Annonce
Navne

Efter 40 år i branchen siger Søren Vesterby onsdag farvel til skærmen: - Nu skal jeg hjem og have mine korte bukser på

Søren Vesterby er født i Fredericia, men familien flyttede til Esbjerg, da han gik i 5. klasse. Det havde han ikke noget imod, for han og brødrene var store EfB-fans. I dag har han stadig sæsonkort til stadion. Foto: Tais Tullin, TV Syd
Snart får Søren Vesterby tid til franskundervisning og korsang, for onsdag den 24. november har den afholdte TV-vært og journalist sidste arbejdsdag på TV Syd. Han går på pension med en erkendelse og accept af, at alt har en ende, og med en glæde over at åbne et nyt kapitel i livet.

TV: - Nu slipper man snart for mig, starter Søren Vesterby med at sige. Men sådan er der næppe mange i Syd- og Sønderjylland, som har det.

Onsdag den 24. november er den afholdte journalist og TV-vært på TV Syd-skærmen for sidste gang. Ifølge ham selv bliver det en ganske almindelig arbejdsdag - dog med en "lidt mærkelig fornemmelse i maven".

Avisen fanger ham over telefonen, mens han er på vej fra hjemmet i Sædding ved Esbjerg til en af sine sidste arbejdsdage på den regionale TV-station i Kolding. Han har en erkendelse og en accept af, at alting har en ende. Og han har en forventning og en glæde over at kunne åbne et nyt kapitel i livet.

Annonce

- Jeg tænker kun tilbage med gode tanker om min tid i journalistbranchen - jeg har sgu været der i 40 år, siger han.

- Nu kan jeg få mere tid med min elskede kone, som i mange år har spurgt, om jeg ikke snart ville holde op med at arbejde. Nu var det blevet en mulighed, og så synes jeg, det er en god ting at give plads og flytte sig fra stolen, så nye, unge talenter kan komme til.

Tid til fritid

"Been there, done that", siger han så. Og det har han nemlig - været der og gjort det. På DR, TV2, hos Nordjyske Medier og siden 2009 TV Syd.

For cirka et år siden gik han ned i tid, så arbejdsugen kun bød på 30 timer, og siden da har han selv og chefen kendt til pensionsdatoen. Udover mere tid til familien vil Søren Vesterby værdsætte, at han nu uden skæve arbejdstider i langt højere grad vil få tid til fritidsaktiviteter.

- Jeg er lige blevet optaget i et kor, så nu får jeg mulighed for at synge sammen med andre mennesker og opleve, hvordan det er at stå midt i noget, som lyder skidegodt, siger han.

Søren Vesterby

Er 66 år.

Har siden 2009 været tv-vært på TV Syd.

Blev uddannet fra Journalisthøjskolen i 1981.

Startede sin journalistiske karriere hos Danmarks Radio ved Radio Syd i Aabenraa.

Har også lavet tv hos Nordjyske Medier og været vært på Go' Morgen Danmark og på 19-direkte og TV Avisen på DR.

Bor i bofællesskab i Sædding ved Esbjerg med sin kone Pia, som han mødte i sin gymnasietid på Esbjerg Statsskole. Sammen har de to voksne børn.

Driver også firmaet Indblik Film, som blandt andet producerer portrætfilm for lokale kunstnere.

- Mit arbejde har kørt i ét kaos i 40 år og ovenikøbet på skæve tidspunkter - både tidlig morgen og sen aften. Så jeg har aldrig kunnet gå til noget eller være medlem af noget, og det kan jeg nu. Jeg er også på vej i skole, for jeg tager formentlig Hf-enkeltfag i fransk.

- Jeg har altid været glad for sprog, og det udvider ens horisont at lære et andet lands sprog - det er en indgang til landet og dets kultur, mad og så videre. Det gør verden større, og det holder ens hoved godt kørende, siger Søren Vesterby, som også tidligere har taget Hf-enkeltfag i spansk, mens han var studievært på en anden station.

