Annonce
Hedensted

Efter måneds hærgen bliver politiet involveret: Unge leger vandkamp ved gravsten og smider affald på kirkegården

Områdets omkring Hedensted Kirke har særligt den seneste måneds tid haft problemer med unge mennesker, der har opført sig utilstedeligt. Arkivfoto: Martin Ravn
Hedensted Kirke ser sig efter talrige problemer med en gruppe unge nu nødsaget til at søge hjælp hos politiet, mens også videoovervågning formentlig er på vej.

Hedensted: Tomme flasker og dåser, der bliver smidt lemfældigt mellem gravstenene.

Voldsomme vandkampe, der finder sted midt blandt sørgende efterladte.

Større bede af rhododendron, der med en komplet ligegyldighed bliver trampet til uigenkendelighed.

Annonce

Den seneste måneds tid har det desværre været en stadig større del af hverdagen hos Hedensted Kirke, hvor en gruppe af unge mennesker opført sig på en måde, der i bedste fald kan tituleres som utilstedelig.

Det forklarer kirkegårdsleder Jesper Goth, som i frustration nu har måtte trække en streg i sandet og involvere politiet i det, han selv vurderer, for længst er gået over grænsen.

- Problemet er eskaleret i takt med, at det er blevet varmt, og de unge i højere grad bruger bålhytten ved Hedensted Skole. Det betyder, at de også bevæger sig over på kirkegården med en manglende respekt for stedet og de følelser, de besøgende kommer med, siger Jesper Goth.

Politi og videoovervågning

Tilsyneladende har det nuværende problem ikke vokset sig til et bevidst hærværk, men nu er det alligevel meldt til politiet.

Skaderne på bedene er nemlig efterhånden vokset op i et mærkbart beløb, ligesom der går meget tid med ekstra oprydning efter de unges fester.


Det er måske ikke hærværk at lege ved gravsten, stable paller op midt i det hele eller trampe gennem beplantning. Men den manglende respekt for kirkegården skaber en voksende irritation, vi er nødt til at reagere på.

Jesper Goth, kirkegårdsleder, Hedensted Kirke


Kommunikationen med politiet er centreret omkring ønsket om øget tilstedeværelse. Ligeledes har man fået bekræftelse på lovligheden i at sætte videoovervågning på egne arealer, hvilket der nu bliver hentet priser på.

- Det er den eneste måde, vi kan få nogle billeder, så vi kan forelægge en erstatning. De har tydeligvis ikke respekt for os, men forhåbentlig har de det for politiet og bankkontoen, siger Jesper Goth.

SSP er også involveret, men derfra lyder det, at der er tale om en i forvejen kendt gruppering, det efter gentagne forsøg endnu ikke er lykkedes at komme til en fælles forståelse med.

Annonce

Begyndte med bålhytte

Selvom problemet er eskaleret på det seneste, er det langt fra første gang, de unges opførsel har haft mærkbar indflydelse på kirkegården.

I flere år er det ved sommertid blusset op, hvilket blandt andet har medført den konsekvens, at kirken ikke kan have sit offentlige toilet åbent i ydertimerne.

- Man forventer, at der altid er mulighed for at bruge et toilet ved landets kirkegårde. Men til stor irritation for både os, brugerne og eksempelvis hjemmeplejere, måtte vi låse af, fordi de konstant blev ødelagt af hærværk, siger Jesper Goth.

Synderen er han ikke i tvivl om. Alt tog sin begyndelse, da bålhytten ved Hedensted Skole kom. Den skal der naturligvis være plads til, lyder det, om end selvjustitsen blandt deltagerne er til at overse.

- Desværre kan de unge ikke holde sig til at sidde ved hytten og holde en stille og rolig fest. Jeg er helt med på, at vi andre også morede os som unge, og at det ikke altid foregik i ro og orden. Men den manglende respekt for offentlige arealer har taget overhånd, siger Jesper Goth.

I forlængelse af politiets indblanding, håber han på, at opråbet kan få forældre til at tage en snak med sine børn om, hvordan man gebærder sig på en kirkegård.


Vi påtaler det selv i dagtimerne, og SSP og politiet kommer også løbende forbi. Men de har ikke mandskab til at være der hele tiden, og så ligner det hurtigt en svinesti igen.

Jesper Goth, kirkegårdsleder, Hedensted Kirke


Annonce
Horsens For abonnenter

Før kiggede folk overbærende: Nu snører Kaare boksehandskerne og får stød i hjernen for at undgå ukontrollerede bevægelser

Danmark

Mandagens coronatal: 570 er testet positive siden i går

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

På torsdag banes vejen for seks spor på E45: Ved udgangen af 2026 skal 38 kilometer motorvej stå færdig

Horsens For abonnenter

Lukning af smutveje i Dagnæs er skudt til hjørne: Politiker vil høre borgernes mening efter utilfredsstillende forløb

Horsens

Annette er klar med nye tiltag: Jeg skrev og forklarede, at traktorerne var ved at være slidte - og nu har vi fået 12 nye

Hedensted For abonnenter

Få overblikket her: Er fjernvarmen på vej til din by?

Fyret topchef får gyldent håndtryk på adskillige millioner efter amputationsskandale

Hedensted

HPK Hvidevarer bliver til Skousen: Jens Kristian sælger sit livsværk efter 26 år

AC Horsens For abonnenter

Alt du skal vide om AC Horsens' oprykningschancer: Sådan ser regnestykkerne ud, svækkelsen af Nykøbing FC, AC-spillere i karantænefare og risikoen for gummiben

Østjylland

Klimabroen skal forbindes med nordsiden af fjorden - men politikerne vil stadig gerne diskutere, om den overhovedet skal bygges

Livsstil

Kærestepar solgte nyt Lalandia-hus i løbet af 14 dage: - Vi fandt ud af, at det nok ikke lige var lykken med to små børn

Vi mistede to personer, da Sidney Lee døde. Den ene var danmarkskendt realitystjerne med 'ekstra cheese'. Den anden lærte vi aldrig at kende

Horsens

Ny type butik i bytorvet har fået særlige vilkår: Centerdirektør ser det som en håndsrækning og et bidrag til både nytænkning og variation for centret

Erhverv For abonnenter

Masterchef-deltagelse satte skub i livslang passion: Troels Katholm dropper pædagog-job og går all-in med madprojekt

Erhverv

Flyveplads er helt forandret: Før var der brummende fly og hektisk aktivitet - nu skal der slappes af og holdes selskaber

Annonce