Annonce
Hedensted

Efterskoler er med på test og restriktioner: Vi er så klar til at åbne

Hallerne på Flemming Efterskole har stået tomme sinde før jul. Forstander Ole Vind håber, at eleverne kan vende tilbage 1. marts. Arkivfoto: Yilmaz Polat
Massive test af elever og lærere skal sikre, at efterskolerne kan genåbne forsvarligt. Samtidigt oplever skolerne stor pres på næste år, fordi elever gerne vil have år nummer to.

Bjerre/Flemming: Efterskoler over hele landet krydser i disse dage fingre for, at de kan få lov til at få eleverne tilbage på skolerne 1. marts.

SF meddelte onsdag, at de mener, at blandt andre efterskolerne skal have lov til at genåbne 1. marts, og sundhedsminister Magnus Heunicke (S) meddelte også, at han håber på yderligere genåbning den dag uden dog at gå i detaljer.

Det vækker jubel hos de lokale efterskoler, der er klar til at tage eleverne tilbage, også selvom det betyder masser af test og fortsatte restriktioner.

- Det giver rigtig god mening at teste eleverne og lærerne en eller flere gange om ugen. Det vil spare os for en del logistiske udfordringer i forbindelse med hjemsendelser, siger leder af BGI Akademiet Helle Vestergaard.

Skolen oplevede i efteråret smitte ad flere omgange, hvor grupper af elever blev sendt hjem, og en enkelt gang blev hele skolen sendt hjem.

- Ved at teste meget vil man kunne nøjes med at sende de elever hjem, som rent faktisk tester positiv, siger Helle Vestergaard.

Samme holdning har forstander på Flemming Efterskole, Ole Vind.

- Man skal selvfølgelig ikke teste for testens skyld, men min holdning er, at elever skal møde med en negativt test, også når de har været hjemme i weekender, og så skal skolen sørge for at teste lærerne jævnligt, siger Ole Vind.

Annonce

Forskel på restriktioner

Med hensyn til de andre restriktioner, som efterskolerne var underlagt i efteråret, har de to ledere forskellige oplevelser.

Eleverne skulle inddeles i primærgrupper på 30, som ikke skulle have så meget kontakt med elever uden for gruppen. Ideen var, at man så kunne nøjes med at sende primærgruppen hjem ved smitteudbrud. Det fungerede i høj grad for BGI Akademiet.

- Vi havde inddelt vores elever i de huse, de bor i, og vi oplevede, at smitten begrænsede sig til netop primærgrupperne, selvom eleverne også lavede aktiviteter på tværs af grupperne, siger Helle Vestergaard.

BGI Akademiet har måtte lave om på mange planer dette år på efterskolen. Blandt andet turneringen med gymnastikopvisning bliver sandsynligvis helt anderledes. Foto: Poul F. Skøtt

På Flemming Efterskole var billedet det modsatte.

- For os gav primærgrupperne ikke mening, fordi eleverne alligevel blev blandet eksempelvis til træning. Da vi havde et smitteudbrud, var smitten spredt blandt primærgrupperne, og der var ikke noget mønster, siger Ole Vind.

Han understreger dog, at efterskolen vil gøre det, der skal til, bare for at få lov til at åbne igen.

- Jeg synes, vi trækker store veksler på ungdommen, og jeg kan godt være bekymret for de langsigtede konsekvenser. Som en af vores unge spurgte: Nu har vi hjulpet den ældre generation med ikke at blive syge, hjælper I så os med klimaet bagefter? siger Ole Vind.


De unge er virkelig gode og tager det her rimelig cool og roligt. De er med på de her vilkår, selvom det betyder, at deres liv er sat på stand by.

Helle Vestergaard, BGI Akademiet


Annonce

Stor søgning næste år

Begge efterskoler fortæller, at de trods coronaen har formået at gennemføre langt de fleste aktiviteter i løbet af efteråret.

- Og hvis vi får lov til at åbne 1. marts, har vi fire gode måneder, hvor vi kan nå rigtig meget af det, vi har flyttet rundt på, så året har bestemt ikke været spildt, fortæller Helle Vestergaard.

Efterskolerne oplever alligevel en stor søgning til næste skoleår, fordi de elever, der går i 8. eller 9. klasse i år, vil have et år mere.

- Vi har kæmpe run på til næste år, hvor vi desværre er optaget, men mange af vores 9. klasser efterspørger et år mere, fortæller Ole Vind.

Annonce
Hedensted For abonnenter

Schæferhunden Buller advarede om nattebrand: Få minutter senere stod Christina på gaden med tre-årige Felix i favnen

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce