Annonce
Horsens

En åre-dentlig bedrift: Horsens-roere er bedst i hele landet

Folkebladet var forbi Horsens Roklub en onsdag middag, hvor de lige var kommet hjem fra den ugentlige formiddags-kaffe-tur. Denne gang havde de været 20 mand afsted i fire både, og det er meget usædvanligt med så stort fremmøde på en hele almindelig hverdag. Foto: Michael Svenningsen
I en månedlig opgørelse fra Roinfo.dk topper Horsens Roklub listen over klubber, der har roet flest kilometer pr. medlem. Årsagen er en særdeles aktiv sommer med flere ture i både dansk og udenlandsk farvand.

Horsens: Der er stor forskel på "ro på" og "ro til", og i Horsens Roklub er det primært sidstnævnte, der har været på tale hen over sommeren. Klubbens roere har været så aktive, at de for tiden er den motionsklub i Danmark, der har roet flest kilometer pr. medlem.

Roinfo.dk opgør hver måned, hvor langt de forskellige klubber i Danmark, der er med i den såkaldte Motionsturnering, har roet, og her er det altså for første gang en flok horsensianere, der topper listen. De har vel at mærke været med siden 2012.

- Det er et skulderklap til alle vores roere. Sporten er ikke så synlig mere, og vi er vel at mærke en 129 år gammel roklub - en af de ældste i Danmark. I 1930-40-50'erne var det enhver, der roede, men i dag er der golf, fitness og alle mulige andre ting. Men det her viser også, at selv om vi har en stor gruppe af folk på over 60 år, så er der også yngre kræfter, der har fået øjnene op for roning, og de sidste par år har vi faktisk fået flere medlemmer i 40-årsalderen, siger roklubbens formand, Lars Bak.

Top 5 i Danmark

Roinfo.dk står bag Motionsturneringen, hvor roklubber i Danmark kan melde ind, hvor mange kilometer deres medlemmer tilbagelægger på vandet.

Helt uofficielt bliver der så hvert år kåret en vinder af turneringen - den roklub, hvis medlemmer har roet længst i gennemsnit.

Stillingen bliver opdateret hver måned, og efter juli ser stillingen således ud:

  1. Horsens Roklub - 348,949 km
  2. Aalborg Dame Roklub - 344,922 km
  3. Aarhus Roklub - 323,250 km
  4. Randers Roklub - 321,279 km
  5. Hellerup Roklub - 316,802 km

Kilde: Roinfo.dk

Konkurrencemennesker

Årsagen til topplaceringen skal som sagt findes i en aktiv sommer for klubbens roere. Nogle af dem har været i Norge og Sverige for at ro, andre i Grækenland, og så er der en del, der flere gange om ugen tager turen ud til Hjarnø, rundt om og tilbage igen. 35 kilometer - og det var flere gange om ugen.

- Vi har jo også lidt intern konkurrence, der gør det lidt nemmere at komme afsted og få nogle kilometer på. Selv om vi nok ikke vil stå ved det, så er vi alle konkurrencemennesker, siger Lars Bak.

10 dage, 350 kilometer

Turen til de nordiske broderlande stod Jørgen “Fessor” Vestergård bag, og han var selv med alle de fire uger, turen varede. Andre kom til og fra i en uge eller to. Niels Kristian Skou var med de første 10 dage, hvor holdet nåede fra startbyen Kristianssand i det sydligste Norge og til Horten i Oslofjorden.

Han beretter om, at de havde flere overnatninger på øer, hvor badmuligheder ikke eksisterede, og toiletforholdene var begrænsede. Til gengæld var naturen smuk, selv om der ikke var meget tid til at holde øje med den, når de var i bådene.

Forholdene i Skagerak er nemlig en særlig udfordring med megen vind og høje bølger, så det gjaldt ifølge Niels Kristian Skou om at "læse" bølgerne for at undgå farlige situationer, hvor båden kan kæntre, eller nogen kan falde i vandet.

- En anden farlig dimension er de undersøiske skær, som ikke altid er synlige, men som giver kontant afregning, hvis de rammes af en båd. Vi ror derfor ved brug af søkort, men vi var alligevel konstant på vagt efter unormale bevægelser på vandoverfladen, da det kunne være tegn på et undersøisk skær, som ikke var tegnet på søkortet, beretter han.

