Annonce
Brædstrup

Efter varmechok: Energiminister lover mere grøn energi i fjernvarmen

Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) besøgte mandag Brædstrup Fjernvarme, hvor direktør Jim Larsen tog imod. Foto: Morten Pape

Fjernvarmeselskaberne får større muligheder for at vælge brændsel i varme- og elproduktionen, hvilket åbner op for mere grøn energi i fremtiden. Det sagde energiminister, Lars Chr. Lilleholt (V), da han mandag besøgte Brædstrup Fjernvarme.

Annonce

Brædstrup: De små fjernvarmeselskaber i Danmark har i mange år råbt på frit brændselsvalg, fordi de små decentrale kraftvarmeværker modsat de store centrale værker er pålagt naturgas som brændsel, der i udgangspunktet gør det dyrere for forbrugerne at få varmet deres huse op.

Ligesom de øvrige små værker har også Brædstrup Fjernvarme haft et ønske om frit valg af brændsel. Det er kun blevet forstærket af, at statens grundbeløb til fjernvarmeværkerne bortfalder til nytår, hvilket betyder, at fjernvarmeprisen i Brædstrup forventes at stige med omkring 5000 kroner om året pr. husstand.

For at bringe prisen ned igen, er det derfor et stort ønske at få mulighed for at indføre enten flis eller varmepumper i produktionen i stedet for naturgas.

Dansk fjernvarme er kendetegnet ved at være effektiv og fleksibel, og i årene fremover vil der også komme mere grøn energi ind i fjernvarmen.

Lars Chr. Lilleholt (V), Energiminister
Besøget sluttede af med en rundtur på fjernvarmeværket, hvor direktør Jim Larsen fortalte energiministeren, Lars Chr. Lilleholt og folketingskandidat, Birte M. Andersen (V), om driften på værket. Foto: Morten Pape
Annonce

Vigtig sektor

Frit valg var derfor et af temaerne, da Venstre i Horsens Kommune med folketingskandidat Birte M. Andersen i spidsen havde inviteret energi- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) på en rundtur i Østjylland, som blandt andet gik over Brædstrup og Horsens Fjernvarme.

- Det er vigtigt at få ministeren hertil for at diskutere de vilkår, der er i landets energiselskaber. Danmark er kendt over hele verden for vores grønne omstilling, og der rejser mange hertil for at blive klogere på, hvordan man klarer samfundsudfordringer inden for energi, miljø og forsyning. Her har Brædstrup Fjernvarmeværk været dygtige og innovative og er langt fremme med solenergi og oplagring af solvarme. Det skal vi gerne blive bedre til, så derfor har vi inviteret ministeren herud for at blive klogere på værkernes vilkår, sagde Birte M. Andersen inden besøget.

Der var løfter om mere grøn energi og mere valgfrihed for de små værker, da Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt besøgte Brædstrup Fjernvarme. Foto: Morten Pape
Annonce

Mere frihed

Ministerbesøget begyndte med en præsentation ved direktør i Brædstrup Fjernvarme, Jim Larsen, hvor varmedirektøren roste tiltag som reduceringer i energiafgifter og afskaffelsen af PSO-afgiften, som gør det billigere for varmeforbrugerne, men også efterspurgte større valgfrihed for de små værker.

Til det oplyste energiministeren, at Folketingets partier var blevet enige om en tillægsaftale 25. oktober til energiforliget i sommer. Det åbner op for større valgfrihed af brændsel, hvis værkerne kan garantere, at fjernvarmeforbrugerne sparer mindst 1500 kroner om året.

- På den måde kan værkerne indføre f.eks. varmepumper eller flis for at imødegå prisstigningerne fra grundbeløbets bortfald, hvis man kan dokumentere, at det bliver billigere for fjernvarmeforbrugerne. I regeringspartierne havde vi gerne set et helt frit brændselsvalg, men for at få alle med, måtte vi indgå det kompromis, sagde Lars Chr. Lilleholt.

Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt besøgte Brædstrup Fjernvarme. Foto: Morten Pape
Annonce

Mere grøn energi

Ministeren understregede, at netop fjernvarmen kommer til at spille en vigtig rolle i regeringens ambitioner om at reducere den danske CO2-udledning.

- Her får vi brug for alle gode kræfter, og dansk fjernvarme er kendetegnet ved at være effektiv og fleksibel, og i årene fremover vil der også komme mere grøn energi ind i fjernvarmen. Det bliver godt både for miljøet, klimaet og for varmekundernes pengepung. Så det vil komme alle til gode, sagde Lars Chr. Lilleholt.

Efter en kort snak og debat om grøn energi og ikke mindst energiafgifter fik ministeren en rundvisning på Brædstrup Fjernvarme, inden turen gik til fjernvarmeværket i Horsens.

Brædstrup Fjernvarme på Fjernvarmevej fik mandag besøg af energiministeren. Foto: Morten Pape
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce