Annonce
Hedensted

Efterskole med landbrug har åbnet gårdbutik: Coronalukning gav projektet en kickstart

Hver fredag klokken 14 kører porten til gårdbutikken op. Elever med gastronomi som linjefag står bag disken. Her er det Anders Lindholm Nielsen, der betjener en kunde. - Det er meget hyggeligt at stå i butikken, siger han.  Foto: Morten Pape
Bråskovgård Efterskole har succes med en gårdbutik, der sælger økologiske grøntsager og kød fra skolens landbrug samt delikatesser, som elever har været med til at tilberede.
Annonce

Bråskov: Det er ikke længere kun forældre, som sætter kursen mod Bråskovgård Efterskole, når weekenden banker på.

Efterskolen har fået en gårdbutik, som hver fredag eftermiddag er åben i tre timer og som har vist sig at trække mennesker til.

Butikken har et sortiment bestående af økologiske grøntsager, æg og nogle gange kød samt brød og delikatesser.

- Der er faktisk blevet taget rigtig godt imod den. Vi har kunder fra Vejle, Horsens og Juelsminde. De lokale støtter også op. Folk synes, det er lækkert og kan lide historien om, at det er produceret her på Bråskovgård. Lige så snart vi har kød, bliver det revet væk, siger efterskolens kok Kim Valentin-Petersen.

Annonce

En butik med flere formål

Ideen med gårdbutikken er at bruge råvarer, som er i overskud fra efterskolens landbrug og gartneri. Der produceres nemlig mere end rigeligt til at forsyne efterskolens køkken.

Gårdbutikken skal også engagere de unge mennesker på stedet.

Mens eleverne på landbrugslinjen er med til drive marker, holde orden i urtehaven og passe dyr, har elever på gastronomilinjen til opgave at forberede og tilberede flere af varerne i gårdbutikken samt at bemande den.

På den måde får de en smagsprøve på det at drive en forretning og en fornemmelse for vejen fra jord til bord, forklarer Kim Valentin-Petersen.

- Vi bruger alle råvarer og går op i, at det bliver så bæredygtigt som muligt. Lige nu sylter vi helt vildt, siger han.


Vi var brændt inde med en masse madvarer, så det var med til at kickstarte det hele. Det gik stærkt med at sælge kødet fra fem tyrekalve. Derfra rullede snebolden.

Preben Brunsgaard, forstander


Annonce

Kød på lager efter corona

Gårdbutikken åbnede i maj, da elever og personale vendte tilbage efter den to måneder lange coronalukning, som ramte alle efterskoler.

- Vi var brændt inde med en masse madvarer, så det var med til at kickstarte det hele. Det gik stærkt med at sælge kødet fra fem tyrekalve. Derfra rullede snebolden, siger forstander Preben Brunsgaard.

Gårdbutikken har sin egen gruppe på Facebook.

Her er medlemmerne igennem de seneste måneder blevet fristet med billeder af gode sager såsom røget bacon, spegepølse, fersk kalvekød, kager, flødeis med bær og selvfølgelig grøntsager.

Foruden kødvarerne er jordbærmarmelade og rugbrød blandt de store hits.

Bråskovgård Efterskole har rejst et 173 kvadratmeter stort rundbue-drivhus, som indgår i landbruget og forsyner efterskolen med spinat, salater, purløg og meget andet. Her er det forstander Preben Brunsgård, der fører an. Foto: Morten Pape
Annonce

Det økologiske og lokale trækker

Da avisen er på besøg, bliver der blandt andet solgt koldpresset jordbærdrik, græskarkage og  syltede grønne tomater ved disken.

Uden for bugner en bod med kål, porrer, squash og pastinakker og andre velvoksne, økologiske grøntsager, der er større og også har lidt mere jord på sig end dem, man typisk finder i supermarkeder.

En af dagens kunder er Karina Bundgaard fra Juelsminde.

- I sidste uge fik jeg at vide, at der var en gårdbutik her. Så jeg måtte en tur herud og prøve den. Det, at det er økologisk og lokalt, kan jeg godt lide, siger hun efter at have købt kartofler, honning og bolsjebeder.

Ulla Eldesouki fra Barrit har også taget turen til Bråskov. Hun har købt græskarkage, rugbrød og syltede tomater.

- Jeg har hørt om butikken fra nogen i Hornsyld og blev medlem af gruppen på Facebook for at se, hvad de laver. Jeg tænkte: ”Det skal jeg lige prøve”, siger hun.

Flere af de økologiske grøntsager i gårdbutikken er lidt større og har lidt mere jord på sig, end dem man finder i supermarkederne. Foto: Morten Pape
Annonce

Fortsætter som hidtil

Også forældre til elever på efterskolen køber flittigt ind i gårdbutikken.

Det er ikke meningen, at den skal udvikle sig til at blive større, end den er. Hovedformålet er ikke at tjene penge, men at anvende overskudslageret fornuftigt og involvere eleverne i det, fastslår Preben Brunsgaard.

- Det er fredag fra 14 til 17. Det er en lille niche. Det er ikke tanken, at det skal blive en virksomhed i virksomheden. siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens

Overlæge efterlyser underholdning til indlagte coronapatienter: Nogle får simpelthen en depression af at være indlagt

Annonce