billedhugger Filip Møller, der er endt med at blive besøgsven for Jan.

- Jeg håber for Jan, at han ender i Norditalien og sidder under et træ og arbejder, siger Filip Møller og smiler.

- Han har talent og er dygtig. Ingen tvivl om det. Han har talentet for noget helt andet, end det han sidder inde for, siger billedhuggeren.

Kontakten til Filip Møller opstod mens Jan Jochims Nielsen sad i arresten i Vejle.

- Min daværende kæreste kørte op til Filip med noget, jeg havde lavet. Hun nævnte, han syntes, det var interessant, og at jeg skulle fortsætte med at male, siger Jan Jochims Nielsen, der gennem sit job som skiltemaler kendte lidt til Filip Møller.

Ekskæresten var forbi Filip Møller flere gange, og da Jan Jochims Nielsen skrev og spurgte, om billedhuggeren ville komme på besøg i fængslet sagde han ja til stor glæde for den narkodømte 43-årige mand.

- Det var en håndsrækning ikke at blive stemplet af hele det øvrige samfund som kriminel. Jeg var også lidt beæret over, at han ville besøge mig, siger Jan Jochims Nielsen.

Første skridt

De to mødes i fængslet en gang imellem, men kontakten har de hyppigst over telefonen, som de taler sammen i en gang om ugen, og for Filip Møller er fundamentet for deres kontakt, at han er besøgsven for en indsat, der vil lægge kriminaliteten på hylden.

- For mig var det væsentlig, at han har taget første skridt ved at have meldt pas til alt og sagt farvel til det hele. Han er et godt menneske og en gudsbenådet maler, siger Filip Møller.

Jan Jochims Nielsens fortid taler de meget lidt om, og det passer begge parter godt.

- Vi snakker selvfølgelig om dagligdagen, men hvis ikke jeg havde malet, så havde vi ikke haft meget at tale om. Det er et nyt område for mig at kunne snakke med en anden om de ting, vi snakker om, siger Jan Jochims Nielsen.

- Det kan f.eks. være, at han siger farverne måske er for deprimerende, eller at jeg skal prøve at ændre nogle ansigtsudtryk. Det er det, jeg godt kan lide ved Filip. Han er fuldstændig kompromisløs, siger han.

Skal udstille

I de kommende uger bliver der travlt med pensler og farver i det lille interimistiske malerværksted på afdeling D, hvor Jan Jochims Nielsen bor. Han skal nemlig gøre en række malerier færdige til en udstilling på Filips Sten- og Billedhuggeri.

Udstillingen er delt op i tre grupper billeder. Den ene går under navnet "Hovedløse Handlinger", som er abstrakte billeder med hovedløse kvinder i forskellige situationer. Malerierne får mange rosende ord med på vejen af Filip Møller, der også er kommet med gode råd undervejs.

- Jeg har bl.a. stillet spørgsmålstegn ved den måde, han har malet halsen på og spurgt, hvordan han ønsker, man skal opfatte malerierne. Skal det tolkes som om hovedet er hugget af? Der er forskel på at være halshugget og være hovedløs, siger Filip Møller.

Det har fået Jan Jochims Nielsen til at ændre på kvindekroppene, så halsen ser knap så markaber ud, hvilket man bl.a. ser på et maleri, hvor en kvinde står med front mod et skab med flere hoveder på hylden. Symbolikken i det maleri er Filip Møller vild med - også fordi han tror afsenderen giver noget af sig selv i det.

- Det kan godt være, han maler damer, men jeg tror også, at der er en vis form for selverkendelse i serien Hovedløse Handlinger. Det betyder også, at han ved, hvad der er rigtigt og forkert, siger Filip Møller.

- Han har ikke lyst til at snakke om fortiden, og det har jeg heller ikke lyst til. Selvfølgelig har han gjort noget lort, og det må han tage sin straf for. Det fortjener han også, siger besøgsvennen.

De gode tanker

Ud over serien Hovedløse Handlinger skal Jan Jochims Nielsen udstille fem store malerier, der senere skal hænges permanent op i fængslets kirke samt en serie med en række portrætter af tre kriminelle finansmænd og andre kendisser, som f.eks. bokseren Mikkel Kessler.

- Jeg vil ikke sammenligne dem med kriminelle, men derfor kan de godt have noget til fælles. Hvad det kan være, vil jeg lade op til folk at vurdere, siger Jan Jochims Nielsen, der glæder sig meget over, han får lov at udstille sine billeder.

- Jeg synes, det er spændende, at jeg har gennemgået en udvikling, der gør at det kan være værd for andre folk at kigge på mine malerier, siger han og går op til lærredet for at gøre endnu et forsøg på at male Klaus Riskær Pedersens ansigt frem.

Også Filip Møller glæder sig over den kunstneriske udvikling, som den 43-årige indsatte har været igennem under fængslingen, men for ham rækker besøgene og deres indbyrdes samtaler ud over malerarbejdet.

