Annonce
Hedensted

Ellen vil have plejehjem åbnet mere: Hendes forældre må undvære frisør og fodplejer

- Det må kunne lade sig gøre på en eller anden måde at tage hensyn til de gamle også. Der er ikke andre befolkningsgrupper, der spærres inde på den måde. De er nok også de eneste, der ikke protesterer, for pokker, siger Ellen Daugaard Jepsen, der har begge sine forældre på plejehjem. Foto: Morten Pape
65-årige Ellen Daugaard Jepsen har begge sine forældre på plejehjem. De har hverken haft besøg af frisør eller fodplejer under besøgsforbuddet, og nu trænger de, siger datteren.

Rårup: De seneste mange uger har været forbundet med afmagt og frustration for 65-årige Ellen Daugaard Jepsen fra Hampen.

Hun har begge sine forældre på Kirkedal Plejehjem i Rårup.

Hun er normalt godt tilfreds med plejehjemmet, men finder det aktuelle besøgsforbud, der er indført på baggrund af Sundhedsstyrelsens retningslinjer, uværdigt.

Hendes forældre har som følge af forbuddet ikke fået ordnet hår eller fødder i tre måneders tid. De plejer at få det gjort hver femte uge.

- Min far bryder sig ikke om at være langhåret. Han kan ikke høre noget, når håret hænger ned i høreapparaterne. Og min mor går ikke for godt i forvejen. Når tåneglene er for lange, gør det ondt i skoene. Jeg ved, det generer dem, siger Ellen Daugaard Jepsen.

Men jeg vil gå til forvaltningen på mandag og prøve at se, om vi kan løsne op, så pårørende og beboere kan mødes i forrum eller lignende og snakke sammen inden døre. Vi må også se, om ikke vi kan få opgaven med frisører og fodplejere løst indendørs. Den personlige pleje skal være i orden.

Allan Petersen (DF), udvalgsformand

Har søgt svar

Hun har forstået på Hedensted Kommune, at det kun er i kritiske situationer, at der må komme besøgende ind i huset, og fra Sundhedsstyrelsen har hun fået at vide, at det er kommunen, der bestemmer.

Hun har også noteret sig, at hendes forældre ville kunne få fodplejebesøg, hvis det havde karakter af behandling og relaterede sig til en sygdom som diabetes.

- Det gør det ikke for mine forældre, men de har haft fodplejer til at ordne deres fødder i flere år, og det har været bestilt af plejehjemmet, siger hun.

Annonce

Har en løsning på vej

Hos Hedensted Kommune fortæller chefen for afdelingen for social omsorg, René Nielsen, at det er eller snart bliver muligt for beboere på kommunens plejehjem at få ordnet hår trods besøgsforbuddet.

- Vi har foranstaltet, at frisører godt kan komme, men det foregår udenfor. Nogle plejehjem har et skur. Nogle har et telt. Nogle steder er man klar med det, andre steder er det på trapperne. Det skal være sådan, at beboeren kan sidde fornuftigt i tørvejr med varmekanon eller anden varmekilde på. Der kan man godt blive klippet. Det er der ikke noget til hinder for, siger han.

Det samme gælder for fodpleje, mener han.

Leder af Kirkedal Plejehjem, Karin Emig, fortæller, at en sådan foranstaltning ikke er oppe endnu, men på vej.

- Der en hel masse logistik i det her. Hvis vi skal have en frisør, så vil vi rigtig gerne, at det er den samme frisør, der klipper alle borgerne, så vi mindsker smittefaren. Frisøren skal være indstillet på at bære visir. Det er ikke bare lige at få i gang, men vi arbejder på det, og jeg tænker, det kommer til at køre fra næste uge, siger hun.

- Hvor skal I have det?

- Der er en pavillon omme bagved. Man vil kunne sidde deromme og få klippet hår. Og fodpleje, der tænker jeg, at det nok er nødt til at være ude på en terrasse, for der er vand, der skal hentes frem og tilbage, svarer Karin Emig.

