Annonce
Horsens

Efter protester: Voldsom beskæring af lægedækning på Endelave er sat på pause

To gange om ugen kan man komme til læge på Endelave. Det skulle egentlig stoppe med udgangen af april, men nu ser det ud til, at ordningen forlænges. Arkivfoto: Morten Pape

Først var politikerne klar til mere end en halvering af lægedækningen på Endelave. Men politikerne lyttede til protesterne fra øboere og kommune, og nu skal de i fællesskab finde en ny ordning, hvis ændringsforslag får opbakning.

Endelave: Udsigten til mere end en halvering af lægedækningen på Endelave er sat på pause. Nu skal Region Midtjylland, Horsens Kommune og beboerne på Endelave i fællesskab finde frem til en god løsning for de 151 fastboende og de mange sommerbeboere på Endelave.

Det forventer Annette Roed (S), formand for udvalget for nære sundhedstilbud, bliver udfaldet, når regionsrådet præsenteres for et ændringsforslag på mødet onsdag 30. januar, hvor lægedækningen på Endelave er på dagsordenen.

- Vi har i dag (onsdag 23. januar, red.) holdt møde med Horsens Kommune, beboerforeningen på Endelave og administrationen i regionen. Vi indledte mødet med en uforbeholden undskyldning over, at vi ikke har inddraget alle parter, inden forslaget om en ny lægedækning kom til politisk behandling. Og så har vi ellers holdt et rigtig godt møde, fortæller Annette Roed efter mødet.

Oplægget, der i første omgang var sendt til politisk behandling på baggrund af optælling af besøg hos lægen, ville skære lægedækningen fra to til en dag om ugen, ligesom otte sommerugers fuldtidsdækning skulle skæres til en enkelt dag om ugen.

Det affødte protester fra øens beboerforening.

Næstformand i udvalget Rasmus Foged (AL) forklarer, at mødet har givet ham en masse viden.

- Man kan ikke bare bruge en matematisk model, når man laver en løsning for lægedækningen på en ø som Endelave. Skærer man et sted, har det konsekvenser andre steder. Hvad betyder ændringen i lægedækningen for eksempel for sygeplejerskens arbejde, spørger han i dag og giver fuld opbakning til ændringsforslaget.

Annonce

Glæde i beboerforening

Udfaldet af mødet glæder formand for Endelave Beboerforening Karsten Kragh Hansen.

- Alle kan begå fejl, men nu har vi visket tavlen ren. Vi havde en positiv drøftelse i dag, og nu glæder jeg mig til, at vi har det næste halve år til at være med til at finde en løsning, som alle kan gå ind for.

Anledningen til, at lægedækningen skulle ændres, var, at aftalen med "Alles Lægehuse", som i dag står for lægedækningen på Endelave, udløber ved udgangen af april.

I første omgang var der ikke stemning for at udskyde beslutningen. Det regner Annette Roed med, at der er nu.

Forslaget indebærer, at det eksisterende ordning forlænges, så den fortsætter uændret i det kommende år, mens parterne arbejder med en ny løsning, som gerne skal være på plads inden udgangen af året.

Der er ikke koblet et krav om besparelser til den nye løsning.

- Selvfølgelig skal vi altid have et fornuftigt blik på økonomien, men der ligger ikke et krav om en besparelse, siger Annette Roed, som er overbevist om, at der er flertal for den inddragende løsning i regionsrådet.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Beboer i Østerbo i Vejle: Der må være noget helt galt med Casas måde at organisere arbejdet på

Læserbrev: Rygning er farligt, passiv rygning er farligt. Det er der ikke nogen tvivl om. Derfor er det helt uforståeligt, at Østerbo ikke har taget højde for, at tobaksrøg, mados og andre lugte uhindret stiger op gennem det nye ventilationsrør for til sidst at ende i de øverste lejligheder. Ifølge planen skulle opsætningen af det nye ventilationssystem tage 17 dage for en opgang. Fire en halv måned senere er ventilationssystemet stadig ikke taget i brug, og passiv rygning er blevet et stort og farligt problem. Desværre er det ikke kun ventilationssystemet, der tager alt for lang tid, det gør alle de andre arbejder også. Et andet eksempel er udskiftningen af fire indvendige døre, der ifølge planen skulle tage halvanden dag for en lejlighed. Fire måneder senere er dette arbejde heller ikke færdigt. "Hvorfor får de aldrig gjort noget færdig?", spørger alle. Direktørerne og projektlederne i Casa og Østerbo kan prøve at spørge deres egne familier, hvad de vil sige til, at de kan forvente, der kan komme fremmede og låse sig ind på alle tider af dagen de næste fire måneder, hvis de bestiller håndværkere til at lave et arbejde, der kan gøres på halvanden dag. Der må være noget helt galt med Casas måde at organisere arbejdet på. Håndværkerne bliver sendt rundt for at reparere ting, der er ordnet, og andre ting bliver ikke ordnet, fordi de glemmes, og sådan fortsætter det i månedsvis. Håndværkerne bliver frustrerede og stressede, og beboerne mistrives i en sådan grad, at det fører til trusler mod håndværkerne - noget, Casa og Østerbo let kan forebygge med lidt omtanke og respekt. Alle har ret til respekt for privatliv, familieliv og hjem ifølge FN's menneskerettigheder, Den Europæiske Menneskerettighedskonvention og grundloven, og målet helliger ikke midlet. Når vi har rettigheder, har andre pligter, og selvom tilgængelighedsprincippet til vore hjem blev ændret, da vi stemte ja til renovering, har vi stadig krav på respekt for hjem og privatliv. Casa skal naturligvis ikke have adgang til vore hjem længere end højst nødvendigt. Østerbo bliver nødt til at tage beboerne alvorligt og også lære at informere på en konkret og fyldestgørende måde, så vi ikke gang på gang bliver taget med bukserne nede, også i vore egne badeværelser, når der pludselig står fremmede i hjemmet. Beboerhåndtering og fagtilsyn består i, at beboerne skal henvende sig til Østerbo, men der er intet proaktivt tilsyn i lejlighederne. Henvendelserne fører sjældent til andet end en sludder for en sladder, og fem måneder efter min henvendelse har jeg stadig ikke fået svar fra Østerbo. Alt for mange har den oplevelse. Vi håber, Casa og Østerbo lærer af deres fejl og ændrer strategien for de sidste boligblokke.

Annonce