Annonce
Hedensted

Elever afbrød undervisning og satte gang i stor strejke

Lige fra "Red klimaet" til friske "aflys eksamen - spild af papir" kunne læses på skiltene, som eleverne demonstrerede med fredag. Her ses de om formiddagen til samling uden for skolen. Privatfoto
Ottende og niende årgang på Skolen i Midten droppede ud af fredagens undervisning for at bakke op om en international protestaktion.

Hornsyld: Fredag på Skolen i Midten skete noget ganske uhørt.

Næsten hele ottende og niende årgang og en del af syvende årgang aflyste skoledagen.

De droppede spontant undervisningen for i stedet at bakke op om "Klimastrejke – FridaysForFuture" - en international aktions- og protestdag, som også er nået til Danmark.

Målet er at få klimaet placeret højere på den politiske dagsorden, og på Skolen i Midten skabte eleverne opmærksomhed om sagen ved at hænge bannere op, demonstrere uden for skolen, bl.a. i Spar Hornsyld, og samle skrald.

- Vi synes, det er vigtigt at passe på jorden og klimaet. Vi er nødt til at tænke på vores fremtid og få flere mennesker til at indse, at der er problemer med klimaet, sagde Aninna Kjærgaard, 15 år og elev på ottende årgang.

Annonce
- Vi vil gerne være med til at gøre en forskel for klimaet, og den eneste måde er at blive indblandet i den her strejkedag.

Aninna Kjærgaard, 8. klasse, Skolen i Midten.

Kaldte til samling

Sammen med sin veninde Cecilie Kehren satte hun gang i strejken midt i en geografitime efter at have læst en artikel om, at skoleelever og studerende strejker til fordel for klimaet.

De to piger fik hurtigt klassen med på ideen. De forlod klasselokalet for at lave bannere, og det lykkedes dem at få adgang til skolens mikrofon og kalde til samling klokken ni.

Hverken skoleleder Troels Andersen eller viceskoleleder Line Olesen var på arbejde fredag, og mens lærerne gik lidt forbløffede rundt, besluttede de fleste elever sig for at følge klassen og strejke.

- Da det gik op for dem, at det er ulovligt fravær, løb nogen tilbage til klasserne. Men det meste af niende årgang er med, og på ottende årgang er der kun tre-fire, der har undervisning nu, sagde geografilærer Stine Jørgensen fredag formiddag.

Kan godt accepteres

Det var midt i hendes time, at strejken brød ud, og hvad tænkte hun lige om det?

- Som lærer kan jeg ikke opfordre til den slags, men det er da en god sag. Jeg synes, det er godt, de rent faktisk tager noget initiativ og støtter op om klimaet. Så længe det ikke bare bliver pjæk og Netflix, sagde hun.

De to piger, der satte gang i løjerne, forventede fredag formiddag ikke, at det ville give ballade derhjemme senere på dagen.

- Min bonusfar sendte mig thumbs up (tomler op, red.), sagde Cecilie Kehren.

- Min familie har heller ikke noget imod det, sagde Aninna Kjærgaard.

Fredag var der planlagt 1769 strejker til fordel for klimaet, heraf 32 i Danmark.

Klimastrejke

FridaysForFuture er et initiativ, som en svensk teenager, Greta Thunberg, er idemager til.

Bevægelsen er verdensomspændende og gør sig i klimaaktivisme.

På den danske hjemmeside for klimastrejken kan man læse, at der op til fredag var planlagt 1769 strejker i 112 lande.

32 af strejkerne skulle foregå i Danmark.

Læs mere om aktivismen på klimastrejke.org.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce