Annonce
Læserbrev

Efter rapport om kunstigt fremstillede landbrugsprodukter: 'Det er vildt, hvis det kommer til at ske'

Det er helt sikkert også den vej, det kommer til at gå i Danmark. Det gode spørgsmål er naturligvis, hvor hurtigt og hvordan vil denne disruption ramme dansk landbrug og fødevareproduktion?

Læserbrev: Kunstige proteiner overhaler koen om 10 år - i hvert fald i USA, hvis en amerikansk tænketank får ret.

Ifølge RethinkX's rapport "Rethinking Food and Agriculture" står verden overfor den største og ikke mindst hurtigste disruption indenfor fødevarer og landbrug, som nogensinde er set.

Den amerikanske tænketank vurderer, at kunstigt fremstillede produkter bliver 50-80 pct. billigere at fremstille end naturligt fremstillede produkter.

Dette betyder, at efterspørgslen efter oksekød og mejeriprodukter vil være 50 pct. mindre allerede i 2030.

Det er vildt, hvis det kommer til at ske. For det betyder jo samtidig, at udslippet af drivhusgasser fra koen vil blive reduceret tilsvarende.

Da de øvrige kød- og fiskeprodukter forventes at følge samme mønster, forventes efterspørgslen på afgrøder til foder også at falde med 50 pct. de næste 10 år. Og det er jo faktisk lige om lidt.

Den amerikanske tænketank forventer også, at 60 pct. af den jord, der i øjeblikket anvendes til husdyr og foderproduktion, kan frigives til andre formål indenfor de næste 15 år.

Det er helt sikkert også den vej, det kommer til at gå i Danmark. Det gode spørgsmål er naturligvis, hvor hurtigt og hvordan vil denne disruption ramme dansk landbrug og fødevareproduktion?

Men noget kunne i hvert fald tyde på, at en pæn del af landbrugets klimaaftryk nærmest forsvinder af sig selv.

For selv når drivhusgasserne fra den fødevareproduktion, der nødvendigvis skal erstatte den animalske produktion, medregnes, så vil udslippet fra sektoren som hele falde næsten 45 pct. frem med 2030, vurderer tænketanken.

Den del af historien er vel ikke så tosset, men resten er faktisk lidt skræmmende.

Annonce
Torben Busk. Arkivfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens

Evakuerede beboere kommer ikke hjem i nat: Ring, hvis I behøver hotelværelse

Læserbrev

Et udskældt system med 200 års historie: Derfor er tiden ikke til en reform

Læserbrev: I 200 år har staten refunderet udgifter og givet tilskud til veje og kommunale skoler. Formålet er ganske enkelt, at den enkelte kommune ikke selv skal betale for f.eks. at huse mange børn. Efter 1900 blev udligningsreformen mere kompliceret udregnet, og i 1933 voksede systemet med socialreformen. Det udskældte system kom med Kanslergadeforliget, som var et kriseforlig mellem Socialdemokratiet, Venstre og Radikale Venstre. Forliget skulle sørge for en forenkling samt en ensartet forvaltning i de enkelte kommuner. Tilmed også en vurdering af, hvor meget socialhjælp en person havde brug for, og hvilke rettigheder man skulle give afkald på. Omfanget og kompleksiteten af systemet voksede herfra, så det er et fåtal i dag, der kan påstå, at de forstår det. En klassiker er, hvor vi er bosiddende henne. I Storkøbenhavn har de ikke meget forståelse for motorvejsbyggerierne i Jylland, fordi de i mange år ikke har fået en for dem højt prioriteret mod Hillerød. I Jylland er der ikke meget forståelse for metrobyggerier i hovedstaden, og sådan kan man blive ved. En ting er sikkert: 10 kommuner betaler så meget, at den ene kunne sætte skatten ned fra 22,8 til 9,7 pct. Samtidig ville en modtagerkommune skulle sætte skatten op fra 27 til 41 pct., hvis udligningsordningen ikke eksisterede. Udligning kan ikke undgås, men det værste er jo, når man ikke kan forklare, hvorfor reformen bliver, som den gør. En ny udligningsreform skal være enkel og ligetil, ikke for teknisk og uforståelig. Derfor er tiden ikke til en reform. Afvent som i 1933 et større forlig mellem reformpartierne. Jeg er helt med på, at de bredeste skuldre skal løse noget mere socialt. Omvendt går det ikke, at kompleksiteten stopper forståelsen for en kommunal udligning.

Horsens

Se de mange billeder: Mange Horsens-borgere evakueret på grund af frygt for digebrud

AC Horsens For abonnenter

Derfor jubler to AC-spillere over aflysningen i Farum, men sportsligt kan det blive dyrt for AC Horsens

112

Efter voldsom vandstigning: Politiet har evakueret boligblokke og haveforening i Horsens

Annonce