Annonce
Horsens

Efter ulykkelig sag om bisættelse: Vil efterlyse pårørende via dødsannonce i særlige tilfælde

Da Tove Jacobsen, som var enke og ikke havde nogen børn, blev bisat 26. februar, var der ingen med til bisættelsen, fordi ingen - heller ikke hendes søster og svoger - vidste, at hun var død. Arkivfoto: Morten Pape
Sagen om 75-årige Tove Jacobsens død og bisættelse uden nærmeste pårørende blev informeret, får nu kommunen til at gøre en ekstra indsats i den slags særlige sager.

Horsens: En trist sag, hvor 75-årige Tove Jacobsen blev bisat 26. februar, uden hendes søster vidste noget om dødsfaldet og bisættelsen, har nu ført til, at Horsens Kommune justerer sin måde at håndtere den slags sager på.

Omkring 10 gange om året får Horsens Kommune opgaven med at begrave eller bisætte en afdød, som ingen pårørende har. Det var netop som sådan, Horsens Kommune behandlede sagen med Tove Jacobsen, som boede alene i sin lejlighed, hvor en hjemmehjælper fandt hende død 19. februar i hendes lejlighed i Horsens.

Det særlige i sagen var, at Tove Jacobsen havde pårørende - en søster og svoger i Sønderby ved Juelsminde, som havde hyppig kontakt med den afdøde. De blev først bekendt med Tove Jacobsens død og bisættelse, da søsteren Jytta Thomsen kom på besøg og ikke kunne låse sig ind, fordi låsen var blevet skiftet ud. Besøget fandt sted fire dage efter bisættelsen.

Annonce

Oven i chokket over det pludselig dødsfald var søsteren og svogeren rystede over, at de ikke var blevet kontaktet om dødsfaldet, og ikke mindst over, at deres familiemedlem allerede var blevet bisat.

Sætter dødsannonce i avisen

I kampen for at undgå en gentagelse har udvalget for velfærd og sundhed nu besluttet, at der fremover skal gøres en ekstra indsats i den slags tilfælde.


Vi har besluttet, at vi i den slags sager vil gøre en ekstra indsats for at forsøge at finde pårørende.

Ellen T. Schmidt


- Vi har besluttet, at vi i den slags sager vil gøre en ekstra indsats for at forsøge at finde pårørende, fortæller Ellen T. Schmidt (S), formand for udvalget for velfærd og sundhed.

Det betyder også, at der fremover bliver sat en dødsannonce i Horsens Folkeblad.

- Det er ikke sikkert, at eventuelle pårørende læser Horsens Folkeblad, men så er der måske andre, der gør, som er opmærksomme på det, så vi må den måde kan komme i kontakt med pårørende, hvis der skulle være nogen, siger Ellen T. Schmidt.

Annonce

Hellere på facebook

Både politi og kommune var involveret i Tove Jacobsens dødsfald, men ingen kontaktede kvindens søster og svoger om dødsfaldet. Politiet undersøger, om der er børn eller forældre - ikke om der er søskende. Tove Jacobsen havde ingen børn, og forældrene er døde. Men hun havde både en søster og en bror.

Hendes nærmeste pårørende var hendes søster og svoger i Sønderby ved Juelsminde, som efterfølgende har fortalt historien i Horsens Folkeblad med håb om, at proceduren ændres i den slags sager.

Det gør den nu.

Svogeren Viggo Thomsen medgiver, at en dødsannonce med en efterlysning efter pårørende kunne være en hjælp. Han så dog allerhelst, at der var blevet lavet en efterlysning på Facebook.

- 80 procent af befolkningen er på Facebook, så man kunne efterlyse pårørende på samme måde, som man efterlyser alt mulig andet på Facebook. Det er jeg sikker på, at vi, hendes bror eller andre i omgangskredsen havde set i løbet af få timer, siger Viggo Thomsen, som stadig savner en undskyldning fra politi og kommune for den manglende information.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Megascope: Vi holder åbent, til vi får et påbud om at lukke

Horsens

Se videoen: Borgmester om nedlukning - Jeg er ærgerlig og ked af det

Horsens

Få overblikket: Disse skoler og institutioner i Sønderbro Sogn kan blive ramt af nedlukningen

Horsens

Se kortet: Så mange skal være smittede, før dit sogn lukker ned

Annonce