Annonce
Horsens

Efter smæk i udligningsreform: Borgmester vil hæve kommuneskatten i Horsens

Borgmester Peter Sørensen (S) foreslår, at horsensianerne fra 2021 i gennemsnit skal betale omkring 50 kroner mere om måneden i kommuneskat. Arkivfoto: Morten Pape
Kommuneskatten i Horsens skal hæves fra 25,2 til 25,4 procent fra 2021, foreslår borgmester Peter Sørensen (S) i et debatindlæg i Folkebladet. Det er nødvendigt for at sikre en sund og robust økonomi i fremtiden, skriver han. Flertallet for forslaget er allerede sikret.
Annonce

Horsens: Kommuneskatten i Horsens har ligget stabilt på 25,2 procent siden kommunalreformen i 2006, men nu lægger borgmester Peter Sørensen (S) op til et brud med den tradition og hæve til 25,4 fra 2021.

I et debatindlæg i Horsens Folkeblad tirsdag skriver borgmesteren, at han vil drøfte forslaget med byrådets partier.

Baggrunden for forslaget er den netop indgåede udligningsreform, der står til at koste Horsens Kommune 30 millioner kroner om året.

En skattestigning vil "afbøde de negative konsekvenser af udligningsreformen og sikre en sund og robust økonomi, når vi kigger ind i fremtiden", skriver Peter Sørensen i debatindlægget.

Borgmesteren har flertal for forslaget allerede inden de kommende drøftelser.

Socialdemokratiet kan med 14 ud af 27 mandater i byrådet gennemføre skattestigningen på egen hånd, men aftalen bliver givetvis bredere, for der er umiddelbar opbakning til en skattestigning fra tre af byrådets partier, SF, Enhedslisten og Dansk Folkeparti.

Dansk Folkepartis Michael Nedersøe vurderer ligesom borgmesteren, at det kan blive nødvendigt med en skattestigning.

- Jeg har da selv tænkt tanken. I Dansk Folkeparti går vi ikke på kompromis med ældre-, handicap-, og skoleområdet, og vi er åbne for en dialog om en skattestigning, siger han.

Også Enhedslistens Lisbeth Torfing forventer, at hun vil nikke ja til en skattestigning.

- Vi er ikke som udgangspunkt særligt begejstrede for at hæve kommuneskatten, for det rammer socialt skævt, men det er bedre, at vi hæver skatten, end at vi skærer ned. Vi har jo ikke for meget velfærd i Horsens, siger hun.

Annonce

Ravn: Letkøbt forslag

Opbakning er der til gengæld ikke fra Venstre, Konservative og Liberal Alliance. Ingen af de tre borgerlige partier kan se sig selv stemme for en skattestigning ved budgetforhandlingerne, der starter efter sommerferien.

- Det er lidt letkøbt bare at sige, at borgerne skal betale, når man ikke kan få enderne til at nå sammen. Vi kommer til budgetforhandlingerne med et ønske om at fastholde skatten på det nuværende niveau, og så medbringer vi forslag til, hvordan vi kan finde pengene på andre områder, siger gruppeformand Martin Ravn (V).


Jeg har da selv tænkt tanken. I Dansk Folkeparti går vi ikke på kompromis med ældre-, handicap-, og skoleområdet, og vi er åbne for en dialog om en skattestigning.

Michael Nedersøe (DF), byrådsmedlem


Fra Liberal Alliance kommer der en blank afvisning af borgmesterens forslag.

- Det er en ualmindeligt dårlig idé, og jeg kan allerede nu sige, at vi er ikke med i et budgetforlig, der indeholder skattestigninger, siger Jakob Bille (LA), der bebuder, at han vil komme til budgetforhandlingerne med det modsatte forslag, nemlig at kommuneskatten skal sættes ned.

Annonce

Merindtægt på 57 millioner kroner

Peter Sørensen skriver i debatindlægget, at Horsens Kommune med en skattestigning på ca. 0,2 procentpoint vil få en merindtægt på 57 millioner kroner i 2021, og det stiger ifølge borgmesterens beregninger til ca. 128 mio. kr. i 2024.

"Det svarer til ca. 130 nye medarbejdere på de store velfærdsområder i 2021. Og mere end 290 i 2024. Hænder, vi får brug for i fremtiden", skriver han.

Prisen for en skattestigning vil ifølge borgmesteren i gennemsnit være mindre end 50 kr. om måneden pr. borger.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens

Ejer af Oasen: Jeg troede, det var en kunde, der ringede for at aflyse...

Horsens For abonnenter

Borgmester er ærgerlig over Learnmark-beslutning - bestyrelsesformand åbner dør på klem

Annonce