Annonce
Debat

Efter 25 års udhuling har regeringen og Folketingets partier nu en historisk mulighed for at starte på genopretningen af dagpengesystemet

Eva Obdrup. Pressefoto

Læserbrev: For nylig blev der sat en forudsigelig og meget kedelig rekord. På trods af højkonjunktur og en relativt lav ledighed har der nemlig aldrig har været flere danskere på private lønforsikringer. Over 400.000 har nu valgt en tillægsforsikring.

Rekorden var desværre forudsigelig efter årtiers stramninger af regler og udhuling af dagpengene. Havde dagpengene fulgt den almindelige lønudvikling i samfundet siden midt-90'erne, ville dagpengene i dag være godt 4000 kr. højere - hver måned!

Udviklingen understreger et akut behov for, at Folketinget i forhandlingerne om regeringens udspil "Danmark kan mere" forbedrer trygheden på det danske arbejdsmarked og styrker dagpengesystemet. For vi er ved at få et A- og B-hold på arbejdsmarkedet.

Annonce

Et A-hold med lav ledighedsrisiko, lang uddannelse, lange opsigelsesvarsler og billig lønsikring. Mens B-holdet har kortere uddannelse, relativt højere ledighedsrisiko og dyr lønsikring - hvis de overhovedet kan få den.

Det er ikke alene urimeligt. Det er også dybt skadeligt for fleksibiliteten og dynamikken på det danske arbejdsmarked.

Det er relativt let at hyre og fyre medarbejdere i Danmark, fordi dagpenge til gengæld skal sikre trygheden for lønmodtagerne i en ufrivillig ledighedsperiode. Dermed risikerer fortsat udhuling af dagpengene at skade ikke blot de ramte lønmodtagere, men også de danske virksomheders konkurrenceevne og herigennem beskæftigelsen og den danske økonomi.

Derfor har vi behov for at styrke dagpengesystemet. 3F opfordrer til ændringer, som 1) øger dagpengedækningen, 2) fjerner urimelige regler, der laver benspænd for korttidsbeskæftigelse, 3) øger kompetenceudviklingen ved at gøre uddannelsestillægget på 110 pct. af dagpengene permanent og 4) øger tilslutningen til dagpengesystemet ved at knytte et skattefradrag for privat lønforsikring til medlemskab af en a-kasse.

3F bakker derfor også op om regeringens udspil om en hævelse af dagpengene i de første tre måneder af ledighed. Det skal dog sikres, at dette tillæg ikke diskriminerer timelønnede, der ofte har mere usikre ansættelsesvilkår med hjemsendelser pga. materialemangel, vejrlig osv.

Efter 25 års udhuling har regeringen og Folketingets partier nu en historisk mulighed for at starte på genopretningen af dagpengesystemet. Den skal gribes.

Havde dagpengene fulgt den almindelige lønudvikling i samfundet siden midt-90'erne, ville dagpengene i dag være godt 4000 kr. højere - hver måned!

Martin Jensen og Eva Obdrup
Martin Jensen. Pressefoto
Annonce
Horsens For abonnenter

Mand fik hugget lillefingeren af: 27-årig skal fem år i fængsel for øksevold

Danmark

Søndagens coronatal: Endnu en dag med over 25.000 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Problemer med aflevering af freetrailerne på Smedetorv fortsætter: Nu tager Ikea konsekvensen

Hedensted For abonnenter

77-årige 'Polle' er landets ældste seriehåndboldspiller og spiller hver kamp: - Selv modstandernes fans jubler, når jeg scorer

Sport

Vanvittig buzzer beater sikrede Horsens IC-sejr i allersidste sekund: Derfor er der pres på, hvis holdet skal nå at spille sig tilbage i medaljestriden

Horsens

Priserne stiger fortsat - men i langsommere tempo: Man kan stadig tjene pænt på at sælge huset i 2022

Løvkvist om formandsdebat i DF: Messerschmidt skal tirres, indtil han forløber sig

Horsens For abonnenter

Cykelholdet Sund Vilje blev skelsættende for Flemmings liv: Nu cykler han til Paris med sit eget lille hold

Horsens

Graven skal ændres fra ærgerlig til attraktiv: Nu er første skridt på vejen vedtaget - og det kommer fra en uventet kant

Navne For abonnenter

Manden, der bragte ægte crepes til Danmark, er død: Christian tændte millioner af stjerner gennem sit liv

Nye regler betyder at mange coronapas udløber søndag

Horsens

Jeg er blevet gravid, mens jeg er i et barselsvikariat - kan min chef fyre mig, når jeg fortæller det?

Navne For abonnenter

Andre cutter sig, jeg brugte tatoveringerne: I dag er Sabrina mor, dagplejer og lykkelig, og hun har ikke længere brug for smerten fra nålen

Erhverv For abonnenter

Henrik taber 100 kroner for hver gris, han sender ud af stalden

Annonce