x
Annonce
Ikast-Brande

Ejstrup Bæk er blevet genfødt i lystanlægget

Ejstrup Bæk er blevet forsynet med trædesten, der er nemme at balancere på. Her er det Asger Svendsen, der har vovet sig ud på stenene. Foto: Peter Hald
Det risler lifligt, når den genslyngede Ejstrup Bæk snor sig gennem Ejstrupholms gamle anlæg, der er under markant forvandling.

Ejstrupholm: Forvandlingen af Ejstrupholms næsten 100 år gamle lystanlæg skrider frem. Mange frivillige har knoklet løs selv i det værste regnvejr, og flere af byens virksomheder har bidraget særdeles gavmildt med udlån af maskiner og materiel. Og nu er det tydeligt, at der er sket store fremskridt.

Det mest bemærkelsesværdige er, at Ejstrup Bæk, der går gennem anlægget, er blevet "genslynget", og flere steder er der blevet lagt store trædesten ud, så der opstår små vandfald, og de letfodede kan krydse bækken.

- Hør lige, hvor det risler! Det er en skøn lyd, udbryder Asger Svendsen, en af projektets tovholdere.

Bækken er faktisk som "genfødt", og både visuelt og lydmæssigt har det en markant virkning.

Asger Svendsen er vildt imponeret over den massive opbakning, som projektet i lystanlægget har fået. Lokale firmaer har som nævnt bidraget med maskiner og materiel, og mange ejstrupholmere har bidraget med arbejdskraft - lige fra pensionister, der har flyttet rundt med planter, til lokale landmænd, der har kørt mange læs sand og grus.

I skrivende stund er der arbejdspause, og det er der en god grund til:

- Al den regn gav os nogle problemer. Maskinerne sank dybt i, og derfor venter vi lige på, at det hele tørrer op, forklarer Asger Svendsen.

Annonce
Det gamle grimme stemmeværk er væk og i stedet er der denne nydelige rørføring med murede kampesten, som en lokal murer har bygget op. Foto: Peter Hald

Et stærkt fællesskab

Den komplette renovering af lystanlægget skal være klar i 2023, hvor anlægget fylder 100 år. Men allerede i løbet af i år vil strukturen og de store linjer i projektet falde på plads. Ud over genslyngning af bækken bliver der også plantet meget nyt, og således er det planen at lave en sansehave.

- Det er med til at skabe et stærkt fællesskab her i byen, og folk klapper os bogstavelig talt på skulderen. Der kommer så mange positive tilkendegivelser. Det har givet os kampgejst her i Ejstrupholm. Vi kan se, at vi virkelig kan udrette meget, når vi står sammen, siger Asger Svendsen.

Kommunen har bidraget med et tilskud på 10.000 kroner, men værdien af det frivillige arbejde er langt, langt højere. De virksomheder og borgere, der har postet materialer og arbejdskraft i projekt, har reelt bidraget med meget store værdier.

Familiedag 18. april

Mange af dem, der knokler i anlægget, er pensionister eller "semi-pensionister", som Asger Svendsen kalder dem, men nu kommer der også en mulighed, hvor børnefamilierne kan være med.

Den 18. april - der er en lørdag - arrangeres der nemlig en stor familiedag i anlægget, hvor der skal plantes og ryddes op.

- Vi skal helst have så mange som muligt med. Det betyder, at flere vil føle ejerskab for anlægget og være med til at passe på det, siger Asger Svendsen.

Apropos familier er det tanken at indrette et "familiehjørne", hvor der kan grilles og hygges, og på længere sig tales der om at opstille et stort solsejl, så man kan holde arrangementer i læ.

I mange år frem vil der være ideer til projekter og arbejdsopgaver i anlægget, der på denne måde får en stadig stigende betydning som byens grønne åndehul og samlingssted.

- Projektet har givet os kampgejst her i Ejstrupholm. Vi kan se, at vi virkelig kan udrette meget, når vi står sammen, siger Asger Svendsen. Foto: Peter Hald
Lyden af rislende vand er genskabt for fuld styrke i Ejstrup Bæk i anlægget. Foto. Peter Hald
Anlægget i Ejstrupholm får voksende betydning som byens grønne åndehul, og da det ligger lige ved hallen, legepladsen og multibanen er der stor søgning. Foto: Peter Hald
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens

Peter Sørensen: Kommunen kan gøre noget - men det er private penge, der for alvor holder byggeriet i gang

Annonce