Annonce
Horsens

Efter debatten om 'Folkemords Allé': Politikere sætter kilometerlang skulpturallé i spil

Christian Lemmerz "Madonna (Darfur)" er en af de skulpturer, der tidligere i år fik kritikere til at fare i blækhuset og efterlyse et bredere udbud af kunst på Søndergade. I de kommende år får de og andre formentlig mulighed for at debattere endnu flere værker. Arkivfoto: Søren E. Alwan
Kulturudvalgsformand vil gerne have borgerne med på råd, når lang kunst-strækning gennem byen skal finde sin form. Kunsten må gerne give debat, siger han.
Annonce

Horsens: "Folkemords Allé" og "Dødens Boulevard".

Sådan øgenavn-gav et par kunstkritiske horsensianere tidligere i år Horsens hovedstrøg Søndergade, hvor man kan opleve en række skulpturer af kunstnerne Christian Lemmerz og Michael Kvium.

Efterfølgende opstod der en livlig debat i medierne om kunst-udbuddet i bybilledet, og nu gøder et flertal i Horsens Byråd jorden for, at skulptur-debatten kan fortsætte i fremtiden.

I kommunens netop indgåede budgetforlig lægger S, SF, EL og DF op til, at der snart skal sættes skub i planer om en kilometerlang skulpturallé gennem byen.


...et eller andet sted, er det fantastisk, at skulpturerne kunne få så mange forskellige holdninger frem i lyset. Det noget af dét, kunst skal kunne.

Jakob Bille


I passende afstand fra hinanden skal værkerne drysses hele vejen fra Campus Horsens og banegården over Vitus Berings Plads til Søndergade. Herfra videre til Havnegade og ad havnepromenaden ud til lystbådehavnen, fremgår det af forligsteksten.

Annonce

Nu skal vi i gang

Selv om et politisk flertal har støbeformen klar, popper kunsten dog ikke op fra den ene dag til den anden, pointerer formanden for kulturudvalget, Jakob Bille (LA).

Hans parti står uden for budgetforliget, men hans udvalg er udset til at føre visionen ud i livet.

- Vi er slet ikke så langt, at vi kan sige noget konkret om indholdet og om processen, men nu skal vi i gang, siger Jakob Bille, som ikke er skræmt af debatten om "Folkemords Allé".

Annonce

Fantastisk med debat

- Jeg synes, det er skidegodt med sådan en diskussion. Den bragte virkelig sindene i kog, må man sige, og et eller andet sted er det fantastisk, at skulpturerne kunne få så mange holdninger frem i lyset. Det noget af dét, kunst skal kunne, siger Jakob Bille.

Det står i budgetforliget

Forligspartierne er enige om at afsætte en million kroner årligt i 2020-2023 til gavlmalerier og til de første skridt med realisering af alleen, der på sigt skal strække sig fra Campus, forbi banegården, gennem Kongensgade over Beringsplads, gennem Søndergade, Borgergade og Havnegade og via inderhavnen og havnepromenaden sluttende ved lystbådehavnen.

Arbejdet med at udvælge kunstværker forankres i kultur- og civilsamfundsudvalget, der også skal have fokus på at afdække mulighederne for ekstern finansiering. Beslutninger om opstilling af skulpturer sker på baggrund af faglige indstillinger.

Ifølge forligspartierne skal fagfolk hjælpe politikerne med at navigere mellem snot og godt, når den kommende allé skal finde sin form.

Inspireret af sommerens debat vil Jakob Bille dog også gerne inddrage borgerne.

- Vi kommer til at læne os op ad fagfolk og eksperter. Men i og med, at der er så meget snak om skulpturer i byen, kunne det være fedt med et bredere spekter af indspark bag vores beslutninger, siger han og peger på muligheder som borgerhøringer og tema-arrangementer om skulpturalleen.

- Jeg tror, det er noget, der ligger folk på sinde, vurderer han.

Flertallet bag budgetforliget har bragt skulpturallén i spil som en del af planer om forskønnelse af byrummet.

De er klar til at bruge en million kroner årligt på gavlmalerier og starten på arbejdet med den lange kunst-strækning gennem byen, fremgår det.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens

Større udvalg, robotstyret dæklager og 40 lifte: Nyt bilhus på 5600 kvadratmeter står klar om et år

CORONAVIRUS

Live: Se listen - her skal du huske at bære mundbind

Annonce