Annonce
Horsens

Efter år med sprudlende parcelhusbyggeri: Nu tager en anden boligform teten

I de kommende år forudser Horsens Kommune, at det bliver mere populært at bygge lejligheder end parcelhuse i Horsens Kommune. En del af disse lejligheder er allerede ved at tage form på Nordhavnen. Foto: Morten Pape
Mellem 2003 og 2018 var parcelhuse den mest populære boligform inden for nybyggeri i Horsens. I de kommende år bliver det mest populært at bygge lejligheder, forudser prognose fra kommunen.

Horsens: I en længere årrække har parcelhuse været den mest populære boligform inden for horsensiansk nybyggeri, men den tendens er ved at skifte.

Det er i hvert fald prognosen hos Horsens Kommune, der forventer, at de kommende 10 år især kommer til at stå på lejligheder.

Det viser kommunens prognose for boligbyggeri, der tager udgangspunkt i kendte udlæg til boligformål i kommuneplanen.

Ifølge den forventer Horsens Kommune, at der i perioden 2020 til 2029 bliver bygget 2218 etageboliger i kommunen. I samme periode er forventningen til parcelhus på 1358 styk.

Den tendens står i modsætning til perioden 2003 til 2018, da der blev bygget 3160 parcelhuse og 1844 etageboliger.

Annonce

Horsens Kommunes areal bliver ikke større, selvom der kommer mange nye mennesker til. Derfor kan vi ikke blive ved med at bygge parcelhuse.

Anne Charlotte Lorentzen, planlægger

Industri laves om til by

Skiftet mod lejlighedsbyggeri har flere årsager, forklarer Anne Charlotte Lorentzen, der er planlægger ved plan- og by-afdelingen i Horsens Kommune.

- Først og fremmest er der i forvejen mange parcelhuse i Horsens Kommune og ikke så mange tæt-lav-boliger, det vil sige rækkehuse og etageboliger. Vi har mange ældre, blandt andet i bykvartererne uden for Horsens, der bor i parcelhuse, og som ønsker at bo i noget lidt mindre, siger Anne Charlotte Lorentzen.

- Derfor kigger vi som planlæggere på mulighederne for at skabe et større boligudbud flere steder i kommunen, så man kan bo det samme sted hele livet, siger hun.

Behovet for lejligheder er også et resultat af kommunens befolkningstilvækst.

- Horsens Kommunes areal bliver ikke større, selvom der kommer mange nye mennesker til. Derfor kan vi ikke blive ved med at bygge parcelhuse. I stedet må vi kigge på, hvordan vi kan fortætte byen, og her er en løsning at lave nogle af de gamle industriområder om til by. Det ser vi blandt andet på Horsens Havn i øjeblikket, hvor der bliver opført etageboliger, siger Anne Charlotte Lorentzen.

Opmærksom på konsekvenserne

Det øgede lejlighedsbyggeri i Horsens ses allerede på de mange høje bygninger, der i øjeblikket skyder op i bybilledet.

En udvikling, der sætter præg på byens profil, og det er kommunens byplanlæggere helt opmærksomme på.

- Vi kigger på, hvilke områder der er velegnede til at bygge højt. Områder, som er robuste, og hvor man ikke påvirker sine omgivelser for meget, eksempelvis havnen, siger Anne Charlotte Lorentzen.

Hun forklarer samtidig, at termen "høj" her skal betragtes som alt over seks etager.

- I bymidten har vi en norm, der siger, at seks etager er det højeste, der må bygges, siger hun.

Anne Charlotte Lorentzen påpeger samtidig, at byggeri i højden altid hviler på grundige overvejelser.

- Vi laver altid en redegørelse for konsekvenserne at et højt byggeri. Og samtidig er vi meget opmærksomme på, at byggerier af højhuse ikke fører til lukkede områder, men at der også bliver tænkt grønne områder ind, siger hun.

Horsens Kommune havde i 2018 en befolkningstilvækst på 772 indbyggere svarende til 0,86 procent. Det viser tal fra Danmarks Statistik.

Boligbyggeri i Horsens

I perioden 2003-2018 blev der bygget følgende i Horsens Kommune:

Parcelhuse: 3160

Lejligheder: 1844

Rækkehuse: 1011

Ungdomsboliger: 566

Ifølge Horsens Kommune boligbyggeri-prognose bliver der i perioden 2020-2029 bygget følgende i Horsens Kommune:

Parcelhuse: 1358

Lejligheder: 2218

Rækkehuse: 968

Ungdomsboliger: 100

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Når lærerne må holde fri - så må børnene vel også?

Avisen har de seneste dage skrevet om tendensen til, at forældre tager deres børn ud af skolerne uden for de normale ferieperioder. Det er et forkert signal, mener både politikere og skoleledere. Det er bedst, når alle i skole. Det kan ingen være i tvivl om, men det gælder så sandelig også lærerne, for ingen taler om, at det selvfølgelig også går ud over kvaliteten i undervisningen og styrken i fællesskabet, når læreren holder fri. Lad os slå fast med det samme, at det er alle læreres ret at holde ferie uden for skolernes traditionelle ferie. Det siger deres overenskomst, så ingen skal skyde efter folkeskolelærere, når de en uge om året holder fri uden for de traditionelle ferieuger hen over skoleåret. Men det betyder også, at det klinger en anelse hult, når skoleledere og politikere taler om det forkerte i, at børnene tages ud af undervisningen, når de ansatte har muligheden for at gøre det samme. Det kommer til at lyde som mig selv, når børneopdragelsen har været til diskussionen derhjemme, og jeg har trukket trumfkortet og slået fast, at de skal gøre, som jeg siger, og ikke som jeg selv gør..... Det var noget andet i gamle dage, vil nogle nok mene, men dengang måtte lærerne heller ikke holde fri ud over de almindelige ferieuger. Dengang gav det god mening at slå fast, at eleverne ikke bare kunne få fri uden særlig grund. Nu er tiden en anden, og selv om det går ud over fællesskabet og kvaliteten i undervisningen, når enten elever eller lærere mangler, så er det sådan, virkeligheden ser ud. Vi må alle bestræbe os på at holde fraværet på et minimum og gøre det så attraktivt at gå i skole, at der skal noget ekstraordinært til, hvis man vil gå glip af en uges undervisning. Det er en kamp, vi alle kan bidrage positivt til at vinde. Kampen for at undgå fravær er desværre tabt.

Annonce