Annonce
Sport

EM glippede i sidste sekund: Men det er slut med at grine ad dansk basketball

Bakken Bears' Adama Darboe scorede 20 point, da Danmark mandag aften tabte 76-77 til Litauen i den afgørende EM-kvalifikationskamp. Foto: AP Photo/Tomas Bauras
Annonce

I perioder har det været sådan, at folk næsten slog en latter op, hvis du nævnte Danmark og basketball i samme sætning.

Vi har aldrig haft en spiller på banen i verdens bedste liga, NBA. Vores landshold har godt nok været til EM én gang, men det var dengang der knap fandtes videokamerarer til at forevige det. Og den danske liga spiller under beskedne kår langt uden for det rampelys, fodbold og håndbold - ja, selv ishockey - soler sig i.

Men det er slut med at grine.

Godt nok lykkedes det akkurat ikke det danske landshold at kvalificere sig til EM, da de mandag aften spillede den afgørende kvalifikationskamp mod stormagten Litauen.

Det var så meget lige ved og næsten, som det kan være. Landsholdet tabte 76-77 i en kamp, hvor danskerne i form af Bakken Bears' Adama Darboe havde et skud nogle sekunder før tid, der akkurat ikke gik i.

Fire års kamp for at kvalificere sig til EM sluttede hermed. Men så langt fra som en fiasko, selvom målstregen akkurat ikke blev krydset.

På en måde kan man sige, at danskerne nåede at blive ofre for deres egen succes - samt en portion uheld. Men det vender vi tilbage til.


Lagt sammen med Bakken Bears' resultater på den internationale scene, har dansk basketball stemplet ind som en seriøs aktør i Europa.


Dansk basketball har over de seneste år vist sig fra en side, de færreste troede det lille forbund havde.

Lagt sammen med Bakken Bears' resultater på den internationale scene, har dansk basketball stemplet ind som en seriøs aktør i Europa.

Som Danmarks bedste spiller Iffe Lundberg skrev på twitter mandag aften efter nederlaget i Litauen:

- I kan ikke ignorere os længere.

Succesen i dansk basketball har ellers været til at overse i dette årtusinde.

Det hele begyndte så lovende med århundredetalentet Christian Drejer, der blev hentet til en NBA-klub. Men en skade betød, at han aldrig kom på banen og måtte stoppe karrieren.

Og det blev symbolsk for dansk basketball, der i en længere periode slet ikke spillede landskampe. Tænk sig, vi havde slet ikke et basketlandshold.

For en håndfuld år siden skulle landsholdet have en chance til, mente Danmarks Basketball Forbund.

På en efterskole i Horsens blev en gruppe spillere samlet. De fik forelagt en plan om hvordan Danmark kvalificerede sig til EM 2021 (nu EM 2022 på grund af corona).

Spillerne lyttede interesseret, men det lå fire år fremme i tiden dengang. Det er lang tid for en sportsudøver.

Danmark begyndte da også helt nede på gulvet. Ja, de skulle i første omgang igennem en kvalifikation for overhovedet at nå til til EM-kvalifikation.

Da afgørelsens time så endelig oprandt - altså mandagens kamp - var danskerne ramt af alt det uheld, man kan forestille sig.

Foruden at de på grund af corona måtte spille hjemmekampen i Litauen, måtte de undvære landets største profil, 26-årige Iffe Lundberg. Han har nemlig gjort det så godt for landsholdet og sin polske klub, at et af Europas bedste mandskaber CSKA Moskva forleden købte ham.

Det var et gigantisk skulderklap til både ham og dansk basketball, men også en streg i regningen - fordi det betød, at han ikke kunne være med i den afgørende landskamp, da de største klubber i Europa - ligesom NBA-klubberne - er hævet over landshold og spiller deres egne kampe samtidig.

I Lundbergs sted var Bakken Bears' Darko Jukic udset til at være manden, der skulle score pointene - men han brækkede hånden til træning få dage før kampen.

Alt det til trods formåede samlingen af danske spillere - hvoraf mange til dagligt spiller i den hjemlige liga - altså at presse litauerne til det alleryderste.

Som befolkning er danskerne et af verdens højeste. Og det er som bekendt et godt udgangspunkt i basketball. Men kurvespillet har aldrig fået ordentligt fat herhjemme. Et forsigtigt bud på hvorfor kan være, at håndbold og badminton har højere kurs i hallerne - og derude sidder traditioner bedre fast end i kirken.

Og derfor er det ekstra bittert for dansk basketball, at de i denne omgang gik glip af den første EM-slutrunde i 67 år.

Det kunne have været en katalysator som vi har set med håndbold, ishockey og curling. Hr og fru Danmark kunne være kommet på fornavn med Darboe, Lundberg og Jukic som de er det med Hansen, Boldsen og Landin.

Nu må basketballspillerne i stedet tilbage på hesten. Forsøge igen. Dansk basketball har nemlig bevist, at det ikke er noget at grine af længere.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Hedensted

Frustrerede efterskoleelever strejker: Giv os vores ungdom tilbage

Hedensted For abonnenter

Skuffelse på lokale efterskoler: Det er rigtig svært at forklare det for eleverne

Annonce