Annonce
Horsens

Efter artikel i avisen: Udvalg genoptager sag om sygedagpenge

Lisbeth Torfing (EL) mener, det er naturligt at genoverveje indsatsen for at finde frem til borgere, der har sygedagpenge til gode, efter ny viden er kommet frem. Arkivfoto: Morten Pape

Formandsskabet i kommunens beskæftigelses- og integrationsudvalg har besluttet at genoptage sag om borgere, der er blevet snydt for sygedagpenge.

Annonce

Horsens: - Vi har handlet ud fra den viden, forvaltningen har givet os. Havde vi vidst, at det kunne gøres på en uge, havde udvalget stemt for en manuel gennemgang af sagerne.

Sådan siger Michael Nedersøe (DF), næstformand i kommunens beskæftigelses- og integrationsudvalg, efter Horsens Folkeblad tidligere på ugen bragte historien om, at Viborg Kommune lykkedes med at finde frem til borgere, der var blevet snydt for sygedagpenge, på en uge. En indsats, der i Horsens Kommune er blevet beregnet til at tage et år.

Derfor har formandsskabet i beskæftigelses- og integrationsudvalget, Lisbeth Torfing (EL) og Michael Nedersøe, besluttet at genoptage sagen på det næste udvalgsmøde.

Derfor har borgere penge til gode

I maj 2018 traf Østre Landsret en principafgørelse jf. paragraf 7 i lov om sygedagpenge. Denne afgjorde, at en kommune ikke må standse udbetalingen af sygedagpenge til en borger, inden sagen er færdigbehandlet i kommunen.

Det betyder, at en mængde borgere har penge til gode, fordi deres sygedagpenge er standset med tilbagevirkende kraft.

Foreløbig har Ankestyrelsen fundet frem til 600 sager på landsplan, hvor borgere kan have ret til sygedagpenge, de er blevet snydt for. Sager, der skal genbehandles.

Horsens Kommune estimerer, at der er færre end et dusin borgere i kommunen, som har penge til gode.

For at finde frem til dem gennemfører kommunen en annoncekampagne.

I 2017 blev en lignende afgørelse truffet i Højesteret. Dengang valgt kommunen at sætte et halvt årsværk af til at gennemgå alle relevante sager. Det endte med, at 84 borgere fik tilbagebetalt en samlet sum på 1.415.788 kroner.

Annonce

Støtte fra KL

Sagen handler om, at en principafgørelse fra maj 2018 i Østre Landsret betyder, at nogle borgere har fået standset deres sygedagpengeudbetaling for tidligt. Hvor mange borgere der er tale om, og hvor de bor, vides ikke, men Horsens Kommune estimerer, at der er færre end et dusin i Horsens Kommune.

Skulle kommunen finde frem til dem, lød vurderingen fra forvaltningen, at det ville tage et års arbejde at gennemgå de relevante 33.000 sager. Et flertal i beskæftigelses- og integrationsudvalget besluttede derfor at bruge penge på en annoncekampagne, der skulle opfordre berørte borgere til at kontakte kommunen for at få deres sager undersøgt, i stedet for at kommunen selv skulle i gang med opsøgende arbejde. En beslutning, der var blevet foreslået af Kommunernes Landsforening.

I Viborg Kommune lykkedes det forvaltningen at gennemgå alle relevante sager på 37 timer, og det er den oplysning, der gør, at udvalget nu vil rejse sagen igen.

Annonce

Kunne have været mere opsøgende

- Når der er kommet ny viden, som gør, at der muligvis er tale om en meget mindre økonomisk omkostning, er det klart, at man skal genoverveje det, siger Lisbeth Torfing, der på det seneste udvalgsmøde var det eneste medlem, der stemte for, at kommunen skulle gøre en opsøgende indsats for at finde frem til de berørte borgere.

Hun mener, det er nemt at være bagklog i en sag som denne.

- Man kan altid sige bagefter, at forvaltningen burde have været lidt mere opsøgende i forhold til, hvad andre kommuner har gjort, siger Lisbeth Torfing.

Næste møde i beskæftigelses- og integrationsudvalget er 12. marts.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce