Annonce
Horsens

Efter år med sprudlende parcelhusbyggeri: Nu tager en anden boligform teten

I de kommende år forudser Horsens Kommune, at det bliver mere populært at bygge lejligheder end parcelhuse i Horsens Kommune. En del af disse lejligheder er allerede ved at tage form på Nordhavnen. Foto: Morten Pape
Mellem 2003 og 2018 var parcelhuse den mest populære boligform inden for nybyggeri i Horsens. I de kommende år bliver det mest populært at bygge lejligheder, forudser prognose fra kommunen.

Horsens: I en længere årrække har parcelhuse været den mest populære boligform inden for horsensiansk nybyggeri, men den tendens er ved at skifte.

Det er i hvert fald prognosen hos Horsens Kommune, der forventer, at de kommende 10 år især kommer til at stå på lejligheder.

Det viser kommunens prognose for boligbyggeri, der tager udgangspunkt i kendte udlæg til boligformål i kommuneplanen.

Ifølge den forventer Horsens Kommune, at der i perioden 2020 til 2029 bliver bygget 2218 etageboliger i kommunen. I samme periode er forventningen til parcelhus på 1358 styk.

Den tendens står i modsætning til perioden 2003 til 2018, da der blev bygget 3160 parcelhuse og 1844 etageboliger.

Annonce

Horsens Kommunes areal bliver ikke større, selvom der kommer mange nye mennesker til. Derfor kan vi ikke blive ved med at bygge parcelhuse.

Anne Charlotte Lorentzen, planlægger

Industri laves om til by

Skiftet mod lejlighedsbyggeri har flere årsager, forklarer Anne Charlotte Lorentzen, der er planlægger ved plan- og by-afdelingen i Horsens Kommune.

- Først og fremmest er der i forvejen mange parcelhuse i Horsens Kommune og ikke så mange tæt-lav-boliger, det vil sige rækkehuse og etageboliger. Vi har mange ældre, blandt andet i bykvartererne uden for Horsens, der bor i parcelhuse, og som ønsker at bo i noget lidt mindre, siger Anne Charlotte Lorentzen.

- Derfor kigger vi som planlæggere på mulighederne for at skabe et større boligudbud flere steder i kommunen, så man kan bo det samme sted hele livet, siger hun.

Behovet for lejligheder er også et resultat af kommunens befolkningstilvækst.

- Horsens Kommunes areal bliver ikke større, selvom der kommer mange nye mennesker til. Derfor kan vi ikke blive ved med at bygge parcelhuse. I stedet må vi kigge på, hvordan vi kan fortætte byen, og her er en løsning at lave nogle af de gamle industriområder om til by. Det ser vi blandt andet på Horsens Havn i øjeblikket, hvor der bliver opført etageboliger, siger Anne Charlotte Lorentzen.

Opmærksom på konsekvenserne

Det øgede lejlighedsbyggeri i Horsens ses allerede på de mange høje bygninger, der i øjeblikket skyder op i bybilledet.

En udvikling, der sætter præg på byens profil, og det er kommunens byplanlæggere helt opmærksomme på.

- Vi kigger på, hvilke områder der er velegnede til at bygge højt. Områder, som er robuste, og hvor man ikke påvirker sine omgivelser for meget, eksempelvis havnen, siger Anne Charlotte Lorentzen.

Hun forklarer samtidig, at termen "høj" her skal betragtes som alt over seks etager.

- I bymidten har vi en norm, der siger, at seks etager er det højeste, der må bygges, siger hun.

Anne Charlotte Lorentzen påpeger samtidig, at byggeri i højden altid hviler på grundige overvejelser.

- Vi laver altid en redegørelse for konsekvenserne at et højt byggeri. Og samtidig er vi meget opmærksomme på, at byggerier af højhuse ikke fører til lukkede områder, men at der også bliver tænkt grønne områder ind, siger hun.

Horsens Kommune havde i 2018 en befolkningstilvækst på 772 indbyggere svarende til 0,86 procent. Det viser tal fra Danmarks Statistik.

Boligbyggeri i Horsens

I perioden 2003-2018 blev der bygget følgende i Horsens Kommune:

Parcelhuse: 3160

Lejligheder: 1844

Rækkehuse: 1011

Ungdomsboliger: 566

Ifølge Horsens Kommune boligbyggeri-prognose bliver der i perioden 2020-2029 bygget følgende i Horsens Kommune:

Parcelhuse: 1358

Lejligheder: 2218

Rækkehuse: 968

Ungdomsboliger: 100

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
HIC

HIC klar til pokalfinalen

Leder For abonnenter

Leder: Hovedgård skal vælge mellem turbo eller første gear

Det var lidt af en bombe, borgmester Peter Sørensen lod springe i begyndelsen af januar under en ellers fredelig nytårskur på ældrecentret i Hovedgård. Efter flere år i en mølpose løftede han ønsket om et togstop i den gamle stationsby mellem Horsens og Aarhus ud i det fri. Som bekendt er det hans socialdemokratiske partifæller, der danner regering, og det er formentlig ingen tilfældighed, at emnet lige netop i år var et vigtigt element i talen på Skovly. En af regeringens store uløste opgaver er at indgå et bredt forlig om den fremtidige infrastruktur, både hvad angår vej- og togtrafik. Dansk Folkeparti har for længst meldt sig ud af den gamle togfond-aftale, og det smalle infrastrukturforlig fra foråret 2019, som den daværende borgerlige regering indgik netop med DF, er lagt på is. I stedet har transportminister Benny Engelbrecht meddelt, at han vil gå efter et nyt bredt forlig om infrastrukturen og puste nyt liv i aftalen om togfonden. Ingen af delene står øverst i regeringens arbejdsprogram, men mon ikke Horsens-borgmesteren har vurderet, at det er god timing at starte nu, hvis de lokale kræfter skal mobiliseres og være med til at overbevise folketingspolitikerne om, at Hovedgård skal have et togstop. Derfor er det en vigtig beslutning, de lokale borgere og i første omgang lokalrådet skal træffe: Vil vi helst fortsætte i det nuværende tempo, hvor der stille og roligt bliver bygget nye lejligheder og solgt nogle få byggegrunde - eller vil vi have sat turbo på udviklingen? Der er ingen tvivl om, at Hovedgård vil blive yderst attraktiv som pendlerby i forhold til Horsens og i endnu højere grad Aarhus, hvis der kommer et togstop. I dag begrænser tilbuddet om offentlig trafik sig til busrute 202, og det tager ca. en time at komme til Aarhus og 25 minutter til Horsens. Hovedgård har før vist, at den rummer masser af initiativ og sammenhold. Ellers var der aldrig blevet sat gang i så stort et halbyggeri, som tilfældet er. Nu skal byen bare finde ud af, om den endnu engang er klar til at sætte alt ind for at få et togstop.

Horsens

Borgmester vil diskutere togstop i Hovedgård: Det ligger lige til højrebenet

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];