Annonce

Grænselandet

Efterhånden som Søren Vesterby får talt sig varm, kan han ikke lade være med nærmest at overtage interviewet fra journalisten i den anden ende af røret - en arbejdsskade måske. Den rutinerede formidler ved godt, hvad han vil fortælle. Han vil gerne nævne dengang i 2003, da han på en morgenløbetur forhindrede en voldtægt i Frederiksberg Have.

Og hvis journalisten har tænkt sig at spørge, hvad de største sager fra landsdelen har været i Søren Vesterbys tid som journalist, så vil Søren Vesterby svare to ting.

Den ene er, da Kresten Philipsen - daværende amtsborgmester for Sønderjyllands Amt - tog initiativ til at skabe et formaliseret grænseoverskridende samarbejde mellem Sønderjylland og Slesvig.

- Det var enormt perspektivrigt for grænselandet, for forestillingen om ”de andre” baserer sig ofte på fortællinger, man har hørt fra årtier før ens eget liv, men som bare lever videre. Kresten Philipsen var med til at nedbryde grænseskel, så man kunne se, at ”de andre” egentlig var ligesom os selv - de kunne også lide fodbold og musik.

- I dag er det jo kommet til, at der lige er kommet en borgmester fra det tyske mindretal i Tønder. Det er en superdejlig og perspektivrig udvikling.

Annonce

Korte bukser

Den anden sag, Søren Vesterby vil nævne fra sin karriere som journalist i landsdelen, er, at politikerne nu endeligt har sat penge af til at rydde op i generationsforureningen i Grindsted.

- Den snakkede de om, allerede da jeg kom ind som journalist på Radio Syd i Aabenraa i 1981, og først nu får de sat penge af til det. Bedre sent end aldrig, men tak for det, siger Søren Vesterby.

"Hvad skal du lave nu?", spørger Søren Vesterby så sig selv på vegne af journalisten som efterhånden bare tager noter af talestrømmen, før Søren Vesterby svarer på sit eget spørgsmål:

- Jeg spurgte en af mine gode venner, Jens - en gammel journalist fra DR, som har været pensioneret et par år: Nå, Jens. Hvordan er det så?, spurgte jeg ham.

- Og Jens svarede: "Kan du huske, da vi altid gik i korte bukser? Der var ingen, der vidste, hvor vi var henne. Vi skulle bare være hjemme og spise klokken 18. Sådan er det".

- Nu tager jeg hjem og tager mine korte bukser på, siger Søren Vesterby.

Annonce
Horsens For abonnenter

Bevaringsværdig bygning i Eldrup skal rives ned: Ejer vil dog bygge nyt i samme historiske stil, lyder det

Danmark

Ny smitterekord: Onsdagens coronatal er det højeste på et døgn under hele epidemien

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Populært padelcenter solgt til stor svensk kæde: Vi har fået et tilbud, som vi ikke kunne sige nej til

Horsens For abonnenter

Planer om daginstitution ved Nørrestrand sendt i høring: Placeringen er så langt som muligt fra det første - meget omdiskuterede - bud

Hedensted

Ny pakkeløsning hos Min Købmand i Daugård: Tager imod Postnord-pakker fra både Hedensted og Løsning

Horsens

Knap 10.000 folkeskolelever kan måske se frem til tidlig juleferie

Vaccine tilpasset Omikron kan være klar til marts

HH Elite For abonnenter

HH Elite bløder med millionunderskud - men der er ingen krav om overskud: Derfor er der fuld kontrol og ingen alarmklokker, der ringer hos ledelsen

Kultur

Rock i Lunden vender hjem med rap, rock og strygere: Se næsten hele plakaten

Byens Bedste

Afstemningen er åben: Nu kan du stemme på Byens Bedste 2021

Coronasmitte kan igen sende børn hjem til onlineskole

Horsens

Anna Sophia er danmarksmester i styrkeløft - men det er et helt andet løft, hun bliver hyldet for

Sport For abonnenter

En vild rejse og forvandling: I 15 år levede han under de drabelige borgerkrige i Sydsudan – han tog til USA og kunne ikke tælle til ti på engelsk – nu er han profil i Horsens IC

Horsens

Ups - cyklist kørte over for rødt lys - så ikke lige politibilen i nærheden

Annonce