Annonce
Hedensted

Efter halvandet års pause: Juelsminde Digelag kan blive stiftet til august

Juelsminde har diget Søkjær, der beskytter en del af sommerhusområderne, men det er ikke nok, hvis prognoserne om stigende havvandstande og øget risiko for stormflod holder stik. Arkivfoto: Michael Svenningsen
29. august bliver dagen, hvor Juelsminde endeligt kan få et officielt digelag, der skal sikre byen mod oversvømmelse. Et idekatalog er klar, så arbejdet hurtigt kan komme i gang. Tirsdag aften kan du deltage i en online-debat om emnet på Horsens Folkeblads facebookside.

Juelsminde: Tilbage i marts 2020 skulle over 1100 lodsejere have mødtes for at stifte det digelag, der skal sikre Juelsminde mod fremtidens oversvømmelser.

Men coronavirus med forsamlingsforbuddet kom på tværs, så derfor blev generalforsamlingen udskudt. Men nu er en ny dato klar.

Hedensted Kommune regner med at indkalde til stiftende generalforsamling 29. august i Juelsminde Hallerne for alle lodsejere, der bor inden for afgrænsningen af digeområdet. På generalforsamlingen skal der vælges en bestyrelse, og vedtægterne skal godkendes. Først når det er på plads, kan det konkrete arbejde med kystbeskyttelse af byen gå i gang.

Annonce

Det er nemlig digelagets medlemmer, som også tæller Hedensted Kommune, Juelsminde Havn og en række andre virksomheder, der skal betale for kystbeskyttelsen, uanset hvordan den kommer til at se ud.

Derfor er den konkrete udformning af diget endnu ikke planlagt.

Vigtigt med fremmøde

- Vi har ventet på at kunne holde en fysisk stiftende generalforsamling ud fra en juridisk vurdering af vedtægterne. Det handler om, at der skal være mulighed for at stille op til bestyrelsen på generalforsamlingen, og at vedtægterne skal godkendes, forklarer chef for fritid og fællesskab i Hedensted Kommune, Peter Hüttel, der er tovholder på den styregruppe af lodsejere, som indtil videre har arbejdet med projektet.

Kystbeskyttelse i Juelsminde - Online debat

Tirsdag 4. maj kan du deltage i en online-debat om den kommende kystbeskyttelse af Juelsminde på Horsens Folkeblads Facebook-side.

Her vil du møde et opslag, hvor du i kommentarsporet kan give din mening til kende og stille spørgsmål til planerne til to politikere, en lodsejer og en medarbejder fra teknisk forvaltning i Hedensted Kommune.

Debatten begynder klokken 20 og varer en time. Debatten er skriftlig, og du vil få svar på dine spørgsmål i kommentarsporet.

Vi samler op på debatten i en efterfølgende artikel – her bliver dine input måske brugt.

Har du allerede nu et spørgsmål omkring planerne, så send det til edh@hsfo.dk, så sørger vi for, at det bliver taget op.

Styregruppen har undervejs afsøgt, om det var muligt at holde en online generalforsamling, men med over 1000 potentielle deltagere har det ikke været en mulighed.


Af hensyn til demokratiet i foreningen, mener vi, det er vigtigt, at alle, der vil, kan være med til den første generalforsamling.

Peter Hüttel, Hedensted Kommune


Annonce

To gåture om diget

Arbejdet med kystsikring af Juelsminde har dog ikke ligget helt stille det seneste år. Hedensted Kommune har i samarbejde med Realdania, Kystdirektoratet, havnen, grundejerforeninger og borgere undersøgt, hvordan man kan sikre byen mod vandmasserne.

Det har ført til et idekatalog med mulige løsninger. I idekataloget bliver byen delt op i fire områder og forskellige løsninger som kunstige klitter, strandpromenader, dige, sluse og stenskråninger listet op.

Så højt stod vandet, da en stormflod natten mellem 1. og 2. november 2006 ramte Juelsminde. Store dele af byen er udpeget til "særligt udsat område" i takt med,  at risikoen for stigende havvand og stormflod øges. Arkivfoto

Undervejs har lodsejerne kunnet byde ind med, hvilke værdier, de mener, er vigtige at bevare i Juelsminde. Projektet har haft titlen "Grundejerne Bestemmer", og idekataloget bliver nu en del af det fremtidige arbejde.

Projektet arrangerer desuden to gåture, hvor man kan komme med input til planerne. De foregår 10. og 11. maj fra kl. 14. Den ene tur bliver fra Storstranden over havnen mod Liniepavillonen, og den anden tur bliver fra pumpehuset ved Søkjær mod Bjørnsknude og Sønderstranden. Man skal tilmelde sig via kommunens hjemmeside.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Politiet har anholdt to og jagter flere: Bankede 20-årig og smed ham i bagagerummet, inden de kørte galt

Annonce