Regler for besøg

Hedensted Kommune lempede fredag en anelse på reglerne, der gælder for besøg på plejehjem. Her er et uddrag:
  • Der kan komme to pårørende på besøg af gangen.
  • Et besøg kan som udgangspunkt vare en halv time. Hyppighed af besøg kan aftales med plejehjemmet.
  • Besøg foregår på fællesterrasser, i opstillede telt, pavilloner mv.
  • Hvor det er muligt og forsvarligt kan besøget foregå på beboernes terrasser. Det vil være med dialog gennem vindue, der sættes på klem, eller telefon eller iPad.
  • Der skal holdes afstand, ingen fysisk kontakt.

Kilde: Hedensted.dk

Annonce

Politiker vil åbne mere

Plejehjemslederen anerkender fuldt ud pårørendes frustrationer over de gældende restriktioner, som i øjeblikket også betyder, at besøg skal foregå udendørs og afpasses med de øvrige beboeres besøg.

- Jeg vil sige, at den frustration har vi også som personale. Vi er sat i en position, hvor vi heller ikke føler os godt tilpas. Vi synes jo også, det er svært for pårørende, at de skal blive ved med ikke at have lov til at komme ind til deres ægtefælle, mor eller far. Men vi er underlagt noget, som vi skal følge, og så er den ligesom ikke længere, siger Karin Emig.

Else Daugaard Jepsen er ikke begejstret ved tanken om, at hendes forældre skal ud i en pavillon for at blive klippet.

Hun kan ikke se, hvorfor en frisør og for den sags skyld pårørende ikke kan få adgang til plejehjemmene på forsvarlig vis, når personale kommer og går dagligt.

Den politiske formand for social omsorg, Allan Petersen (DF) forstår utilfredsheden. Han mener, det skal være de lokale ledere, der afgør, hvad der er forsvarligt.

- Men jeg vil gå til forvaltningen på mandag og prøve at se, om vi kan løsne op, så pårørende og beboere kan mødes i forrum eller lignende og snakke sammen inden døre. Vi må også se, om ikke vi kan få opgaven med frisører og fodplejere løst indendørs. Den personlige pleje skal være i orden, siger han.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Begyndte i en campingvogn på græsplænen: Telefoni-udvikler syvdoblede millionoverskud - og forventer mere

Danmark

Mandagens coronatal: 70 procent har fået det første stik

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

68-årig cykler sammen med to kammerater 3100 kilometer fra Nordkap til Gedved

Erhverv For abonnenter

11 nye regnskaber med både plus og minus: Sådan gik det for blandt andet mad og møbler, huse og håndværk

Sport

Anders fra Odder har vundet to kampe ved OL

Odder For abonnenter

Et sommerhus ved Saxild Strand er ugens dyreste bolighandel: Kun et hus solgt for under tre millioner kroner

Horsens

Campingplads, hoteller og vandrehjem glæder sig over den spirende turisme: Det har eksploderet fuldstændig

Kultur For abonnenter

Nu skal det være slut med, at lastbiler så store som huse kører gennem den smalle gade

Odder

Massakre på naturen: Hvad skete der lige med de vilde blomster, der gjorde mig glad på mine gåture?

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Kultur

Heavy metal og dødningehoveder i køkkentapetet: 45-årige Karsten er medarrangør af ny metalfestival

Brædstrup

Generationsskifte i malerfirmaet: Mogens og Henny stopper med pensel og kalkkost efter 60 år

Horsens

Ansat på plejecenter vågnede, da tyve puslede i garagen

Navne For abonnenter

Tvillinger kan ikke få nok af hinanden: Vores familier kan godt blive lidt trætte af det, når vi har været sammen fire aftener i træk

Sport

Anne-Marie Rindom fortsætter, hvor hun slap i søndags: Ligger på tredjepladsen

Annonce