Annonce
Kultur

Efter branden i Vor Frelsers Kirke: Nu får orglet nye piber

Mandag blev cirka 200 orgelpiber lagt op på rad og række i Vor Frelsers Kirke, og de kommende uger skal de en efter en sættes på plads i orglet. Foto: Michael Svenningsen
Selvom Vor Frelsers Kirke allerede i maj genåbnede efter sidste års brand i kirken, spiller kirkens orgel ikke endnu. Store orgelpiber, der smeltede ved branden, måtte udskiftes, og de ankom mandag under stor bevågenhed.
Annonce

Horsens: Det var en længe ventet lastbil, der mandag ved middagstid - med noget møje og besvær - fik bakket til foran Vor Frelsers Kirke på Torvet i Horsens.

Lastbilen ankom fra Holland med cirka 200 nye piber til kirkens orgel. De oprindelige piber blev omfattende skadet af den påsatte brand 22. august sidste år, og siden har orglet ikke været i brug.

- Det er en stor glæde at se piberne ankomme i dag, konstaterede menighedsrådsmedlem Berti Juretzka, og Kevin Laplante, der er én af kirkens to organister, var enig.

De håndbyggede orgelpiber, der ankom i lastbil fra Holland, er op til 16 fod lange - cirka 4,9 meter - og op til 40 centimeter brede. Materialet er blødt, og den mindste bule kan ændre lyden i piben, så de blev håndteret med stor forsigtighed af orgelbygger-firmaets egne folk, der var talstærkt mødt op. Foto: Michael Svenningsen
Annonce

Vielse på lørdag

Flere repræsentanter fra kirken tog spændt imod lastbilen, som også blev mødt af et hold på otte mand fra orgelbygger-firmaet Frobenius. Teamet var mødt op for at sikre en ret og nænsom aflæsning af lastbilen.

- Hver enkelt pibe har sin helt egen plads i orglet, så det er meget vigtigt at holde styr på puslespillet, forklarer Kevin Laplante.

- Det er også vigtigt at være varsom, for det er et blødt materiale, så der skal ikke meget til at beskadige dem, forklarede han, mens to mand arbejdede sammen om at manøvrere en næsten fem meter lang og 100 kg tung orgelpibe ind gennem våbenhus og skib.

- De lægger dem alle sammen op her på gulvet, inden de begynder at montere dem en efter en på orglet, sagde Kevin Laplante, der praktisk talt havde alterlys i øjnene ved synet af de nye piber, men der er lang vej igen, inden piberne får lyd, understreger han.

- De har regnet med to uger til at få piberne på plads. Men vi har både koncert og vielse på lørdag samt højmesse og aftensang på søndag. Det var alt sammen planlagt, længe inden vi vidste, at der ville komme orgelpiber i denne uge, og det kan vi jo ikke bare aflyse. Så nu klarer de, så mange de kan nå i denne uge, og så finder vi noget afskærmet plads i sideskibet, hvor de sidste kan ligge, inden de sættes på plads i orglet i næste uge, fortæller Kevin Laplante.

Annonce

Måneders orgel-arbejde endnu

Siden kirken genåbnede i maj, har organisterne måttet ty til et mindre orgel og et flygel, og det må de klare sig med længe endnu, understreger Kevin Laplante.

De 200 piber, der ankom mandag, er facadepiberne, det vil sige de piber, der sidder forrest og er synlige på fronten, forklarer han.

- Det var også dem, der var smeltet mest, fordi de sad forrest. Men der er cirka 3000 piber i alt, som tog skade i større eller mindre grad. Nogle kunne repareres, men cirka halvdelen skulle skiftes, fortæller organisten.

Selv når alle piber er på plads, er orglet ikke klar.

- Så skal orglet stemmes, og hver eneste pibe skal toneres. Det er næsten det største arbejde, siger Kevin Laplante.

Sammen med en af orgelbyggerne fra Frobenius anslår han, at det endnu varer et halvt års tid, før orglet spiller.

- Vi satser på, at det er klar til påske næste år, siger Kevin Laplante.

Orglets facadepiber er fremstillet af en blanding af tin og bly for at gøre dem både blanke og smidige. Men det bløde materiale betyder også, at der skal passes godt på dem, indtil de sidder trygt i orglet, så orgelbyggeren har sørget for flamingobakker, som blev lagt til rette i kirken, hvor piberne nu ligger på rad og række i et sirligt system. Foto: Michael Svenningsen
Vor Frelsers Kirke genåbnede i maj, men orglet er endnu ikke i spil. Det en langvarrig proces at skille orglet og konstatere, hvor piber kunne repareres, og hvor der skulle nye til. Orgelbyggeren fik ved årsskiftet en bestilling på cirka 1500 orgelpiber, og nu er de første leveret. Foto: Michael Svenningsen
Frobenius Orgelbyggeri leverede orglet til Vor Frelsers Kirke i 1979, og firmaet leverer også de nye piber. Men bestillingen er så stor, at de ikke kan følge med til at lave alle piber herhjemme. Mandagens leverance kom fra Holland. Foto: Michael Svenningsen
Vor Frelsers Kirke genåbnede i maj, men orglet er endnu ikke i spil. Det en langvarrig proces at skille orglet og konstatere, hvor piber kunne repareres, og hvor der skulle nye til. Orgelbyggeren fik ved årsskiftet en bestilling på cirka 1500 orgelpiber, og nu er de første leveret. Foto: Michael Svenningsen
Når de 3000 piber er på plads i orglet, skal det stemmes, og hver enkelt pibe skal toneres, forklarer organisten. Han forventer, at orglet spiller igen til påske. Foto: Michael Svenningsen
Orglets facadepiber er fremstillet af en blanding af tin og bly for at gøre dem både blanke og smidige. Men det bløde materiale betyder også, at der skal passes godt på dem, indtil de sidder trygt i orglet, så orgelbyggeren har sørget for flamingobakker, som blev lagt til rette i kirken, hvor piberne nu ligger på rad og række i sirligt system. Foto: Michael Svenningsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ikast-Brande

Ung kvinde stjal bil

Annonce