- Jeg håber, jeg kan holde ham på gode tanker. Hvis jeg kan hjælpe ham, så hjælper han måske også sin familie. Jeg kan være med til at minde ham om, at det han laver er godt, og at der er et håb for fremtiden, siger Filip Møller.

- Jeg ved, at han har undervist tre-fire andre indsatte. Når man hjælper andre, så får man det godt, så da jeg hørte, han underviste andre sagde jeg, at det lyder fedt, siger Filip Møller.

Vigtige input

Ud over udstillingen hos Filips Sten- og Billedhuggeri, er der også en mulighed for, at Jan Jochims Nielsen kan få udstillet sine malerier på en udstilling i København. Men selvom det glæder ham, så holder han lidt igen med at drømme om en gang at tjene penge på kunsten.

- Jeg synes, det er interessant at male, og der går en masse tid med det, men så har jeg ikke tænkt tanken meget videre, siger han.

- Filip vil gerne have, at jeg drejer min fremtid over på kunst, men min uddannelse er det primære, siger Jan Jochims Nielsen, der i dagtimerne læser hf med henblik på at tage en videregående uddannelse.

- Jeg er taknemlig for, at folk siger, at jeg er på vej den rigtige vej, men det at drive det til et eller andet er ikke noget, jeg har med i mine planer. Vi må se, hvad fremtiden bringer. Indtil videre kører jeg min hf. Der er stadig fire år til min prøveløsladelse, så der kan ske meget, siger Jan Jochims Nielsen.

I den tid vil han bl.a. fortsætte med de selvstudier ud i malerkunsten, som han i øjeblikket har gang i. Derfor vil han også fortsat leve lidt spartansk for at få råd til at købe sit malergrej. Og så håber han, at Filip Møller i fremtiden vil være besøgsven.

- Jeg får besøg af familie og venner flere gange om måneden, men det er umuligt at få kommentarer på det, jeg laver fra andre. Det er altafgørende, at jeg kan bruge Filips råd, siger Jan Jochims Nielsen.

- Det er rigtig rart at få input fra en billedhugger udefra, og så er det også en eller anden form for tillidserklæring, siger han.

Ingen spild af liv

Det er et ansvar, Filip Møller gerne tager på sig. Han er klar til at fortsætte med at give gode råd og give sin uforbeholdne mening, fortæller billedhuggeren, der er glad for, at han sagde ja til at blive besøgsven.

- Jeg tror, jeg ville have det helt vildt dårligt med at vide, at jeg kunne have gjort noget, men ikke gjorde det, siger Filip Møller.

- Jeg håber, at han kan bruge mig til at holde sig til ilden, siger han.

Det skal nok lykkes henover sommeren, for Jan mangler stadig at færdiggøre en del af de 20 malerier, der om et par måneder skal udstilles hos Filip Møller. Og herefter vil malergløden formentlig fortsat brænde hos Jan Jochims Nielsen, selvom der er udsigt til mindst fire år mere i fængsel.

- Jeg sidder ikke her uden at få noget ud af det. Jeg skal have noget ud af det. Basta, siger han.

- Det kan godt være, at jeg skal sidde i fængsel, men jeg vil ikke tænke tilbage og føle, at jeg har spildt mit liv, siger Jan Jochims Nielsen.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Borgere glæder sig til at få fjernvarme - men udsigten til to store varmetanke vækker bekymring

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Su-su-superliga! Reportage og masser af billeder fra kæmpe AC-fejring på stadion og fest i Forum Horsens

AC Horsens For abonnenter

Karakterbogen: Genial satsning gjorde angriber til dagens spiller i superliga-sovs

AC Horsens

Stolt og tilfreds cheftræner: Oprykninger vænner man sig aldrig til, og denne her var meget fortjent

Horsens

John Andersen runder snart 83 år, men arbejder syv timer hver dag med sin enestående have

Kristian bor i en campingvogn og vender hver en krone, mens han uddanner sig på ny: - Vi har brug for at se på, hvordan det ikke er urealistisk for voksne at lave et sporskifte

AC Horsens

Se alle billeder og reaktioner: Her rykker AC Horsens op i superligaen

Odder For abonnenter

Bager får sur Smiley for smuds i krogene og kondensvand i fryserummet

Horsens

Yvonne fik hjernerystelse, brækkede næsen og slog tænderne løse på parkeringspladsen foran Lidl: Ejer anerkender problem - kanterne er simpelthen for små

Horsens

Morten D. D. boykotter DR: - I behøver ikke ringe en anden gang

Så kan grænsehandlen eksplodere: Tyskland drøfter nu nedsat moms på dagligvarer

Debat

Det er med stor bekymring for de foreslåede besparelser, at vi skriver dette: Særlige borgere har brug for særlige indsatser

Erhverv For abonnenter

Anders fik sin drømmeuddannelse i Hedensted, men nu bliver tilbuddet lukket: Der er for få studerende

Hedensted

Nu vil Tørring også med på padelbølgen: Mangler mindst en million for at få projektet skudt over nettet

Annonce