Annonce
Brædstrup

Efter 1856 dage uden købmand: Flere hundrede deltog i åbningen af borgernes egen butik

Børnene var hurtigst, da først snoren var klippet, til at komme ind i Nims nye Min Købmand. Foto: Morten Pape
Fem års arbejde med at skaffe en dagligvarebutik til Nim kulminerede lørdag klokken 10. Flere hundrede lokale troppede op til åbningen af borgernes egen butik.

Nim: - I 1856 dage har vi ikke haft en købmand i Nim. Lige om lidt … så åbner vi én igen.

Glæden var tydelig hos formanden for Nim Butikstorv ApS, Jens Pedersen, da han lørdag formiddag gik på talerstolen for at byde de mange hundrede fremmødte velkommen til åbningen af byens nye Min Købmand på Præstevænget i Nim.

Butikken er Min Købmand nr. 163 i dagligvarekæden Dagrofa, men tilløbet har været længere end de fleste.

Således købte byens borgere i 2017 og 2018 anparter for 2,7 millioner kroner i butikken, og midlerne udgør nu basiskapitalen i den borgerejede butik, som Dagrofa lejer sig ind i.

Annonce
Købmand Allan Kring Bülow takkede for den store lokale opbakning til åbningen. Op til åbningen havde flere borgere fra Nim og opland frivilligt hjulpet med at få varer på hylderne og gå til hånde i butikken. Foto: Morten Pape

Langt forløb

Derudover har butiksplanerne mødt en del udfordringer undervejs. Først krævede det en ændring af planloven, som tidligere erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen førte an i, for det overhovedet var muligt at bygge på Præstevænget tæt på landevejen.

Langt hen i forløbet blev der forhandlet med Rema 1000 om at bygge, men i 2016 meddelte dagligvarekæden, at den hellere ville at bygge butik i Lund, og dermed måtte der findes nye løsninger. Det blev en andelsbutik i samarbejde med Dagrofa.

Det var en glad butiksformand, der kunne se et stort fremmøde til åbningen.

- Det er en fantastisk følelse. Det er en festdag i dag. Vi har jo arbejdet med det her i fem år. Så det er et fem år gammelt barn, vi holder fødselsdag for i dag, sagde Jens Pedersen.

Butik gør Nim mere attraktiv

For ham har det mest overraskende og sværeste været, at der skulle en ændring i loven til, før Nim kunne få lov til at bygge sin butik uden for byen og tæt på hovedvejen. Det er nemlig afgørende for butikkens muligheder, at den kan hente strøgkunder fra Horsensvej.

Jens Pedersen er ikke i tvivl om, at butikken får stor betydning for byen i årene fremover. Både for det lokale sammenhold, at man har mulighed for at mødes ved butikken, men også for byens udvikling.

- Det kommer til at betyde sindssygt meget, fordi vi gerne vil have noget mere bosætning. Alt, vi gør, er for at beskytte skolen, og hvis Nim er attraktiv at flytte til, er det her én af de dele, der gør, at Nim er attraktiv, sagde Jens Pedersen.

- Vi vil jo gerne tiltrække nogle, der vil bygge huse i Nim. Vi vil også gerne tiltrække nogle, som vil bygge huse til ældre. Det er ærgerligt, at seniorerne skal flytte fra Nim, når de når en alder, hvor de skal væk fra parcelhuset. Så vil vi gerne have et tilbud her og gerne tæt på butikken, sagde Jens Pedersen

Han tror på, at opbakningen fra byen til butikken bevares i årene fremover

- Jeg har helt ro i maven, fordi vi har den rigtige købmand, som er god til at tale med folk og er god til at være købmand. Vi har også en benzintank, og jeg er sikker på, at butikken og tanken er hinandens forudsætninger, sagde Jens Pedersen.

Kim Ruberg fra Danmark i Balance, som har sit hovedsæde ved Nim, var blandt talerne til åbningsfesten. Foto: Morten Pape

Købmand tror på fremtiden

Inde i butikken havde byens nye købmand, Allan Kring Bülow, travlt med at sikre, at alt gik glat på den første åbningsdag. Han og det øvrige personale havde sammen med et hold frivillige haft lange arbejdsdage for at blive klar til åbningsfesten.

- Huset er fantastisk, inventar er faktisk, kølerum, fryserum, alt er fantastisk. Vi har over 3600 varenumre. Der er så meget at vælge imellem, så butikken er fantastisk. Det kan næsten ikke blive bedre. Så er der altid de små ting, som vi ikke lige har fået gjort og som vi mangler, men det er ikke noget, man ser en dag som i dag. Kunderne er glade og kan komme ind og købe, og så fortsætter arbejdet de næste to uger med, at vi lige rammer plet på alle hylder, sagde Allan Kring Bulow.

Han var tryg ved, at kunderne bakker op om butikken.

- Fra starten var jeg blæst væk af, at man kan samle 2,7 millioner kroner sammen. Det viser, at man gerne vil det her som by. Vi skal omsætte for 12 millioner kroner om året, for, at det løber rundt. Det mener jeg, er lavt sat, og jeg tror også, vi laver mere end det, sagde Allan Kring Bülow.

Formanden for Nim Butikstorv, Jens Pedersen, takkede de mange samarbejdspartnere for at få butiksdrømmen til at gå i opfyldelse - ikke minds Dagrofa, som med sine borgerbutikker gør det nemmere for byer som Nim at få en dagligvarebutik. Foto: Morten Pape

Åbning af butik

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce