Annonce
Horsens

Efter 40 år med legetøj: Vi er mindre og smidige - derfor går det fortsat godt

Familien-Legeland kan fejre fire årtier med legetøj. Peter og Karen Nielsen åbnede i 1979 butik Legeland i Hospitalsgade. I dag har sønnen Søren Nielsen taget over, men forældrene hjælper stadig på ugentlig basis til i forretningen. Foto: Morten Pape
Søren Nielsen, nuværende indehaver af Legeland og søn af stifterne af forretningen, har haft legetøj inde på livet i fire årtier. Grunden til forretningens fortsatte succes tilskriver han sine forældre og ikke mindst butikkens format - en mindre størrelse, der har lettere ved at sadle om, når det kræves.

Horsens: I 1979 åbnede Peter og Karen Nielsen legetøjsforretningen Legeland i Hospitalsgade.

Det var oprindeligt ment som en hobbybutik med modelskibe og -jernbaner, for det havde Peter Nielsens helt store interesse.

Interessen er holdt ved for den i dag 71-årige Peter Nielsen. Det bevidner blandt andet stedets kontor på første sal, der boomer med netop den passion.

Men i forretningen gik der blot et par år fra åbningsdatoen, inden et større sortiment af legetøj fandt vej til hylderne.

- Butikken har altid glædet min far. Han er et stort legebarn, og det har været drivkraften alle årene. Når han stadig hver uge kigger ind og tager sig af kunderne, ved jeg, at de får verdens bedste betjening - også hvis de kommer et minut i lukketid. Sådan har det altid været med ham, og jeg nyder naturligvis hans væsen og den tilgang, han har til forretningen, siger Søren Nielsen.

Da butikken åbnede, var der mange aktører på markedet, og man sagde om os i Hospitalsgade, at butikken lå for afsides til, at vi kunne få succes.

Søren Nielsen

For afsides

Søren Nielsen er opvokset med forældrenes butik Legeland og befinder sig med sine egne ord i dag "fremragende" som butiksbestyrer og indehaver.

- Da butikken åbnede, var der mange aktører på markedet, og man sagde om os i Hospitalsgade, at butikken lå for afsides til, at vi kunne få succes, siger Søren Nielsen og smiler for sig.

Passionen for modelskibe har han aldrig delt med sin far. Men glæden ved at se børn smile og være den nærværende sælger kan han sagtens nikke genkendende til.

Søren Nielsen har i dag rundet 43 år. Han har tidligere arbejdet som soldat ved blandt andet Den Kongelige Livgarde, været dykker i Søværnet og bådsælger i Silkeborg.

- Jeg interesserede mig ikke for legetøj i forretningsøjemed. Men det kom hurtigt, da jeg begyndte at arbejde fast i butikken. Og sætter jeg mig noget for, går jeg ind i det med al den energi, jeg kan hive op af hatten, siger Søren Nielsen.

Den selektive tilgang til tingene er ikke ny. Siden barnsben har han prioriteret på den måde.

- Skolen var bare ikke interessant. Til gengæld havde jeg forskellige fritidsjob, som jeg nød meget. Mit første job fik jeg som 11-årig - jeg slog græs ved tidligere Bents Møbler, som min onkel og tante ejede.

Senere blev det til job som vaskedreng på en tankstation, opvasker og som arbejdsdreng i forældrenes legetøjsbutik, fortæller Søren Nielsen, der også tog otte måneder på Skoleskibet Danmark som 18-årig og har været nattevagt på Jørgensens Hotel i en periode på tre år.

Stille generationsskifte

Søren Nielsens mor Karen Nielsen har alle årene været den administrative figur i Legeland. Hun er også stadig at finde i forretningen en gang om ugen, hvor hun kommer ind og tager sig af bogholderiet.

Selve generationsskiftet, der blev sat i gang i 2008 og officielt sluttede i 2013, er dog ikke noget, familien har skiltet med.

- Det er en formalitet. Man kan jo stadig handle med Peter, som jeg hører mange sige, når de skal herind. Vi er jo ligesom et varemærke, og det behøver vi ikke pille ved, forklarer Søren Nielsen.

Legeland i Hospitalsgade kan lørdag 25. maj fejre 40-års jubilæum. I dag er det Søren Nielsen, søn af butikkens stiftere, der er indehaver af butikken - et hverv, han fik overdraget i perioden 2008 til 2013. Foto: Morten Pape

Som fiskestimer

I 2017 trådte butikken ud af Legekæden og ind i et uafhængigt samarbejde under navnet Kids Coolshop med tilhørende hjemmeside, som Søren Nielsen er blandt idemændene og grundlæggerne bag.

Skiftet blev foretaget for at frigøre forretningen fra større, fælles administrative omkostninger, lyder forklaringen.

Og så handler det generelt om smidighed på et ofte svært marked:

- Legetøjsbranchens juleindkøb ligger allerede i januar. Det er her, vi skal beslutte os for, hvad der bliver årets hits. Men selv vi kan tage fejl, og børn er meget påvirkelige og som fiskestimer. Det så vi med fidget spinnerne og squishies.

- Så skulle det vise sig, at vi ikke skyder helt rigtigt, og noget hitter lige så voldsomt igen nærmest ud af det blå, kan vi også klare det. Vi brænder ikke inde med så meget, da vi trods alt ikke køber de helt store mængder hjem. Det er en helt anden og sårbar snak, når jeg kigger ind på de store kæder, der skal bestille hjem i titusindvis per vare, for at business giver mening for dem, siger Søren Nielsen.

Søren Nielsen er opvokset med forældrenes butik Legeland og befinder sig i dag med sine egne ord "fremragende" som butiksbestyrer og indehaver. Foto: Morten Pape

Mere bag murene

Legeland er fortsat firmanavnet og navnet på forretningen, der med årene er vokset på sit butiksareal og nu udgør 600 kvadratmeter.

Derudover har stedet tre lagre - to i forlængelse af forretningen og et tredje i Løvenørnsgade.

- I dag kan man ikke forlange af kunderne, at de skal vente flere dage på, at vi får en vare hjem, eller at man for den sags skyld kun har tre forskellige barbiedukker og et par barbiebiler at byde på. Der skal være meget forskelligt at komme efter, og vi skal kunne levere med det samme. Ellers er kunderne videre til næste forretning eller onlinebutik.

- Det gælder også i forhold til vores egen hjemmeside, og vores store - og nogle gange lidt for store lagermængder, men det holder os til gengæld kørende og er en nødvendighed, hvis vi skal blive ved med at være konkurrencedygtige i branchen - og det er helt klart planen, siger Søren Nielsen.

I 2017 trådte Legeland ud af Legekæden og ind i et uafhængigt samarbejde under navnet Kids Coolshop, som Søren Nielsen er blandt idemændene og grundlæggerne bag. Foto: Morten Pape
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Leder: Tirsdag morgen går alting lidt hurtigere på hsfo.dk

Nye briller, ny frisure eller et slips, der matcher efterårets farver - de fleste af os trænger til at få vores "look", som det hedder på nydansk, forfrisket en gang imellem. Og det gælder såmænd også Horsens Folkeblads hjemmeside, www.hsfo.dk, som tusindvis af horsensianere - flere og flere - klikker ind på hver dag. Den tekniske stab, der designer hjemmesiden, har arbejdet længe og målrettet med en opdatering, og i morgen tidlig, tirsdag klokken 4, går det nye hsfo.dk så i luften. Helt synligt vil det være, at hjemmesiden har fået nyt design og nye skrifter - men opdateringen indeholder også en række tekniske forbedringer, som vil komme læserne til gavn. Først og fremmest er den nye hjemmeside endnu hurtigere med nyhederne end den nuværende. Nyhederne kommer hurtigere ud i verden, når vi på redaktionen trykker "offentliggør" - og hjemmesiden reagerer mere tjept, når du som læser klikker på artikler og/eller billeder. Det nye design gør det samtidig muligt for os at præsentere flere nyheder ad gangen, især for dem, der følger med på en pc. Den nye hjemmeside er naturligvis også tilpasset iPads og mobiltelefoner, men her sætter skærmstørrelsen en begrænsning for antallet af overskrifter. Det bliver nemmere at finde frem til dagens e-avis, hvor man kan bladre gennem siderne ligesom i den trykte avis. E-avisen får simpelthen en fast kasse på forsiden. Som noget nyt er det muligt at få en digital assistent - "hun" hedder Athena - til at læse nyhederne op. Det kan både være en fordel for dem, der måtte have svært ved at læse, og for dem, der for eksempel vil høre nyt, mens de kører bil. Endelig bliver det nemmere for læserne at udnytte og tilpasse vores nyhedsbreve, hvor man hver dag får en e-mail med de vigtigste overskrifter. Vi ved, at mange af jer, der læser den trykte avis, også følger med på nettet. Og vi håber og tror, at I vil synes godt om det nye hsfo.dk. Skulle der vise sig børnesygdomme - så tøv ikke med at kontakte redaktionen eller avisens Kundeservice. God fornøjelse i morgen klokken 4.

Odder

Digt, drama og dokumentar på Egmont Højskolen: Kunst kan lære unge at blive hørt

Annonce