Løsning: - Det er hårdt og tungt. Der har været nogle vildt tunge sække på vores rute, lyder det forpustet, men også begejstret fra de tre ulveunger hos Løsning Spejderne.
De står med røde kinder og bakser med at kaste de mange aviser og reklamer, de netop har været med deres spejderleder ude at hente i byen, ind i containeren ved spejderhuset på Rævebjergvej.
Den er godt fyldt, så halvdelen af aviserne ryger hver gang ud igen, men de otte-niårige drenge knyer alligevel bare på med opgaven.
Niels Jørgen Nielsen, gruppeleder Løsning SpejderneSelvom det er lidt vemodigt at sige farvel til avisindsamlingerne er det også lidt en befrielse, fordi det frigiver nogle ressourcer til nogle andre ting
En opgave, som de og de øvrige omkring 40 spejder-børn i Løsning udfører for sidste gang.
Med indførelsen af en ny skraldeordning i Hedensted Kommune 1. maj 2021 forsvinder nemlig den mangeårige tradition, at det er spejdere og andre foreninger, der har påtaget sig opgaven med at samle aviser til genbrug.
Fremover bliver aviserne, papir og pap i stedet indsamlet af kommunen ved den enkelte husstand.
Begyndte med skrot
For de tre ulveunger bliver oplysningen modtaget med et skuldertræk, mens gruppeleder Niels Jørgen Nielsen har en noget større tilknytning til den kvartalvise avisindsamling.
- Løsning Spejderne har samlet aviser ind siden midt i 1960'erne. Faktisk begyndte traditionen med, at vi samlede skrot ind. Der var rigtig mange tærskeværk, der blev kasseret på gårdene i den periode, og vi brændte dem af på marken herovre, så vi kunne sælge jernet, fortæller Niels Jørgen Nielsen, der selv har været med til avisindsamlingerne i Løsning, siden han begyndte til spejder som otteårig midt i 1970'erne.
Dengang måtte spejderne selv sortere aviser fra ugebladene og køre det til Skjern Papirfabrik, hvor de kunne få et par hundrede kroner for opgaven. De sidste mange år har spejderne været sikret et fast beløb fra Hedensted Kommune for at tage sig af papirindsamlingen, foruden betalingen for det indsamlede papir og pap.
- Det har været en vigtig indtægt for os gennem årene, men pap- og papirpriserne har også svinget meget. Nogle perioder har vi tjent rimeligt godt på det, mens det i andre perioder har været godt, at der har været et grundtilskud fra kommunen, da det ellers ikke har kunnet betale sig for os. Der ligger alligevel et stort stykke arbejde i det, lyder det fra Niels Jørgen Nielsen.
Stadig lopper og metal
Flere er gennem årene begyndt selv at aflevere aviserne hos spejderne, mens ordninger med nej tak til reklamer og et faldende antal avislæsere også har betydet, at den indsamlede mængde gennem årene er dalet.
- Så selvom det er lidt vemodigt at sige farvel til avisindsamlingerne er det også lidt en befrielse, fordi det frigiver nogle ressourcer til nogle andre ting, konstaterer Niels Jørgen Nielsen.
Derfor stopper avisindsamlingerne
1. maj træder en ny affaldsordning i kraft i Hedensted Kommune, og da får alle husstande to affaldsspande, der bl.a. indeholder en fraktion til pap og papir.
Dermed er der ikke længere brug for spejdernes og de øvrige foreningers indsats.
Hedensted Kommune har samlet set betalt 300.000 kroner om året til foreningerne for avisindsamlingerne.
Pengene kommer forsat til at gå til spejderne og de øvrige foreninger, da de i stedet har fået til opgave en gang om året at uddele skraldeposer til samtlige husstande i kommunen.
I stedet for de kvartalvise avisindsamlinger har spejderne påtaget sig opgaven med en gang om året at dele skraldeposer ud til samtlige husstande. Farvellet til avisindsamlingerne betyder også, at det fremadrettet ikke vil være muligt at aflevere sit papir og pap ved spejderne.
- Men vi holder fast i vores loppemarkeder og bliver også ved at samle metal ind, fortæller Niels Jørgen Nielsen, mens de uigenkaldeligt sidste aviser smides i containeren.