Annonce
Hedensted

Eltronic vil omdanne ammoniak til grøn skibsbrændstof

Datterselskabet Eltronic Fueltech er med i udviklingen af en helt ny type skibsmotor. Arkivfoto: Lars Juul
Ved at udvikle en ny skibsmotor kan verdens samlede co2-udledning reduceres med op mod tre pct.
Annonce

Hedensted: Det er forbundet med et enormt co2-udslip, når fragtskibe hver dag sejler verdenshavene tynde.

Men nu vil Eltronics datterselskab Fueltech sammen med blandt andre Danmarks Tekniske Universitet udvikle en motor, der er stort set co2-neutral.

Motoren, der forventes klar i 2024, har allerede fået tilsagn af støtte fra Innovationsfonden.

- Udviklingen af et bæredygtigt skibsfartskoncept vil styrke konkurrenceevnen for dansk maritimindustri, skabe arbejdspladser og blåstemple Danmark som frontløber inden for den grønne omstilling, siger direktør Louise Andreasen i en pressemeddelelse.

Annonce

Nyt brændstof

Globalt set står skibsfart for tre pct. af den samlede udledning af co2, hvorfor FN har opfordret til, at den maritime sektor inden 2050 reducerer sin udledning.

Det "hemmelige" våben hedder amoniak, som den kommende skibsmotor skal drives af. Foruden det faktum, at teknologien til en sådan løsning endnu ikke eksisterer, ligger der også en udfordring i, at der ikke findes nok ammoniak til at forsyne verdens skibsmotorer.

Den ætsende gasart, der nu også skal kunne bruges som brændstof, kan dog produceres ved hjælp af blandt andet strøm fra vindmøller, mens der også arbejdes på mere effektive måder at producere og opbevare ammoniaken.

- Man har længe været opmærksom på ammoniak som et alternativ til fossile brændstoffer, men teknologien til at bruge ammoniak har manglet. Med dette udviklingsprojekt bliver ammoniakmotoren en realitet, og det bliver en stor dag for den maritime sektor og ikke mindst for miljøet, når det sker, siger Louise Andreasen.

Den nye motor skal efter planen også kunne implementeres i den nuværende skibsflåde.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce