Annonce
Danmark

Ellemann vil have møde med Mette F. for at genopbygge tillid

Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
V-formanden vil have møde i Statsministeriet, der skal klarlægge, om udligningsforhandlinger kan fortsætte.

Statsminister Mette Frederiksen (S) skal snarest indkalde Venstre til et møde i Statsministeriet.

Annonce

Det skal ske for at finde ud af, om der er basis for at genoptage forhandlingerne om en kommunal udligningsreform mellem S-regeringen og Venstre.

Sådan lyder det fra Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen.

- Regeringen har en stor opgave med at genskabe tilliden til det samarbejdende folkestyre og til partier, som de gerne vil lave en aftale med. Den tillid har fået et alvorligt knæk, siger han til Ritzau.

- Derfor opfordrer jeg statsministeren til at indkalde til et møde i Statsministeriet snarest. Det håber jeg, at statsministeren vil gøre.

- Det er regeringens ansvar at skabe et tillidsfuldt forhandlingsklima, og derfor hører vi gerne, hvad regeringen vil gøre for at demonstrere en reel forhandlingsvilje, før det kan give mening at genoptage forhandlingerne, siger V-formanden.

Jakob Ellemann-Jensen gik tirsdag hårdt til Mette Frederiksen under statsministerens spørgetime i Folketingssalen.

Anledningen var, at en intern mail fra Socialdemokratiet om planlagte "angreb" mod Venstre var havnet i medierne.

Mailen, som ved en fejl blev sendt til en journalist på Jyllands-Posten, blev sendt sideløbende med, at regeringen forhandler med Folketingets partier, herunder Venstre, om en kommunal udligningsreform.

Den skal fordele omkring 18,5 milliarder kroner mellem landets 98 kommuner.

- Som situationen ser ud nu, så er vi nødt til at se hinanden i øjnene for at finde ud af, om der overhovedet er basis for at komme videre med forhandlingerne om en udligningsreform, siger Jakob Ellemann-Jensen.

- Det vil Venstre gerne. Men det her handler om tillid, når man sammen går ind i et fortroligt forhandlingsrum, og den har vi ikke til regeringen på nuværende tidspunkt.

- Vi har hele tiden sagt, at vi ønsker at lave en god og ansvarlig aftale, som skaber bedre balance og velfærd, uden at danskerne skal rammes af et stort skattesmæk.

- Derudover ønsker vi at skabe tryghed om kommunernes ekstraordinære finansieringstilskud, og så skal de socialdemokratiske vestegnsborgmestre ikke overbetales for at have mange ikke-vestlige udlændinge. Og Venstre er stadig klar til at tage ansvar, siger han.

Jakob Ellemann-Jensen var efter spørgetimen tirsdag inde på, at der skal ske udskiftninger i forhandlingslokalet, efter at afsløringerne om de planlagte angreb på Venstre var kommet frem.

Flere topfolk i Socialdemokratiet var nævnt i mailen.

- Hvem det er, den tager jeg med regeringen. Det bliver et forhandlingslokale, der kun består af politikere, sagde Venstre-formanden tirsdag.

Mette Frederiksen beklagede tirsdag mailen, som hun afviste at have haft kendskab til, inden den blev lækket til offentligheden.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Debat: Coronakrisen skal ikke gøre os naive

Vi kender melodien: Når det går godt ender pengene i lommerne på private, når det går skidt ender regningen hos samfundet. Smart, og måske netop lidt for smart, for der er stor forskel på brancher og virksomheder. Mens vi bekymrer os om sårbare virksomheder og risikoen for mistede arbejdspladser, vil Danske Bank sende 7,3 milliarder kroner ned i baglommen på aktionærerne. Nu har de vist lagt en smartere spinstrategi. Beslutningen er udskudt, men vi er hverken idioter eller naive. De mange penge i Danske Bank, Nordea og andre virksomheder med tårnhøje profitter finder snildt vej til aktionærerne på et andet tidspunkt. Hvad med lidt ægte samfundssind, hvor erhvervslivet i stedet hjælper hinanden? Sæt aktieudbytter, gyldne håndtryk og monsterlønninger til direktionsgangen på coronapause. Hvad med de 342,5 milliarder, efter skat, som danske virksomheder havde i overskud, alene i 2017. Fra 2014 til 2018 steg virksomhedernes egenkapital med 38 procent, fra 2.100 milliarder til 2.900 milliarder. Vis samfundssind, og opret en fond, som skal hjælpe virksomheder i nød. Hvis det er for svært, så giv pengene til staten. Dansk Industri, Dansk Erhverv og de borgerlige med Venstre-liberalisterne i spidsen ønsker nu et stærkt engagement fra samfundet i virksomhederne. Milliarder af skattekroner spændes ud som sikkerhedsnet for virksomheder i alle størrelser. Det er godt og helt nødvendigt. Hvis mennesker er ved at drukne, skal man kaste redningskranse ud og ikke stå handlingslammet tilbage med tanker om prisen på redningsaktionen. Men på et tidspunkt skal regningen betales. Vi er i samme båd, bliver der sagt, men de stærkeste økonomiske overarme, skal ro mest. Arbejdsgiverne og de borgerlige plejer at råbe op om, at det ”dyre” velfærdssamfund er et blybælte om livet på virksomhederne. Coronakrisen afslører at, de nu samstemmende forlanger flere og flere korkbælter udleveret for at holde sig flydende. Vi skal betale vores skat med glæde, og virksomhederne skal begejstret bidrage med selskabsskat. Aftale?

112

To anholdt ved McDonald's og Jem & Fix: Politiet havde fået tip om udlejningsbil

Danmark

Liveblog: Tre gange flere end normalt meldte sig ledig fredag

Østjylland

Mængden af unge corona-patienter overrasker sygeplejerske: - De yngre patienter er virkelig bange

Annonce