Annonce
Horsens

Elever opfordrer hinanden til at passe på sig selv på nettet

Digital mobning er et stigende fænomen blandt skolebørn. På Østerhåbskolen har eleverne arbejdet med, hvordan man kan undgå det. Det er der nu kommet et sæt etiske spilleregler ud af. Privatfoto

Det kan være farligt at begå sig på nettet og sociale medier. Derfor har elever formuleret fem etiske spilleregler for at undgå digital mobning

Horsens: Tænk over hvad du skriver, hvad du lægger op, og hvem du skriver med. Sådan lyder nogle af de gode råd, elever fra 8.D på Østerhåbskolen har formuleret for at undgå digital mobning.

De fem råd var så gode, at skolen og skolebestyrelsen nu har godkendt rådene, som er blevet skolens officielle etiske spilleregler på nettet, og de kommer snart til at hænge rundt på alle skolens afdelinger.

- Digital mobning er en historie for sig selv. Det er noget, der rækker ud over skoledagen, og derfor er det noget, der fylder hos eleverne, forklarer lærer Anders Mose, der er kontaktperson for elevrådet.

Han oplever stadig den fysiske mobning i klasselokalet som den værste, men den digitale mobning fylder mere, og derfor var det elevrådet selv, der fik ideen til at arbejde med digital mobning.

- Der bliver skrevet ting til hinanden, delt historier og ting på snapchat, som ikke skulle have været ud. Når jeg taler med mine elever om det, kender de alle sammen eksempler eller historier på noget, der er gået galt, forklarer han. Digital mobning er dog ikke nødvendigvis noget, der foregår på skolen eller eleverne direkte imellem.

- Ofte er det noget, der foregår mellem nogen, der ikke kender hinanden så godt. Og det er et gruppefænomen, hvor det er nemt at ride med på en bølge. Hvis nogen skriver, at nogen er klam, så er det måske også let selv at gøre det, forklarer Anders Mose, som er klasselærer for 7. klasse og derfra ved, hvad der rører sig blandt eleverne.

- Det kan være svært at se på nettet, om det er godmodigt drilleri, eller om det handler om mobning.

Annonce

Det er et gruppefænomen, hvor det er nemt at ride med på en bølge. Hvis nogen skriver, at nogen er klam, så er det måske også let selv at gøre det.

Anders Mose, klasselærer for 7. klasse

Fem etiske spilleregler

8.D står bag Østerhåbskolens officielle etiske spilleregler på nettet:1. Bloker, når mobning sker.

2. Tænk over, hvad du lægger op, for andre kan se det nonstop.

3. Skriv ikke med nogen, du ikke kender. Du kan ikke vide, om det er dine venner.

4. Tænk på, hvad du siger. Det, du sagde, kommer aldrig tilbage.

5. Ring 116-11-1 hvis ik' du har det fedt (nummeret til børnetelefonen).

Eleverne har i denne uge fremlagt, hvad de har fået ud af at arbejde med etiske spilleregler på nettet. Privatfoto

Eleverne skal sige fra

Arbejdet med digital mobning har ført til temadage på skolen, oplæg og aktiviteter i alle klassetrin fra 2.-9. klasse. Hver klasse har i fællesskab skrevet deres bud på fem etiske spilleregler, som de andre elever kunne drage nytte af.

Men det blev altså 8.B, der løb med vinder-rådene, som nu er skolens officielle etiske spilleregler på nettet. Klassens fem råd blev blandt andet rost for at være meget præcise og for at rime.

- Vi håber, at vi kan være med til at gøre eleverne mere robuste, så de kan stå imod, råbe op eller sige stop, når der sker noget på nettet, som ikke skal ske, siger Anders Mose.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport

Engelske topboksere til stævne i Horsens

Leder For abonnenter

En hyldest til den gode idé - lad os få mere af den slags

Gode ideer kan vi aldrig få for mange af. Og når de så oven i købet bliver omsat i handling og er en gevinst, er der ekstra grund til at anerkende et godt initiativ. Sådan er det med Mai-Britt Therkelsen, der som leder af tøjafdelingen hos Blå Kors kunne se genbrugsguld gå tabt på grund af manglende hænder. Mange ville trække på skuldrene og ærgre sig, men heldigvis ville Mai-Britt Therkelsen det anderledes. Hun fik en god idé om at lave en sorteringscentral som et beskæftigelsesprojekt, og nu er det blevet til virkelighed med opbakning fra Horsens Kommune. Et initiativ, der har alle muligheder for at blive en gevinst for alle parter. Den slags kan vi ikke få nok af, og det er vigtigt at anerkende, når en idé på den måde bliver til virkelighed. Mai-Britt Therkelsens initiativ minder os alle om, at der i princippet ikke skal så meget til. Der må være masser af lignende ideer, der rumler og rumsterer derude i Horsens og opland. Lad os få dem på bordet. Alle kan måske ikke lade sig realisere, men hvorfor ikke hjælpe hinanden med at gøre hverdagen lettere og udnytte de ressourcer, vi har, bedst muligt. I dette tilfælde havde Mai-Britt Therkelsen en chef, der var på ideen, ligesom Horsens Kommune også bakkede op. Sådan er det med alle ideer. De kræver opbakning og støtte. Vi er alt for gode til at tale ting ned og skyde forslag ned med en halvdårlig, kvik bemærkning. Den slags er dræbende for folk med gode ideer og lyse indfald, og fremfor alt risikerer vi at smide guld på gaden. Husk det næste gang, du får en god idé eller bliver præsenteret for én af slagsen. Giv det en chance. Ikke noget med at sige: Hvorfor dog det? Støt og bak op og spørg i stedet dig selv og dine omgivelser: Hvorfor ikke? Det vil være til gavn for os alle på den lange bane, så hyld den gode idé og lad os får mere af den slags.

Erhverv For abonnenter

Håndværk og håndmadder giver smør på brødet: Otte nye regnskaber fra lokale firmaer

Annonce