x
Annonce
Horsens

Se video: Schüttesvej er åben igen efter grundigt tjek

Tirsdag formiddag lavede både Horsens Kommunes egne folk og eksperter fra et konsulentfirma en grundig gennemgang af Schüttesvej.

Horsens: Schüttesvej og dæmningen under vejen er sluppet uden alvorlige skader på trods af et voldsomt pres fra store vandmængder i Bygholm Sø, der mandag fik kommunen og politiet til at afspærre den stærkt trafikerede vej. Og tirsdag formiddag besluttede Horsens Kommune så at åbne vejen igen.

- Vi ville være helt sikre på, at konstruktionerne ikke har taget skade, inden vi lod biler køre på vejen igen. Derfor havde vi både vores egne vejfolk og geoteknikere fra et eksternt konsulentfirma i gang med at vurdere vejen, fortæller kommunens trafikchef Allan Lyng Hansen.

Han oplyser, at det ser godt ud.

- Det ser ikke ud til, at vejen har taget alvorlig skade, understreger han.

Annonce
Myndighederne afspærrede mandag middag Schüttesvej i Horsens på grund af fare for digebrud og underminering af vejen. Tirsdag formiddag var faren umiddelbart drevet over. Men Horsens Kommune tilkaldte alligevel eksterne eksperter for at få fuldstændig styr på, om vejen har taget skade af presset fra de store vandmængder. Foto: Søren E. Alwan

Tjekkede alt igennem

Allan Lyng Hansen fortæller, at både sluserne, fiskestryget og selve vejen skulle vurderes.

- Vi har kigget på de betonkonstruktioner, der bærer vejen, for at være sikre på, at der ikke er opstået fejl. Det ser fint ud, og så skulle beredskabet lige have tid til at rydde op på stedet, før vejen kunne genåbnes, siger han.

I alt har 60-70 beredskabsfolk fra Beredskabsstyrelsen Midtjylland været i arbejde på stedet. Derudover har der været tilkaldt ekstra hjælp fra Haderslev og Thisted.

De har bl.a. stået for at pumpe vand væk fra Bygholm Sø. Pumperne kørte mandag eftermiddag, aften og helt til kl. fire natten til tirsdag.

Derudover har både politi og Hjemmeværnet været til stede for at spærre af og regulere trafikken i området samt sikre det evakuerede boligområde.

Kort efter kl. 10 tirsdag formiddag var vandstanden så lav, at beredskabet kunne pakke sammen, og ved 11-tiden genåbnede Schüttesvej - knap et døgn efter lukningen.

Beboere kunne vende hjem

Schüttesvej blev lukket mandag middag, da vandet i Bygholm Sø på grund af meget store mængder regn stod hele 63 cm over normalen. Det skabte frygt for, at diget, der holder vandet fra søen væk fra boligområdet på den anden side af Schüttesvej, kunne bryde sammen og lukke alt vandet i søen ind mod byen.

Tirsdag morgen var vandet faldet med 35 cm. Det betød, at myndighederne lod de 91 evakuerede beboere fra Bygholm Åvænget vende hjem.

Schüttesvej forblev dog umiddelbart lukket indtil sidst på formiddagen. Det stod nemlig ikke klart, om vejen har taget skade af vandpresset. Det var altså ikke tilfældet.

Horsens Kommune tjekkede tirsdag formiddag Schüttesvej for skader, der kan være opstået, efter voldsomme vandmængder mandag pressede fra Bygholm Sø på vejen. Det betød, at den stærkt trafikerede vej mandag middag måtte afspærres. Tirsdag formiddag lød forventningen fra kommunen, at vejen kunne åbnes igen før middag. Foto: Søren E. Alwan
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Husk de gode vaner - de bliver guld værd

Corona-smitten har vendt op og ned på alles dagligdag. Intet er, som det var før. Helt lavpraktisk - hvem havde forestillet sig, at der ville være rift om håndsprit i samtlige supermarkeder, og hvor den eftertragtede vare ellers kan opdrives. Lige nu står vi midt i kampen for at få lov til at vende tilbage til hverdagen, og vi kan i den sammenhæng glæde os over, at vi er ved at tillægge os en stribe gode vaner, der kan blive guld værd frem over. Den lavest hængende frugt er uden tvivl hygiejnen. Hvis vi blot tilnærmelsesvis kan fortsætte det nuværende brug af sæbe og håndsprit, vil vi kunne spare et hav af sygedage. Den almindelige influenza ville få trange kår, hvis butikkerne fortsætter med jævnligt at afspritte dankort-terminaler, gøre indkøbskurve rene med meget mere. Derhjemme vil noget så enkelt som daglige rutiner med at afspritte eller vaske iPads, telefoner, fjernbetjeninger og håndtaget til køleskabet også gøre en stor forskel. Listen over små ting, der gør en stor forskel, er stor. Eller bare det at vaske hænder korrekt. De forsøg, som fornylig florerede på nettet, hvor en børnehave kiggede på franskbrød, der have været i berøring med beskidte hænder og korrekt vaskede hænder, siger alt om, hvor stor en forskel lidt vand og sæbe kan gøre for vores generelle sundhed og antallet af sygedage. Selv lusene må have trange kår i disse tider, hvor vi holder afstand. Vi må komme til at kigge langt efter de traditionelle udmeldinger om, at der konstateret lus i skoleklassen eller børnehaven. Men alting med måde. Gode vaner skal man ikke smide væk, men specielt børn har godt af en vis portion bakterier. Sammenhængen mellem bakterier og et stærkt immunforsvar har forskningen bevist for efterhånden en del år siden, så det handler ikke om at stoppe med at rulle sig i skidt på legepladsen. Men hvis vi bare kunne blive ved med at huske at vaske hænder og bruge håndsprit både derhjemme, og når vi handler, vil vi være nået langt.

Annonce