Annonce
Horsens

Efter brand ved Forum Horsens: Pas på med ukrudtsbrændere

Ukrudtet skal bare svitses - ikke brændes helt ned. Sådan lyder et af rådene fra Beredskabsstyrelsen og Sydøstjyllands Brandvæsen. Arkivfoto
Tirsdag satte en ukrudtsbrænder ild i en tagrende og et nedløbsrør på Forum Horsens, og det var femte gang i år, at Sydøstjyllands Brandvæsen måtte ud til en brand forårsaget af netop ukrudtsbrændere. Brandvæsenet opfordrer derfor til, at man er ekstra påpasselig - især i den tørre periode, vi er på vej ind i.

Horsens: En tur med en ukrudtsbrænder var tirsdag skyld i en mindre brand ved Forum Horsens, og forrige weekend var selvsamme redskab medvirkende til, at en hønsehus med 10 høns i brændte ned i Korning. Også lidt længere væk - i Bredballe ved Vejle, Hinnerup ved Aarhus og Hasmark ved Otterup - har der inden for den seneste tid været sager om ildebrande, der er opstået ved brug af ukrudtsbrænderen.

Opfordringen fra Sydøstjyllands Brandvæsen er derfor klokkeklar. Vær nu påpasselig med at brænde ukrudt af og husk at tage dig en række forholdsregler.

- Generelt har man jo ved brug af åben ild et ansvar for at være opmærksom og tænke sig om. Med ukrudtsbrændere ser vi ofte, at folk har svitset ukrudt op ad bygninger, og så går det galt, så vores første råd er, at man holder afstand til bygninger, siger viceberedskabsinspektør Aqqaluk Petersen.

Annonce

10 gode råd fra brandvæsnet

Man skal selvfølgelig altid være påpasselig, når man bruger åben ild. I forhold til brug af ukrudtsbrænderen har Beredskabsstyrelsen opstillet disse fem gode råd til brug af sådan et redskab:
  • Hold god afstand til bygninger, hække, blade og andet brændbart materiale
  • Ukrudtet skal svitses - ikke brændes
  • Lad være at bruge ukrudtsbrænderen, hvis det er meget tørt, eller det blæser
  • Tjek, at du ikke efterlader gløder, der kan blusse op
  • Hav altid vand i nærheden

Styrelsen har desuden fem råd eller forholdsregler, man skal følge før brug:

  • Brug kun gasudstyr til det, som det er beregnet til
  • Køb gas, som passer til ukrudtsbrænderen
  • Skift gasflasken eller -dåsen forsigtigt, og tjek eventuelt med sæbevand eller lækagespray, at der ikke er utætheder
  • Luk altid alle ventiler, når du ikke bruger udstyret
  • Kontrollér jævnligt, at gasslangen ikke er slidt eller har revner i gummiet

Kilde: Beredskabsstyrelsen og Sydøstjyllands Brandvæsen

Bare et svits

Sydøstjyllands Politi rykkede i 2018 ud til seks brande forårsaget af ukrudtsbrændere, og i år er tallet - inklusive den seneste ved Forum Horsens - allerede oppe på fem. På landsplan hedder tallet 250, og derfor er der i år også særligt fokus på at gøre borgerne opmærksomme på, at det altså kan være farligt at brænde ukrudt af, hvis man ikke tager sine forholdsregler.

Der er derfor blevet opstillet 10 gode råd til brug af ukrudtsbrændere, og det gælder blandt andet, at man altså kun skal svitse ukrudtet af.

- Det er slet ikke meningen, at det skal brændes helt ned. Og man skal især være opmærksom på det, hvis det er tørt, siger Aqqaluk Petersen, der dermed også får nævnt et andet råd: Hold igen med ukrudtsbrænderen, når det er tørt eller blæser.

Tænk over tørken

I forhold til tørken kan man i skrivende stund se, at DMI's tørkeindeks over Horsens ligger på 9 ud af 10, og der er dermed høj risiko for tørke. Og vejrudsigten er bestemt heller ikke fyldt med regn den kommende tid, så det gælder om at være særligt påpasselig med brug af åben ild den kommende tid.

Indekset kan man dog kun bruge som indikation, mener viceberedskabsinspektøren - især, hvis den ikke viser tegn på tørke.

- Når man eksempelvis griller eller brænder ukrudt af, er man nødt til at tage en vurdering af, hvor tørt der er i det område, man er på. Der hjælper det ikke bare at kigge på DMI, for selv om de måske ikke melder om tørkerisiko, så kan man ikke udelukke, at det er meget tørt på lokale steder, siger han.

I øvrigt er konsekvenserne ved at starte en brand med ukrudstbrænderen ikke kun noget, der kan koste skader på et udhus eller måske endda et stuehus - det kan også koste en bøde eller give en sigtelse for overtrædelse af beredskabsloven.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Leder: Det kan ramme andre at tage barnet ud for at holde ekstra ferie

Er det i orden at tage sit barn ud af skolen uden for skoleferierne, fordi det passer forældrene bedst at rejse på "skæve" tidspunkter? Tja, hvis Horsens Folkeblads følgere på Facebook er en rettesnor, er det helt op til forældrene. Omvendt slår lokale skoleledere fast, at det altså betyder noget at komme i skole hver dag - ikke mindst for klassens trivsel. Jeg kan godt forstå, at mange jagter en ski- eller solferie uden for de hundedyre rejseuger. En familie sparer mange penge ved at rykke afgangen en uge eller to. En anden anfører, at det for eksempelvis en sygeplejerske ikke er et ta' selv-bord at vælge ferie. Også et validt argument. I det hele taget lever mange i dag et arbejdsliv, hvor ferieugerne langt fra er skåret i granit. Traditionerne har flyttet sig gevaldigt på det punkt i de seneste generationer. Men der er også ting, der trækker alvorligt den anden vej: Antallet af forældre, der beder om fri på børnenes vegne, er stigende i Horsens Kommune. Det sker flere end 2000 gange på et skoleår - mod godt 1600 for bare tre år siden. En enkelt fridag til moster Odas begravelse tæller ikke med her. Vi taler om minimum fem dage inden for en kalendermåned, så i praksis handler det om ferierejser. Fortsætter den tendens, ender vi med klasser, hvor der i nogle uger bliver langt mellem eleverne. En skoleforsker i Politiken har også en pointe med følgende udmelding: - Danske forældre har en forbrugeragtig holdning til skolen. Forstået på den måde, at de ser det som skolens opgave at levere et godt tilbud til eleverne. Men deres egen indsats tænker de måske ikke så meget på at prioritere. Nej, et barn mister ikke vigtig læring af at være væk en uge eller fire i løbet af folkeskoleårene. Men handlinger har konsekvenser for andre: Lærere, skoleledere og ikke mindst klassekammeraterne. - Det er ren egoisme at tage barnet ud, lød det fra en forælder i Folkebladet. Så langt vil jeg ikke gå, for den enkelte kan have gode grunde til at bede om fri. Men tænk over signalet, der sendes: Det bør ikke være noget, "man bare lige gør".

Horsens

Se de mange billeder: Mange Horsens-borgere evakueret på grund af frygt for digebrud

Horsens

Vandet er faldet 30 cm: Vi har været meget heldige

Horsens For abonnenter

Anders har fire hektar jord under vand: Flaskehals på Gudenåen gør hans marker værdiløse

Horsens

Evakuerede beboere kommer ikke hjem i nat: Ring, hvis I behøver hotelværelse

Annonce