Annonce
Hedensted

Efter rod og fester: Natteravne på vej i flere byer

Natteravnene er en landsdækkende organisation med lokalforeninger mange steder i landet. Voksne frivillige går rundt i nattelivet i gule jakker for at skabe tryghed. Arkivfoto
Øget politi-patruljering og synlige klubarbejdere har ikke kunnet stoppe unges larm og rod under sommerens fester i det fri. Nu vil SSP have forældre på banen som Natteravne.

Hedensted: To nye Natteravns-grupper er på vej i Uldum og Hedensted. Her er der de kommende uger planlagt informationsmøder, hvor forældre og andre frivillige kan høre om, hvordan de kan hjælpe de unge med at skabe tryghed og ro i nattelivet.

Det er lokale ildsjælde og SSP, der står bag initiativet, som er kommet efter en sommer, hvor larm og rod efter de unges spontane fester i det fri har fået Facebook til at gløde af harmdirrende opslag.

Både politi og SSP-konsulenter har netop denne sommer gjort en særlig indsats for at få de unge til at udvise hensyn og rydde op efter sig selv. SSP har været mere på gaden om aftenen, politiet har øget patruljeringen, og klubben på Ungdomsgården i Hedensted har holdt åbent. Alligevel er der løbet flere klager ind hen over sommeren.

- Jeg har fået klager fra borgere i både Løsning og Hedensted, og det drejer sig om høj musik, smadrede flasker, affald og manglende hensyntagen. Der er brug for, at flere forældre involverer sig og går aftenture i området, hvis vi skal have gjort noget ved problemet. De skal ikke skælde ud, bare være synlige og parate til en snak med de unge, siger SSP-konsulent Birgit Fisker.

Det er forældrene, der kan gøre en forskel. De kan måske ikke løse problemet, men i hvert fald lægge en dæmper på det. Ikke ved at skælde ud, bare ved at være der.

Birgit Fisker, SSP-konsulent

Voksne skaber tryghed

Hun mener, at foreningen Natteravnene er en god måde for forældrene at involvere sig på. Det er for voksne i alle aldre, men især forældre med teenagere og bedsteforældre, der går rundt i lokalområdet i hold på tre på relevante tidspunkter.

Formålet er at skabe tryghed blandt de unge, og generelt kan man konstatere et fald i hærværk og vold i de byer, hvor Natteravnene er synlige.

- Vi holder et helt uforpligtende møde mandag 19. august, hvor man kan komme og høre om det at være Natteravn og måske også selv komme med input til, hvordan vi gør ungelivet i Hedensted så godt som muligt, siger Birgit Fisker.

Annonce

Hærværk i Uldum

I Uldum, hvor unge har lavet omfattende hærværk i den nye skolegård, er der ligeledes informationsmøde om Natteravnene.

Her er det et par lokale ildsjælde, der har taget initiativ til mødet, hvor også SSP deltager, og det sker allerede på onsdag, den 14. august.

- Vi håber, at rigtig mange fra byen og opland vil møde op denne aften og høre, hvad Natteravnene står for, og hvad de kan bidrage med for at øge trygheden i byen, siger Anja Hoeck, der er en af initiativtagerne til mødet.

Der findes allerede Natteravne to steder i kommunen, nemlig i Tørring og Juelsminde.

Natteravnene

  • Natteravnene er en frivillig organisation bygget som et franchise-koncept til frivillige, som lokalt medvirker til at skabe tryghed især for børn og unge ved en ansvarlig, omsorgsfuld og forebyggende synlig tilstedeværelse i det offentlige rum.
  • De frivillige er lokale voksne i alle aldre, der går rundt i området på relevante tidspunkter i hold på tre iført en karakteristisk gul beklædning.
  • De har hverken sociale eller politimæssige beføjelser og griber ikke fysisk ind. Men de er let genkendelige, hvis de unge har brug for en hjælpende hånd eller et godt råd fra en gruppe ansvarlige, neutrale voksne.
  • Kommende Natteravne får en lille uddannelse i at være Natteravn. De får information om spilleregler, og de får mulighed for at høre om unges adfærd, lidt viden om psykologi, rusmidler og misbrug. De får også indsigt i SSP's forebyggende arbejde og opgaver samt tilbud til de unge.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

En vaskeægte, spil-levende legende blev hædret med kongelig belønningsmedalje, bog, taler og kærligt dril

Annonce