Annonce
Horsens

Efter brand ved Forum Horsens: Pas på med ukrudtsbrændere

Ukrudtet skal bare svitses - ikke brændes helt ned. Sådan lyder et af rådene fra Beredskabsstyrelsen og Sydøstjyllands Brandvæsen. Arkivfoto
Tirsdag satte en ukrudtsbrænder ild i en tagrende og et nedløbsrør på Forum Horsens, og det var femte gang i år, at Sydøstjyllands Brandvæsen måtte ud til en brand forårsaget af netop ukrudtsbrændere. Brandvæsenet opfordrer derfor til, at man er ekstra påpasselig - især i den tørre periode, vi er på vej ind i.

Horsens: En tur med en ukrudtsbrænder var tirsdag skyld i en mindre brand ved Forum Horsens, og forrige weekend var selvsamme redskab medvirkende til, at en hønsehus med 10 høns i brændte ned i Korning. Også lidt længere væk - i Bredballe ved Vejle, Hinnerup ved Aarhus og Hasmark ved Otterup - har der inden for den seneste tid været sager om ildebrande, der er opstået ved brug af ukrudtsbrænderen.

Opfordringen fra Sydøstjyllands Brandvæsen er derfor klokkeklar. Vær nu påpasselig med at brænde ukrudt af og husk at tage dig en række forholdsregler.

- Generelt har man jo ved brug af åben ild et ansvar for at være opmærksom og tænke sig om. Med ukrudtsbrændere ser vi ofte, at folk har svitset ukrudt op ad bygninger, og så går det galt, så vores første råd er, at man holder afstand til bygninger, siger viceberedskabsinspektør Aqqaluk Petersen.

10 gode råd fra brandvæsnet

Man skal selvfølgelig altid være påpasselig, når man bruger åben ild. I forhold til brug af ukrudtsbrænderen har Beredskabsstyrelsen opstillet disse fem gode råd til brug af sådan et redskab:
  • Hold god afstand til bygninger, hække, blade og andet brændbart materiale
  • Ukrudtet skal svitses - ikke brændes
  • Lad være at bruge ukrudtsbrænderen, hvis det er meget tørt, eller det blæser
  • Tjek, at du ikke efterlader gløder, der kan blusse op
  • Hav altid vand i nærheden

Styrelsen har desuden fem råd eller forholdsregler, man skal følge før brug:

  • Brug kun gasudstyr til det, som det er beregnet til
  • Køb gas, som passer til ukrudtsbrænderen
  • Skift gasflasken eller -dåsen forsigtigt, og tjek eventuelt med sæbevand eller lækagespray, at der ikke er utætheder
  • Luk altid alle ventiler, når du ikke bruger udstyret
  • Kontrollér jævnligt, at gasslangen ikke er slidt eller har revner i gummiet

Kilde: Beredskabsstyrelsen og Sydøstjyllands Brandvæsen

Bare et svits

Sydøstjyllands Politi rykkede i 2018 ud til seks brande forårsaget af ukrudtsbrændere, og i år er tallet - inklusive den seneste ved Forum Horsens - allerede oppe på fem. På landsplan hedder tallet 250, og derfor er der i år også særligt fokus på at gøre borgerne opmærksomme på, at det altså kan være farligt at brænde ukrudt af, hvis man ikke tager sine forholdsregler.

Der er derfor blevet opstillet 10 gode råd til brug af ukrudtsbrændere, og det gælder blandt andet, at man altså kun skal svitse ukrudtet af.

- Det er slet ikke meningen, at det skal brændes helt ned. Og man skal især være opmærksom på det, hvis det er tørt, siger Aqqaluk Petersen, der dermed også får nævnt et andet råd: Hold igen med ukrudtsbrænderen, når det er tørt eller blæser.

Tænk over tørken

I forhold til tørken kan man i skrivende stund se, at DMI's tørkeindeks over Horsens ligger på 9 ud af 10, og der er dermed høj risiko for tørke. Og vejrudsigten er bestemt heller ikke fyldt med regn den kommende tid, så det gælder om at være særligt påpasselig med brug af åben ild den kommende tid.

Indekset kan man dog kun bruge som indikation, mener viceberedskabsinspektøren - især, hvis den ikke viser tegn på tørke.

- Når man eksempelvis griller eller brænder ukrudt af, er man nødt til at tage en vurdering af, hvor tørt der er i det område, man er på. Der hjælper det ikke bare at kigge på DMI, for selv om de måske ikke melder om tørkerisiko, så kan man ikke udelukke, at det er meget tørt på lokale steder, siger han.

I øvrigt er konsekvenserne ved at starte en brand med ukrudstbrænderen ikke kun noget, der kan koste skader på et udhus eller måske endda et stuehus - det kan også koste en bøde eller give en sigtelse for overtrædelse af beredskabsloven.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Leder: Tirsdag morgen går alting lidt hurtigere på hsfo.dk

Nye briller, ny frisure eller et slips, der matcher efterårets farver - de fleste af os trænger til at få vores "look", som det hedder på nydansk, forfrisket en gang imellem. Og det gælder såmænd også Horsens Folkeblads hjemmeside, www.hsfo.dk, som tusindvis af horsensianere - flere og flere - klikker ind på hver dag. Den tekniske stab, der designer hjemmesiden, har arbejdet længe og målrettet med en opdatering, og i morgen tidlig, tirsdag klokken 4, går det nye hsfo.dk så i luften. Helt synligt vil det være, at hjemmesiden har fået nyt design og nye skrifter - men opdateringen indeholder også en række tekniske forbedringer, som vil komme læserne til gavn. Først og fremmest er den nye hjemmeside endnu hurtigere med nyhederne end den nuværende. Nyhederne kommer hurtigere ud i verden, når vi på redaktionen trykker "offentliggør" - og hjemmesiden reagerer mere tjept, når du som læser klikker på artikler og/eller billeder. Det nye design gør det samtidig muligt for os at præsentere flere nyheder ad gangen, især for dem, der følger med på en pc. Den nye hjemmeside er naturligvis også tilpasset iPads og mobiltelefoner, men her sætter skærmstørrelsen en begrænsning for antallet af overskrifter. Det bliver nemmere at finde frem til dagens e-avis, hvor man kan bladre gennem siderne ligesom i den trykte avis. E-avisen får simpelthen en fast kasse på forsiden. Som noget nyt er det muligt at få en digital assistent - "hun" hedder Athena - til at læse nyhederne op. Det kan både være en fordel for dem, der måtte have svært ved at læse, og for dem, der for eksempel vil høre nyt, mens de kører bil. Endelig bliver det nemmere for læserne at udnytte og tilpasse vores nyhedsbreve, hvor man hver dag får en e-mail med de vigtigste overskrifter. Vi ved, at mange af jer, der læser den trykte avis, også følger med på nettet. Og vi håber og tror, at I vil synes godt om det nye hsfo.dk. Skulle der vise sig børnesygdomme - så tøv ikke med at kontakte redaktionen eller avisens Kundeservice. God fornøjelse i morgen klokken 4.

Odder

Digt, drama og dokumentar på Egmont Højskolen: Kunst kan lære unge at blive hørt

Annonce