- Uanset vores udfordringer, så fandt jeg min første oplevelse i den norske skærgård for yderst lærerig, men også yderst smuk, fortæller Niels Kristian Skou, der på de 10 dage nåede godt 350 kilometer i en robåd.

Horsens Roklub har årligt mellem 100 og 125 medlemmer, fortæller formand Lars Bak. Ud over roningen og de dertilhørende sociale arrangementer holder klubben blandt andet loppemarked hvert år, som Karen Lauritzen (forrest i billedet) står i spidsen for. Det bidrager med en vigtig indtægt til klubben. Foto: Michael Svenningsen

Dansk roklub i Grækenland

Turen til Grækenland fandt sted allerede i starten af juni. På halvøen Peloponnes to timers kørsel fra Athen ligger Tolo, hvor en gruppe danskere har oprettet en roklub. Her har de en aftale med en lokal hotelejer, Antonis Gikas på Hotel Taverna Romvi, der hjertens gerne tager mod danske roere.

- Det er i hans lavsæson, at vi roere kommer, så det er han glad for. Og vi er glade for at bo på hotellet - det ligger lige ud til vandet, og han laver fantastisk mad. Vi var 11 personer fra Horsens afsted, og vi roede 30 kilometer om dagen, så det gav lidt til statistikken, siger Lars Bak.

Motionsturneringen opdateres hver måned i sommerhalvåret, så det er ikke til at vide, om roklubben fra Horsens kan holde føringen året ud. Når der til slut er kommet indberetninger for august, september og oktober, bliver 2019's mest roglade klub kåret.

Mottoet "hele livet" passer meget godt til Horsens Roklub, der har medlemmer, som har roet i klubben i mange årtier. Foto: Michael Svenningsen
Annonce
Forsiden netop nu
Sport

Nyt fra seriefodboldens verden

Leder

Leder: Tirsdag morgen går alting lidt hurtigere på hsfo.dk

Nye briller, ny frisure eller et slips, der matcher efterårets farver - de fleste af os trænger til at få vores "look", som det hedder på nydansk, forfrisket en gang imellem. Og det gælder såmænd også Horsens Folkeblads hjemmeside, www.hsfo.dk, som tusindvis af horsensianere - flere og flere - klikker ind på hver dag. Den tekniske stab, der designer hjemmesiden, har arbejdet længe og målrettet med en opdatering, og i morgen tidlig, tirsdag klokken 4, går det nye hsfo.dk så i luften. Helt synligt vil det være, at hjemmesiden har fået nyt design og nye skrifter - men opdateringen indeholder også en række tekniske forbedringer, som vil komme læserne til gavn. Først og fremmest er den nye hjemmeside endnu hurtigere med nyhederne end den nuværende. Nyhederne kommer hurtigere ud i verden, når vi på redaktionen trykker "offentliggør" - og hjemmesiden reagerer mere tjept, når du som læser klikker på artikler og/eller billeder. Det nye design gør det samtidig muligt for os at præsentere flere nyheder ad gangen, især for dem, der følger med på en pc. Den nye hjemmeside er naturligvis også tilpasset iPads og mobiltelefoner, men her sætter skærmstørrelsen en begrænsning for antallet af overskrifter. Det bliver nemmere at finde frem til dagens e-avis, hvor man kan bladre gennem siderne ligesom i den trykte avis. E-avisen får simpelthen en fast kasse på forsiden. Som noget nyt er det muligt at få en digital assistent - "hun" hedder Athena - til at læse nyhederne op. Det kan både være en fordel for dem, der måtte have svært ved at læse, og for dem, der for eksempel vil høre nyt, mens de kører bil. Endelig bliver det nemmere for læserne at udnytte og tilpasse vores nyhedsbreve, hvor man hver dag får en e-mail med de vigtigste overskrifter. Vi ved, at mange af jer, der læser den trykte avis, også følger med på nettet. Og vi håber og tror, at I vil synes godt om det nye hsfo.dk. Skulle der vise sig børnesygdomme - så tøv ikke med at kontakte redaktionen eller avisens Kundeservice. God fornøjelse i morgen klokken 4.

Annonce