Annonce
Erhverv

Efter lukninger omkring årsskiftet: De brune værtshuse er her endnu - men der skal kæmpes

Otte mand er der plads til i "Søndagslogen" på Den Gyldne Hest. I baren indehaver Lars Olesen, der slår fast, at et brunt værtshus stadig har sin berettigelse i Horsens. Foto: Søren Gylling
Kom Tit og Børsen er fortid, men der fortælles stadig røverhistorier på Den Gyldne Hest, Long John, Spinderokken og andre steder i Horsens. Der skal slides og tænkes kreativt, lyder et par af meldingerne fra indehaverne.
Annonce

Horsens: Nok måtte Kom Tit og Restaurant Børsen af forskellige årsager lade livet hen over årsskiftet 2019-20, men brune værtshuse er der stadig omkring et dusin af i Horsens.

I de seneste par dage har Folkebladet taget temperaturen på tre af de tilbageværende værtshuse af sin art, og ja, der skal kæmpes for at holde forretningen oven vande, men gravskriften skal ikke skrives endnu.

Søndag i kirketiden var vi på Den Gyldne Hest i Thonbogade, hvor Albani-Ole, Rap, L.C. og de andre medlemmer af "Søndagslogen" traditionen tro var på plads med skummende øl i glasset. Der er otte medlemmer, og det er ikke til forhandling, for der er ikke plads til flere rundt om baren i byens måske mindste værtshus - i hvert fald målt på kvadratmeter.

- Det er de samme skvadderhoveder hver søndag, siger Rap - med det borgerlige navn Erik Andreasen - kærligt.

Han er logeformand og tilføjer med et retorisk spørgsmål:

- Hvad skal man ellers lave på en søndag, når man er alene?

Albani-Ole er aftenen forinden blevet hyldet for sit 10-års jubilæum som bartender på "hesten". Han har fået sit eget fine skilt på baren - som den kun anden på stedet. Albani-Ole er tilpas, om han selv langer pilsnere over baren eller sidder ved den som gæst.

Han har før arbejdet på Long John som bartender og var for 10 år siden til sinds at stoppe, men der "kom et godt tilbud", som han siger, og så slog han til.

Det her kan lade sig gøre. Vi vækster år for år, men den dag, vi læner os tilbage, dør vi.

Lars Olesen, Den Gyldne Hest

Annonce

Vækst år for år

Stemningen og tonen er særdeles familiær, og langt fra alt egner sig til en pæn avis. Lad os nøjes med at konstatere, at humøret er højt, og det sætter indehaver Lars Olesen stor pris på.

- Folk må synge og råbe, så længe der er god stemning. Vi har en hård politik mod ballademagere. Her skal være plads til alle - også manden og konen, der kommer herind efter en teaterforestilling, siger han.

Der er åbent cirka 100 timer om ugen, og hverdagene er som treholds-skift, siger Lars Olesen.

Ved åbningstid kl. 9.30 står de faste gæster klar og venter på at komme ind. Så er der dem, der kommer dumpende efter arbejdstid, og så er der "aftenholdet", som indehaveren udtrykker det.

Fredag og lørdag er der godt fyldt op med unge mennesker, og her er kønsfordelingen fifty-fifty. Ellers er den 75-25 i mændenes favør, lyder Lars Olesens bud.

Han står i spidsen for stedet på 14. år og ser positivt på både nutid og fremtid.

- Det her kan lade sig gøre. Vi vækster år for år, men den dag, vi læner os tilbage, dør vi.

Af samme grund har Lars Olesen "mange bolde i luften" - om det så er ølsmagninger ud af huset, særarrangementer til jul eller påske eller "Kvinde kend din øl" i februar. En synlig og opdateret kalender for de kommende to måneder hænger altid centralt på væggen, så ingen er i tvivl.

- Det behøver ikke være de store forkromede ting, men jeg er nødt til at så frø, for Horsens vælter sig i arrangementer. Det er mange bække små - så folk husker os.

Annonce

Den brune farve forgår ikke

Den Gyldne Hest har siden Lars Olesens indtog gjort sig i specialøl og har altid cirka 100 af slagsen. Værtshusets egen Ale no 100 er ude cirka 40 steder og er noget, man er stolt af på "hesten".

Et par ting ændres ikke: Der må ryges, og den brune farve er kommet for at blive.

- Og så skal bartenderne ikke stå og tygge tyggegummi, mens de ser ned på mobiltelefonen. De skal være glade og smilende, siger Lars Olesen om det stykke hverdagskultur, et brunt værtshus i Horsens også er.

"I øllets rige er alle lige", som han betoner - fra de unge studerende til de gamle med rollator.

- Kan du se stedet eksistere, hvis der ikke må ryges?

- P.t. nej. Der er flere, der er glade for det end kede af det. Og vi gør alt, hvad vi kan udsugningsmæssigt, siger Lars Olesen.

Den Gyldne Hest er byens nok mindste værtshus, og rygning er en del af pakken, når man går derind. Lars Olesen siger, at man til gengæld prioriterer udsugning og rengøring meget højt. Foto: Søren Gylling
Annonce

40 år med Spinderokken

Et andet af midtbyens traditionsrige værtshuse er Spinderokken i Allégade, der fejrede 40-års jubilæum sidste år. Før 1979 hed stedet La Rose og var da "et gangsterværtshus", som det blev beskrevet i en tidligere artikel om stedet i Horsens Folkeblad.

Annette Laila Jørgensen arbejdede der første gang i 1986, mens hun læste. Hun blev fastansat i 1993 og har ejet værtshuset siden 2004.

- Der var tilbagegang under finanskrisen. Siden er det vendt lidt. Stedet ser lidt skummelt ud udefra, men folk bliver positivt overraskede, når de kommer ind, fortæller hun.

Hos hende er det traditionelle værtshusspil som rafling, dart og spar bonde, der stadig hitter.

- Jeg har musik en gang imellem, men der skal ikke laves for meget om, fastslår indehaveren.

Værtshusene oplevede for godt 10 år siden en stor omvæltning, da rygereglerne blev skærpet. Hos Spinderokken er der et rygerum - resten af værtshuset er røgfrit.

- Der røg nogle af de ældre på det, men ikke stamkunderne. Andre var til gengæld glade for, at der ikke længere måtte ryges, fortæller Annette Laila Jørgensen.

Hun mener ikke, at rygereglerne er altafgørende. Så skulle de da fjerne retten til et rygerum også - så var det en anden sag, siger hun.

Lars Olesen er på 14. år frontmand for et værtshus, der har åbent cirka 100 timer om ugen. Han gør meget ud af både interne og eksterne arrangementer. Der skal tænkes innovativt - ellers dør man, lyder det. Foto: Søren Gylling
Annonce

Efter fodbold kører de hjem

Værtshuskulturen har ændret sig over tid.

Hun bød tit det meste af et fodboldhold velkommen, når de havde været til træning eller kamp. Nu kører de i stedet hjem til familien.

- Mændene er mere ligestillede med konerne, og der drikkes heller ikke så mange fyraftensbajere, lyder analysen.

Annette Laila Jørgensen skjuler ikke en vis skepsis på sigt.

- Jeg klarer mig, men det kan være op ad bakke at holde det i gang - ikke bare for mig, men for os alle. Folk går ikke så meget i byen på hverdage mere, og dem på min alder tager på weekendophold (i stedet for værtshus, red.).

Spinderokken lukker på grund af folks nye vaner kl. 20 mandag og tirsdag - men kan holde længere åbent, hvis behovet viser sig på dagen.

Og som på Den Gyldne Hest er yngre mennesker gode gæster fredag og lørdag aften.

"Rap" er formand for Søndagslogen. Erik Andreasen er også "stand-upper", når det gælder foredrag om øl arrangeret af Den Gyldne Hest. Foto: Søren Gylling
Annonce

Om 10 år er der få tilbage

Hos 60-årige Drago Milicic på Long John i Nørregade er der naturligt nok mest liv omkring baren søndag eftermiddag. Ved bordene er der mere stille.

- Fredag og lørdag er der fuldt hus. Vi har altid musik om fredagen, fortæller indehaveren, der er erfaren ud i værtshuse og tidligere har haft Restaurant Børsen under sine vinger også.

- Der er mange stamkunder - også her. Det er deres andet hjem. Men der er kunder fra 18 til 80 år, ja, en har netop holdt sin 80-års fødselsdag her, fortæller indehaveren.

Der er færre unge, der går på værtshus. Cafeerne er svære at kæmpe imod, det er uomtvisteligt, siger Drago Milicic, men der er yngre gæster - og det er både mænd og kvinder - der hygger sig med at komme på Long John og møde andre aldersgrupper, end de plejer, når de går ud.

- Her er meget socialt. Folk hjælper hinanden - vi er også psykologer, siger Drago med et lille smil.

Rafling er et sikkert hit hver dag, og der holdes turneringer i det jævnligt. Quizaftener er med til at trække unge til.

Drago Milicic har været i Horsens i 25 år, i værtshusbranchen i de seneste 20 og på Long John i 10 år. Han ejer også Pandekagehuset her i byen og har tidligere været forpagter af Kilden i Kildegade, Jørgensens Hotel og Eydes Kælder.

Han peger på, at byen har ændret sig meget, mens han har været her.

- Der er nok omkring 10 værtshuse, der er lukket. Om 10 år tror jeg ikke, der ikke mange tilbage, lyder hans spådom.

Drago Milicic satser dog på, at Long John består med ham som styrmand, indtil han skal på pension.

En søndag eftermiddag på Long John i Nørregade: Rafling er et stensikkert hit for gæster i alle aldre. Jævnligt er der turneringer i det, fortæller indehaver Drago Milicic. Foto: Thomas Baden Sørensen
Når man arbejder på værtshus, skal man være smilende og åben, fastslår Lars Olesen. Foto: Søren Gylling
Erik "Rap" Andreasen er en af to, der har fået sin egen plade i baren. Foto: Søren Gylling
"L.C." - mindre kendt under navnet Lars Christian - fra Torsted er fast mand ved bardisken søndag formiddag. Foto: Søren Gylling
- Vi har en fantastisk beliggenhed, fastslår Lars Olesen om adressen i Thonbogade. Foto: Søren Gylling
Den Gyldne Hest har altid cirka 100 specialøl på kortet. Foto: Søren Gylling
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Coronavirus

Live: Ifølge medie tilbageholdt Heunicke også oplysninger om minksmitte

Annonce