Annonce
Erhverv

Eksperter går uden om butikscentre i genåbningsplan: Bytorv Horsens-direktør er dybt bekymret

Anette Vestergaard, direktør i Bytorv Horsens, kunne i maj glæde sig til genåbning efter forårets corona-nedlukning. Vinterens nedlukning af centret trækker ud, hvis det står til eksperter, og det gør centerdirektøren dybt bekymret for butikkernes levebrød. Arkivfoto: Morten Pape
Står det til en gruppe eksperter, må Bytorv Horsens vente endnu en omgang, før centrets butikker får grønt lys til genåbning.

Horsens: Butikker kan se frem til en snarlig genåbning - bare ikke dem i butikscentre.

Sådan lyder anbefalingerne fra de eksperter, regeringen har sat til at regne på potentiel smitteudvikling ved forskellige scenarier i en genåbning af landet. Den såkaldte indsatsgruppe er ifølge Sundhedsministeriet nået frem til, at butikker op til 5000 kvadratmeter kan åbne med midlertidigt skærpede kvadratmeterkrav.

- Men genåbningen gælder ikke udvalgsvarebutikker i storcentre, lyder det i indstillingen, som Folketingets partier skal drøfte tirsdag.

Den endelige afgørelse, som er i politikernes hænder, offentliggøres onsdag, og den venter Anette Vestergaard, centerdirektør i Bytorv Horsens, spændt på. I hendes øjne er der ikke noget til hinder for, at butikkerne i bytorvet kunne åbne på lige fod med dem i Søndergade og sidegaderne.

- Det er super frustrerende, at vi puttes ind i en lomme, hvor det hedder sig, at det skulle være mindre forsvarligt at handle i centret. Vi har virkelig godt styr på sikkerheden, og det er svært at forstå, at det skulle gøre en forskel, om man er overdækket eller ej, siger hun.

Bytorv Horsens har styr på sikkerheden og på antallet af besøgende, understreger centerdirektør Anette Vestergaard, som ikke ser noget til hinder for, at centret kan åbne med særlige forholdsregler og skærpede restriktioner. Arkivfoto: Morten Pape

Efter forårets nedlukning genåbnede Bytorv Horsens med skærpede foranstaltninger i forhold til afstand, aflukkede lounge-områder, vagter og kundetællere ved indgangen, så der altid var tal på, præcist hvor mange kunder der var indenfor.

- Alle disse tiltag kunne vi skærpe yderligere, hvis det kom an på det, siger Anette Vestergaard.

Annonce

Kreative, men nu gør det ondt

Butikkerne i Bytorv Horsens, der ikke er undtaget fra restriktionen, har været lukket siden 17. december, og det gør ondt, understreger centerdirektøren.

- Jeg er efterhånden dybt, dybt bekymret for de lukkede butikker, siger hun.

Ikke bare gik de glip af julehandlens dessert, ugen op til jul, som for mange er den allerstørste uge på hele året, og som var chancen for at indhente tabt omsætning for foråret, forklarer centerdirektøren. Men kravet om lukkede dørene hele januar, februar og måske endnu længere, strammer i den grad løkken om butikkerne, mener hun.

- Selvom de får støtte til de faste omkostninger, mangler de noget at leve af, og noget andet er, at de nu står med store vinter-varelagre, som er svære at sælge, når de må åbne igen.

- Heldigvis har mange været dygtige til at kanalisere over på webshop og sociale medier, og flere har haft succes med live auktioner på Facebook. De har været kreative og virkelig gjort alt i deres magt for at få omsætning under de vilkår, de er stillet. Men den tabte omsætning kommer aldrig igen, og nu gør det rigtigt ondt, siger Anette Vestergaard.

Annonce

Krydser fingre for både gaden og centret

Selvom centerdirektøren ikke mener, der er større risiko ved at handle i Bytorv Horsens end i andre strøgbutikker, understreger hun, at hun i den grad håber, at strøgbutikkerne får grønt lys til hurtig genåbning, uanset hvad der måtte gælde for centret.

- Regionale genåbninger har også været på tale, og i så fald er det ikke sikkert, Horsens står først for. Men jeg håber inderligt, at butikkerne på gaden må åbne, og jeg vil glæde mig meget på deres vegne, siger hun.

En åben midtby kan også smitte positivt af på de butikker i centret, der trods alt må holde åben, fordi de sælger fødevarer eller dagligvarer, siger Anette Vestergaard.

- Alt i alt vil det være fantastisk at få åbnet gaden, og så krydser jeg fingre for, at vi i centret kan følge meget hurtigt efter, når det viser sig, at det har været forsvarligt at åbne de øvrige butikker, fastslår hun.

Sådan lød beskeden fra flere af Bytorv Horsens' butikker, da de måtte lukke dørene 17. december. Det blev dog ikke til genåbning i januar, og står det til en gruppe eksperter, kommer det heller ikke på tale 1. marts. Arkivfoto: Marianne Husted
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
AC Horsens

Se målet og den vilde jubel: AC Horsens tager sejren i sidste sekund

Coronavirus

Live:  Hver fjerde med corona er ikkevestlig indvandrer eller efterkommer

Annonce