Annonce
Hedensted

El-forbund: Der er plads til mange flere kvinder i faget

I bygge- anlægs- og installationsbrancherne er kun omkring ni procent af de beskæftigede i følge hjemmesiden Boss Ladies kvinder. Især elektrikerfaget er mandsdomineret med kun omkring en procent kvinder. Foto: Søren Gylling
Kun lidt over én procent af Dansk El Forbunds medlemmer er kvinder, men fagforeningen vil meget gerne være flere. Mangel på praktikpladser er dog forsat en flaskehals.

Ølholm: At Ølholm El både har en kvindelig svend (Jeannie Lauritsen) samt en kvindelig lærling blandt medarbejderne er ganske usædvanligt. Både fordi kun omkring én procent af medlemmer af Dansk El-Forbund er kvinder, men også fordi, der generelt mangler praktikpladser.

Forhold som forbundssekretær Hanna Lindstrøm meget gerne ser ændret.

- Der er plads til mange flere i branchen - både kvinder og mænd. Vi har et stort behov for faglært arbejdskraft, og det er et fag, der kan rumme næsten hvilken som helst interesse. Desværre er der, ligegyldigt hvor mange flere mandlige eller kvindelige lærlinge vi får, en flaskehals i forhold til praktikpladser, fortæller Hannah Lindstrøm, der selv er uddannet elektriker.

I følge hende er der omkring 4800 unge, der i hele landet står i lære som elektrikere, men i gennemsnit omkring 350, der må nøjes med skolepraktik.

Svendebrev er guld

Hanna Lindstrøms erfaring er, at der er mange veje at gå med et elektriker-svendebrev i baglommen.

- Det er et fantastisk guldkort at have. Det åbner mange døre og har høj værdi på arbejdsmarkedet både i Danmark og resten af verden. Faget har udviklet sig enormt hurtigt de senere år sammen med den teknologiske udvikling, og der er en masse forskellige jobmuligheder.

- Når der skal træffes et valg om uddannelse hjemme over spisebordet, er udgangspunktet desværre ofte, det man kender til: Nemlig elektrikeren, der kommer i hjemmet og roder i elskabet, men der er altså meget mere til faget end det, lyder det fra Hanna Lindstrøm.

For at imødekomme den stigende efterspørgsel på faglært arbejdskraft er Dansk El-Forbund gået med i projektet "Boss Ladies", der har som overordnet formål at få flere kvinder til at vælge håndværkervejen.

Her fortæller et ambassadørkorps på 40 unge kvindelige håndværker blandt andet deres historie til folkeskoleelever. Af dem er de 13 elektrikere.

- Det fantastiske er, at de fortæller ikke om, at de er kvinder, men de fortæller bare, hvor fedt deres fag er. Det er altså ikke et spørgsmål om, hvilket køn man har, men om at se mulighederne for en vej at gå, lyder det fra Hanna Lindstrøm.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce