Annonce
Horsens

Efter henvendelse fra Ankestyrelsen: Børne- og forebyggelsesområdet får en akut økonomisk håndsrækning

Nu skal der ansættes flere sagsbehandlere, så der bliver færre sager til de medarbejdere, der arbejder med børn og forebyggelse. Arkivfoto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Borgmester har ikke brug for at pege fingre ad forvaltningen, efter granskning af sagsbehandling har afsløret et akut behov for flere sagsbehandlere og penge til forebyggelse.

Horsens: Vi har brug for flere penge til børne- og forebyggelsesområdet.

Sådan lød det med lidt andre ord fra velfærds- og sundhedsudvalget til økonomi- og erhvervsudvalget, der sidder på kommunens pengekasse. Behovet for penge haster så meget, at vi kan ikke vente til næste års budget - der er brug for flere penge allerede nu.

Argumenterne var så stærke, at der blev lyttet og lindet på kassen. Området tilføres fem millioner kroner om året med virkning fra 1. maj. Det vil for dette år tælle 3,4 millioner kroner.

Annonce

Hovedparten af pengene skal bruges til at nedbringe antallet af sager per sagsbehandler, resten til at sikre, at der er tilstrækkeligt budget til forebyggende indsatser og foranstaltninger.

Beslutningen skal omkring byrådet for at få den endelig godkendelse.

Lup på området

Baggrunden for akut at bede om flere penge er den undersøgelse, kommunen har lavet, efter Ankestyrelsen har bedt om en redegørelse for sagsbehandlingen på området. Redegørelsen skal bruges, så Ankestyrelsen kan finde ud af, om der skal rejses en tilsynssag mod Horsens Kommune.

Baggrunden for Ankestyrelsens indblanding er to henvendelser, der stiller spørgsmål ved, om børn og unge i 2020 har fået den støtte og de foranstaltninger, de har både ret til og brug for - eller rettere om de har mistet den i takt med at kommunen tog opgaver hjem fra en ekstern leverandør i forsøget på at rette op på en budgetoverskridelse i omegnen af 20 millioner kroner året før.

Kommunen har herefter gransket hvert kritikpunkt i de to henvendelser, som Ankestyrelsen modtog, hvorefter svaret er sendt til Ankestyrelsen.

I svaret afvises kritikpunkterne helt generelt. Der er ikke sket en systematisk, ulovlig behandling af sager på børne- og familieområdet, så børn og familier ikke fik den støtte, de havde ret til, for at spare penge efter en stor budgetoverskridelse året før. Politikerne har heller ikke truffet en beslutning om at spare på området. Men der er sket fejl i nogle sager, hvor børn og familier ikke har fået den hjælp, de havde ret til, og det skyldes medarbejdernes manglende tid og plads til arbejdet, lyder en kort version af svaret til Ankestyrelsen.

Når kommunen selv peger på, at den ikke kan løse opgaverne, skal der findes nogle penge hurtigt, lød meldingen herefter fra kommunaldirektør Peter Sinding, som på det tidspunkt også var konstitueret direktør for velfærd og sundhed, som området hørte under i 2020, hvor sagsbehandlingen er sat under lup.

Annonce

Ikke brug for at pege fingre

Borgmester Peter Sørensen (S), som er formand for økonomi- og erhvervsudvalget fortæller, at udvalget nu handler på baggrund af analysen, som gjorde det synligt for både politikere og direktion, at der var behov for flere penge til området.

- Burde ledelsen af området have gjort politikerne opmærksom på, at økonomien ikke hang sammen, inden Ankestyrelsens henvendelse? 

- Om man historisk skulle have gjort noget tidligere, er der noget, der kan tyde på, men jeg har ikke brug for at pege fingre ad nogen. Vi handler på baggrund af analysen. Det er ikke sidste skridt, vi kommer til at tage på hele det specialiserede område. Det er et område, hvor vi ikke bare i Horsens har udfordringer - til gengæld er vi en af de få kommuner, der har demografi på området, siger borgmesteren.


Om man historisk skulle have gjort noget tidligere, er der noget, der kan tyde på, men jeg har ikke brug for at pege fingre ad nogen.

Peter Sørensen (S), borgmester


Det betyder, at der i et vist omfang automatisk tilføres flere midler til området i takt med, at antallet i målgruppen stiger.

Hvornår Ankestyrelsen afgør, om det skal rejses en tilsynssag eller ej mod Horsens Kommune, er der ikke sat en dato for.

Sagen kort

Ankestyrelsen, som er uvildig klagemyndighed på blandt andet socialområdet, har modtaget to henvendelser, der fortæller om sagsbehandling i 2020 i Familie og Forebyggelse i Horsens Kommune, som ikke overholder loven.

Den ene henvendelse kommer fra en ekstern leverandør, der fortæller om foranstaltninger, der ændres til mindre omfattende tiltag, uden borgere vejledes om mulighed for at klage over ændringen.

Den anden er en anonym underretning fra en medarbejder, som blandt andet fortæller om sagshandlere, der føler sig tvunget til ulovlig sagsbehandling, hjemtagelser af børn i utide, hjemtagelser af opgaver, inden kommunen selv kan løse opgaverne.

Begge henvendelser fortæller, at den kritiserede praksis bunder i sparekrav efter en stor budgetoverskridelse i 2019.

Ankestyrelsen har derfor bedt Horsens Kommune forklare sin praksis og lovligheden af den. Herefter afgør Ankestyrelsen, om der skal føres en tilsynssag mod Horsens Kommune.

Ankestyrelsen modtog kommunens svar sidst i marts.

Annonce
Horsens For abonnenter

Jorden har ligget klar i to år, men boligprojekt i centrum lader vente på sig  - én udfordring forsinker byggetilladelse

Danmark

Onsdagens smittetal sætter ny rekord - nærmer sig 39.000 tilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Lokal DF-profil har bestemt sig, men hun havde helst set en helt fjerde kandidat til formandsposten

Horsens For abonnenter

Gittes varmeregning er steget med over 150 procent: Vores økonomi er en lille smule stram lige nu...

Ikast-Brande

Fodboldklub er plaget af "corona-hærværk", roderi og flaskeknusning

Erhverv

Hoteldirektør: Vi er ramt af den perfekte storm, men holder skruen i vandet alligevel

Henrik har lavet en elpris-udsigt: - Den er lige så sikker som vejrudsigten, og fredag ser dyr ud

Navne For abonnenter

Farverig horsensianer er død som 84-årig: I Tromborgs vide verden ragede keramikken op

Horsens

Ingen forbrydelse bag fund af død kvinde i lejlighed

Erhverv

Han har tjent sin første løn i ni år: At have et job betyder mere end penge

For abonnenter

Klokken 11.50 i går døde Knud-Erik Dam - han besluttede det selv og så frem til det

Hedensted For abonnenter

73-årige Oda bor alene, men skifter de grønne skraldeposer dagligt: De lugter og går i stykker, hvis de bliver fyldt

AC Horsens For abonnenter

Prisen på AC Horsens' guldklump stiger: Flotte landskampe kan være millioner værd - her er sportschefens planer og overvejelser

Odder

Overså bremsende bil: To personer kørt på skadestuen efter uheld

Annonce