Annonce
Kultur

Heavy-professorer kom til Horsens med en tung lektie i bagagen

Michael Stützer (t.v.), Michael Bastholm Dahl og Peter Thorslund gjorde lørdag stop i Horsens, inden de og resten af det fem mand store tur-band, drager udenlands på turné. Foto: Jakob Hedegaard-Høgh
Efter næsten fire årtier i metallens tjeneste demonstrerede Artillery, hvad de kunne og kan.

Horsens: Hvis KulisseLageret var en skole, og hvis faget hed dansk tungrock-historie, var det nogle af landets ypperste undervisere, der lørdag svingede pegepinden på byens spillested.

Heavy metal-ikonerne Artillery indtog KulisseLagerets intime kælderscene med en stilsikker koncert, der fra start til slut demonstrerede, at den rock-visdom, som bandet siden begyndelsen af 1980'erne har opbygget som en af pionererne i dansk og europæisk thrash, stadig er værd at lægge øre til.

Bandets "overprofessor", Michael Stützer på guitar, som har været med siden begyndelsen, er ganske vist blevet stålgrå i toppen, men frække "elevers" eventuelle forsøg på vittige bemærkninger om truende metaltræthed på lærerværelset ville ramme helt ved siden af skiven.

Flere gange i løbet af den lidt mere end en time lange koncert var cand. riff Michael Stützer nede i knæ med sin spade på scenen, han vred ekvilibristisk sine strenge ude blandt publikum, spillede solo med tænderne og gav i mimik og ikke mindst evne adskillige skole-eksempler fra hårdrockens "ABC".

Bassist Peter Thorslund, der også har årtier som artillerist bag sig, lagde en solid, tæt bund under thrashens såvel lynhurtige som helt tunge passager, og selv om de to musikere i alderdommens natur efterhånden har fået rock-attitude på rygraden, var der på KulisseLageret aldrig optræk til rutinepræget rollator-gang. De kan bare det der.

Det spillede Artillery i Horsens

- The face of fear

- By inheritance

- Crossroads to conspiracy

- Live by the scythe

- 10.000 devils

- New rage

- The challenge

- Sworn utopia

- Legions

- Khomaniac

- Terror squad

- Deeds of darkness

Tilført frisk blod

Vi blev sparket godt i gang med titelnummeret fra sidste års vellykkede "Face of fear"-skive, og blev så ellers rykket rundt ved klokkeværket med en stribe numre derfra kombineret med enkelte af de gamle; bl.a. "Terror squad" og sværvægteren "Dirty Deeds" fra nogle af de skiver, der i 1980'erne satte Artillery på verdenskortet sammen med i dag større navne som Metallica og Slayer.

Rejsen mellem gamle og nye numre afslørede ganske vist, at der over tid tekstmæssigt ikke er kommet meget nyt under den sorte sol i Artillerys univers; elendighed og undergang sætter dagsordenen. Bandet holder samtidig hårdt på thrashens traditioner i sangenes opbygning, og selv om der sniger sig elementer af grunge, sludge og sågar bløde ballader ind i repertoiret, er Artillery mest interessant som et historisk dokument over thrash-genrens tilblivelse og betydning for andre dele af moderne metal.

At bandet - måske netop derfor - stadig bør påkalde sig opmærksomhed og respekt, skal der imidlertid ikke herske tvivl om.

Artillery har i årenes løb har været gennem adskillige inkarnationer, og en af de seneste gav for ca. syv år siden den klassiske heavy-vokalist Michael Bastholm Dahl rollen som frontfigur.

Man kan elske eller hade disse ikke falset-frygtende vokaler, der grænse-teatralsk formidler de dystre tekster. Men sikker i sin metier, dét er Michael Bastholm Dahl. Og det samme kan i øvrigt siges om resten af de yngre "lektorer", der er føjet til bandet i nyere tid, og som holdt thrash-tøjlerne stramme under lektionen i Horsens.

Hos Hard Rock Horsens, der stod bag koncerten, konstaterede man med en vis ærgrelse, at der var lovlig mange potentielle publikummer, der "skulkede" fra dagens undervisning.

Artillery var en af den flittige forenings større satsninger i år, og i en rockglad by som Horsens kan det undre, at blot et halvt hundrede sjæle lørdag aften steg ned i kældermørket under teatret.

Med gæsteforelæsere af Artillerys kaliber kunne man overveje mødepligt og eventuel straf for ulovligt fravær.

Annonce
Horsens For abonnenter

Snart går det løs på VIA's nye skole til 600 mio. kr: Se billederne af de nye rammer kort inden studiestart

Danmark

Torsdagens coronatal: Syv færre indlagt det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Sovende mand vækket af røg, da huset brændte

Horsens For abonnenter

Daniel svæver hen over byen - og når det ikke blæser nok, har han selv vind med på ryggen

Sport

Malte Kiilerich er blevet en profil i forsvaret

Kultur

Padelcenter laver ny turnering med rejse på højkant - og lokalt krav til deltagerne

Sport

John Madsen er død

Horsens For abonnenter

Flere partier er bekymrede over stort antal dispensationer i byggesag fra sydbyen: V opfordrer borgmester til at gribe ind

Horsens

Gravsten viklet ind i afspærringstape: Det handler om sikkerhed for gæsterne på kirkegården

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Danmark

Vejdirektoratet hæver hastigheden på motorvejen: Her må du fremover køre 130 km/t

Erhverv

Bageri måtte vente i 11 måneder på et forventeligt nej fra en offentlig myndighed

Debat

Genbrug kan gøres bedre: Hvorfor må vi ikke klunse på genbrugspladsen?

Horsens For abonnenter

Årets højdepunkt venter for Horsens-skib: Halifax-bombefly fra krigen skal op fra havets dyb

Horsens

Kæmpestort loppemarked vender tilbage: Gå på genbrugsjagt på hele Fængslets grund

Annonce