Annonce
Odder

Efter hård og lang debat: Redning af redningsbåd sendt til hjørne

Selvom redningsbåden er fjernet fra brandstationen i Odder, kæmper flere videre for at få den tilbage. Arkivfoto

Efter mere end en times til tider ophedet debat om redningsbåden og Østjyllands Brandvæsen besluttede Odder Byråd, at der er behov for mere fakta om konsekvenserne af Odder Brandvæsens sammenlægning med Østjyllands Brandvæsen.

Odder: Først havde Saxild Lokalråds formand Lisbeth Bonde stillet spørgsmål til Odder Kommunes byråd om den meget omdiskuterede redningsbåd, der står til at blive sparet væk på den lokale brandstation. Spørgsmålene blev stillet og besvaret på fem minutter uden nogen overraskelser.

Derefter måtte hun og de mange brandmænd, der var taget til byrådsmøde mandag aften vente en lille time på fortsættelsen.

For det var nemlig først under byrådsdagsordenens punkt 19, at Marianne Hundebøll (SF) og Finn Tranums (V) forslag om bevarelse af den omdiskuterede redningsbåd kom til debat.

Og hvilken debat.

Marianne Hundebøll og særligt Finn Tranum forsøgte at overbevise deres byrådskolleger om, at de besvarelser omkring økonomien og behovet for redningsbåden, som man har fået fra Østjyllands Brandvæsen, i bedste fald var mangelfulde og upræcise, og at det derfor var på et forkert grundlag, man havde besluttet at fjerne tilskuddet til redningsbåden.

Men den præmis købte Lone Jakobi (S) og resten af socialdemokraterne ikke.

- Jeg er nødt til at stole på de oplysninger, jeg får, sagde hun.

Hans Hammann (V) bakkede op.

- Jeg synes ikke, vi mangler viden. Vores opgave er ikke at gå ned i detaljer, sagde venstremanden.

Annonce

Forslaget

Finn Thranum (V) og Marianne Hundebøll (SF) foreslår:Driftsudgiften til rednings-båden indarbejdes i budget 2019 og i de budgetår. Driftsudgiften til redningsbåden i 2018 og engangsudgiften til kurser og prøver tages fra kassebeholdningen eller en eventuel ubrugt konto. Byrådet søger Østjyllands Brandvæsen om at få vores redningsbåd retur kvit og frit.

Kritik af borgmester og kommunaldirektør

Alligevel gik de og resten af byrådet efter mere end en times debat med til at skyde beslutningen om bevarelse af redningsbåden til hjørne. Ikke fordi de fortryder den beslutning, der blev truffet, da man i 2016 sagde nej til at give 175.000 kr. til drift af redningsbåden.

Det var mere andre oplysninger og antydninger, der kom frem under debatten, som mange byrådsmedlemmer havde behov for at få uddybet.

Blandt andet blev det antydet, at borgmester Uffe Jensen (V) ikke havde været tilstrækkeligt opmærksom på konsekvenserne af sammenlægningen (af det lokale brandvæsens indtræden i Østjyllands Brandvæsen, red.), og at kommunaldirektør Henning Haahr skulle have haft en finger med i spillet, da redningsbåden pludselig ikke længere var på den lokale brandstation.

Desuden blev der stillet spørgsmål til responstiden og behovet for redningsbåden.

- Jeg ved ikke, hvad der er op og ned i den her sag. Jeg kan bare konstatere, at vi havde et velfungerende brandvæsen. Nu er ånden væk, sagde John Rosenhøj (DF).

Tillid til ledelsen

Borgmester Uffe Jensen sidder sammen med de øvrige borgmestre fra Aarhus, Samsø og Skanderborg i bestyrelsen i Østjyllands Brandvæsen.

Han blev i løbet af debatten beskyldt for ikke at være lige så god til at sikre de lokale brandfolk, som de andre borgmestre, og det blev også antydet, at han ikke havde taget de lokale brandmænds bekymringer med i bestyrelsen.

I hvert fald fik Marianne Hundebøll ikke noget svar, da hun spurgte borgmesteren direkte, om han havde viderebragt konkrete bekymringer.

I stedet understregede Uffe Jensen sin opbakning til ledelsen af Østjyllands Brandvæsen.

- Jeg har fuld tillid til Østjyllands Brandvæsen, og til at ledelsen har den indsigt, der skal til. Jeg har også tillid til responstiderne, understregede borgmesteren.

Alligevel var det borgmesteren selv, der afsluttede den meget lange debat med at konstatere, at der er brug for en redegørelse fra Østjyllands Brandvæsen. Og at det skulle være i forbindelse med et møde med hele byrådet, som også skulle have lejlighed til at stille spørgsmål.

Det møde finder sted inden næste byrådsmøde, hvor punktet så efterfølgende vil blive taget op til debat igen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

To biler kolliderede på E45

Danmark

Drop sommerferien til sydens sol: Regeringen fraråder rejser udenfor udvalgte nabolande

Annonce