Annonce
Horsens

Efter Troels Lunds lussing: - Vi har succes med småjob, som ikke tæller med i statistikken

Frode Fårup, beskæftigelsesdirektør i Horsens Kommune, har nu sat skub i en redegørelse, som Beskæftigelsesministeriet har bedt om. Arkivfoto

Beskæftigelsesdirektør, der skal forklare sig over for beskæftigelsesministeren, fortæller om stor succes med at få folk i arbejde ved hjælp af virksomhedspraktik og småjob, men småjob tæller ikke i ministeriets opgørelse.

Horsens: 368 borgere i Horsens, som tilhører gruppen af aktivitetsparate borgere, der modtager kontanthjælp eller uddannelseshjælp, har hverken været i en særlig aktivering eller haft en mentor i løbet af et år, selv om det er et lovkrav. Det svarer til 30 pct. af den samlede gruppe.

Det viser en opgørelse fra Beskæftigelsesministeriet, som har udløst en hård kritik af beskæftigelsesindsatsen i Horsens. Kommunen er udnævnt som en af fem kommuner med den mest utilstrækkelige indsats i forhold til gruppen. Derfor har beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen langet ud og forlanget en redegørelset.

Beskæftigelsesdirektør i Horsens Kommune, Frode Fårup, påpeger imildertid - som kommunens beskæftigelsesudvalgs formand Bjarne Sørensen (SF) også har gjort - at det ikke er et udtryk for, at ledige i Horsens Kommune bliver overladt til sig selv.

Annonce

Vores erfaring er, at det er virksomhedspraktik og småjob, der for alvor flytter folk ud på arbejdsmarkedet.

Frode Fårup, beskæftigelsesdirektør

Andelen af aktivitetsparate modtagere af kontanthjælp og uddannelseshjælp, som i løbet af et år eller mere ikke har deltaget i en aktiv indsats eller haft en mentor, som loven foreskriver:Odder: 34 pct. (i alt 42 borgere)

Horsens: 30 pct. (i alt 368 borgere)

Hedensted: 18 pct. (i alt 40 borgere)

Skanderborg: 4 pct. (i alt 13 borgere)

Aarhus: 23 pct. (i alt 895 borgere)

Vejle: 9 pct. (i alt 109 borgere)

Kilde: Bilag fra Beskæftigelsesministeriet/Dream mentordata

Vi retter op

- Vi lægger stor vægt på at sætte retningen mod job sammen med borgerne, og her kan aktive tilbud og mentorstøtte ikke stå alene. Vores erfaring er, at det er virksomhedspraktik og småjob, der for alvor flytter folk ud på arbejdsmarkedet. Småjob tæller desværre ikke med i den opgørelse, som ministeriet tager udgangspunkt i. Det er vi i gang med at rette op på, så der ikke fremover hersker nogen tvivl om, at vi overholder lovgivningen på området, siger Frode Fårup.

I Horsens Kommune er netop brugen af virksomhedspraktik, løntilskud og andelen af borgere i småjob forøget.

Indsatsen for kontanthjælpsmodtagere i Horsens ser samlet ud til have haft en positiv effekt. Kommunen har gennem det seneste år oplevet et fald på 11 pct. i antallet af kontanthjælps- og integrationsydelsesmodtagere mod otte pct. på landsplan. Antallet af borgere på uddannelseshjælp i Horsens Kommune er faldet med syv pct. det seneste år og følger dermed udviklingen i hele landet.

Værre i Odder

Et kig i ministeriets oversigt over gruppen, som i løbet af et år eller længere ikke har deltaget i aktiv indsats eller haft en mentor i perioden, viser, at man skal helt ned på en 20. plads for at finde Horsens. Selv om den af beskæftigelsesministeren bliver nævnt som en af de fem kommuner, der er dårligst til at efterleve lovens krav.

Forklaringen er, lyder det i et brev til kommunerne fra ministeren, at det faktiske tal af borgere i gruppen også skal være over 250. Derfor har f.eks. Odder Kommune ikke fået et kritisk brev fra beskæftigelsesministeren med besked om at forklare et resultat, der relativt set er dårligere i Odder end i Horsens. Her har 34 pct. af den samlede gruppe ikke været i aktiv indsats eller haft mentor. Men gruppen tæller kun 42 borgere.

Opgørelsen viser i øvrigt, at langt de fleste kommuner har svært ved at overholde loven på området. Ingen kommuner lever helt op til den, og kun i 10 ud af landets 98 kommuner, er andelen af den udvalgte gruppe, der ikke får det rette tilbud, under 10 pct.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens For abonnenter

Wengel rejste fra Melbourne til Horsens: Det var den mest syrede tur

Annonce