Annonce
Horsens

Efter strømsvigt på Endelave: Dykkere skal se på søkabel - men elselskab afviser øboernes ønske

Konstant Net har en aftale med Endelavefærgen om at kunne købe sig til en ekstra sejlads, hvis elkablet i havbunden, som forsyner øen med strøm, bliver ødelagt, så der skal sejles en generator over til øen uden for den almindelige fartplan. Arkivfoto

Elselskab sender dykkere i vandet for at finde skade på elkabel fra fastlandet til Endelave. Konstant Net ser ingen grund til fast generator på øen.

Endelave: Fredag skal dykkere ned på havbunden for at kigge på det ca. syv cm tykke elkabel, der forsyner Endelave med strøm. Eller rettere, forsynede Endelave med strøm.

Onsdag kl. 10.20 gik strømmen, da kablet var blevet beskadiget. Der kom først strøm til endelavitterne igen ved 18-tiden aftenen, efter leverandøren Konstant Net havde fragtet en generator over til øen med Endelavefærgen og fået den koblet til små otte timer senere.

- Vi har fået lokaliseret, at der er en fejl på kablet ca. 500 meter fra stranden på fastlandet, fortæller netchef Michael Grønhøj om det 16 kilometer lange kabel.

Fredag kommer et skib med dykkere, som skal ned til kablet, der er spulet ned i havbunden. Dykkerne skal verificere, at det nu også er der, fejlen er.

- Er det tilfældet, skal kablet trækkes op på båden, og det ødelagte stykke skal skiftes ud, forklarer Michael Grønhøj.

Annonce

Ingen grund til fast generator

Endelave Beboerforenings formand har efterlyst, at selskabet placerer en ekstra generator på Endelave i stedet for, at generatoren skal sejles til Endelave.

Den løsning bifalder netchefen ikke.

- I de 24 år, jeg kan huske tilbage, er kablet til Endelave ikke er blevet beskadiget. Så man må sige, at det er uhyre sjældent, at fejlen forekommer.

Selskabet leverer el til en række øer, som tidligere har stået i samme situation - men der går år imellem, at det sker.

Den generator, som onsdag blev sejlet til Endeave, har Konstant Net lejet hos Danmarks største leverandør af generatorer. Firmaet råder også over egne generatorer.

- Vi har en aftale med færgen om, at opstår behovet udenfor den almindelige sejlplan, så kan vi leje den til en ekstra tur, siger Michael Grønhøj.

Leder efter fartøjer

Er skaden påført kablet udefra, skal selskabet til at finde ud af, hvilke fartøjer, der har været på åstedet i forsøget på at finde frem til, hvem der har ødelagt kablet.

- Det kan være et anker, der har skadet elkablet eller et bundtrawl, fortæller Michael Grønhøj.

Det kan Søværnets Operative Kommando hjælpe med at finde frem til, da den overvåger alle skibe i danske farvande.

Næste spørgsmål er så, om skibet kommer så langvejs fra, at det bliver en håbløs opgave at gøre ejeren ansvarlig for ødelæggelsen.

Imens arbejdet med at reparere søkablet foregår, leverer generatoren strøm til endelavitterne, som ikke vil opleve forskel på, om strømmen kommer fra fastlandet eller generatoren, der nu befinder sig på øen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Klar tysk melding om grænseåbning: Åbne sluser til Poetzsch og Calle fra 15. juni

Annonce