Annonce
Brædstrup

El-ledning med 60.000 volt faldt ned: Fugle menes at stå bag farlig hændelse

Sydøstjyllands Brandvæsen i Brædstrup var de første, der var fremme ved den nedfaldne højspændingsledning. Brandvæsenet fik tilkaldt elselskabet N1, som sørgede for at slukke for strømmen. Foto: Beredskabdk
Onsdag 30. december mistede omkring 10.000 forbrugere omkring Brædstrup strømmen i et kort periode på grund af en nedfalden højspændingsledning. Energiselskabet N1 er stadig i gang med at undersøge uheldet, men det kan skyldes fuglelort, der har skabt en kortslutning, lyder det fra elselskabet.
Annonce

Grædstrup: - Det er meget usædvanligt, at en højspændingsledning falder ned. Vi plejer at sige, at det sker måske én gang i løbet af 10 år. Så det er heldigvis ikke noget, vi oplever særlig tit.

Sådan siger stærkstrømsingeniør og leder af kontrolrummet hos energiselskabet N1, Johannes Guldbæk, om den hændelse, der fandt sted onsdag 30. december ved Hamborgvej tæt på Grædstrup.

Her mistede omkring 10.000 forbrugere lidt efter klokken 11 strømmen i cirka 12 minutter, da der var opstået brand ved en højspændingsmast, hvorefter en ledning med 60.000 volt var faldet ned i nogle træer og startede en mindre brand.

- Vi er stadigvæk i gang med at undersøge, hvad der konkret er sket derude. Vi har en formodning om, at det skyldes en kortslutning i en mast. Vi formoder, der er sket en kortslutning som følge af fuglelort. Normalt plejer den slags at brænde væk af sig selv, men her er der åbenbart sket en kortslutning ved isolationen, og det har fortsat med at varme så kraftigt, at ledningen brændte over og faldt ned, siger Johannes Guldbæk.

Højspændingsledningen ved Grædstrup er en såkaldt distributionsledning, der leverer strøm til et større område. Spændingen i ledningerne er på 60.000 volt, hvilket er en høj spænding inden for distributionsledninger. Foto: Beredskabdk
Annonce

Livsfarligt uheld

Den faldne højspændingsledning var årsag til, at Sydøstjyllands Politi måtte afspærre en del af Hamborgvej, og der blev oprettet en sikkerhedszone på cirka 15 meter hen til ødelagte elledning. Det skyldes ikke mindst, at det er livsfarligt at bevæge sig tæt på en nedfalden ledning.

- Det bedste, man kan gøre, hvis man oplever en nedfalden ledning, er, at man skal holde sig fra det. Ser man en nedfalden ledning, er det bedste, man kan gøre, at ringe til sit elselskab, og så skal vi nok håndtere det. Der findes noget, der hedder skridtbinding. Når en ledning rammer jorden, er der 60.000 volt, og så fordeler spændingen sig ud derfra som ringe i vandet så at sige. Går man ud i et sådant område, kan man skabe to kontaktpunkter, og er der stor nok spændingsforskel mellem de to kontaktpunkter, kan man blive slået ihjel af det. Derfor må man aldrig komme tættere på end 10 meter fra en nedfalden højspændingsledning, siger Johannes Guldbæk.


Det bedste, man kan gøre, hvis man oplever en nedfalden ledning, er, at man skal holde sig fra det.

Johannes Guldbæk, energiselskabet N1


Annonce

Usædvanligt uheld

Ingen personer kom til skade i forbindelse med den nedfaldne ledning på Hamborgvej. Distributionsledningen ved Grædstrup har siden uheldet 30. december været udkoblet fra det øvrige ledningsnet under reparationen, men hos energiselskabet N1 forventer lederen af kontrolrummet, at ledningen vil blive tilkoblet igen mandag 4. januar eller tirsdag 5. januar. Det er imidlertid ikke noget, som forbrugerne vil komme til at opleve.

Til gengæld mener kontrolsrumslederen ikke, at folk i området behøver at gå rundt og bekymre sig over, om det kan ske igen.

- Det er heldigvis ikke noget, der sker særlig tit. Højspændingsledninger er bygget til at kunne klare århundredes storme, og orkanen fra 1999 vil ledningsnettet kunne klare op til flere gange. Det er noget ret solidt kram, vi har fået bygget op, og det kan klare lidt af hvert. Det, som skete på Hamborgvej, er virkelig ret usædvanligt, siger Johannes Guldbæk.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
USA

Nu er Joe Biden USA's præsident: Se hans tale her

Horsens

Bekymret SF'er om muligt svigt på børne- og familieområdet: Byrådet skal orienteres

Coronavirus

Live: Pfizer kan ikke levere - Danmark får 100.000 færre doser i første kvartal

Horsens

Medarbejder skal for retten - og indtil da afviser Vejles politikere at grave videre i Sofie-sagen

Horsens

Onsdagens coronatal i Horsens Kommune: En ud af 200 blev testet positiv det seneste døgn

Annonce