Annonce
Danmark

Dyster stigning: Markant flere får spiseforstyrrelser

Bulimi, hvor overspisning og efterfølgende opkastning skal fremkalde vægttab, er den fremherskende lidelse hos voksne, når de første gang er i kontakt med psykiatrien på grund af spiseforstyrrelser. Hos børn og unge er det anoreksi. Modelfoto: Jakob Dall/Ritzau Scanpix
På otte år er antallet af danskere med spiseforstyrrelser vokset med 62,5 procent. Anoreksi er den mest udbredte af den slags lidelser.

Flere og flere danskere lider af spiseforstyrrelser, og det gælder såvel børn, unge som voksne.

Det viser ny rapport fra Sundhedsdatastyrelsen.

I perioden fra 2010 til 2018 er det samlede antal borgere, der har fået konstateret en spiseforstyrrelse inden for de seneste fem år, vokset med 4.500 - fra 7.200 patienter til 11.700. Det er en stigning på 62,5 procent, viser tallene fra Sundhedsdatastyrelsen, der omfatter personer med spiseforstyrrelser med kontakt til det psykiatriske hospitalsvæsen og lægepraksis.

Annonce

- Vi kan se, at flertallet af danskere, der lider af en spiseforstyrrelse, har anoreksi. Det er piger og kvinder, der udgør størstedelen af patienterne, mens andelen af drenge er svagt stigende blandt børn og unge, siger Lars Eriksen Videbæk, afdelingschef for Analyse, Statistik og Økonomi i Sundhedsdatastyrelsen.

Det fremgår af en omtale af rapporten på styrelsens hjemmeside.

Børn og unge er patienter i aldersgruppen 8 til 17 år, mens voksne er alle på 18 år eller ældre.

Anoreksi og bulimi

Rapporten fortæller også, anoreksien er fremherskende hos børn og unge, når de har første kontakt med det psykiatriske system, mens det oftest er bulimi, der er årsagen hos voksne.

Anoreksi er betegnelsen for den spiseforstyrrelse, hvor patienter taber vægt ved regulær spisevægring, mens bulimi handler om overspisning med efterfølgende opkastning, ligeledes i bestræbelserne på at tabe i vægt.


Vi kan se, at flertallet af danskere, der lider af en spiseforstyrrelse, har anoreksi. Det er piger og kvinder, der udgør størstedelen af patienterne, mens andelen af drenge er svagt stigende blandt børn og unge.

Lars Eriksen Videbæk, afdelingschef for Analyse, Statistik og Økonomi i Sundhedsdatastyrelsen


I 2018 var det første gang, at børn og unge udgjorde over halvdelen af alle nye patienter med spiseforstyrrelse.

Langt hovedparten af alle indlæggelser sker frivilligt, men tvangsindlæggelser forekommer.

"I 2018 er 3,7 pct. af børn og unge og 1,8 pct. af voksne med spiseforstyrrelse berørt af tvang under indlæggelser i det psykiatriske hospitalsvæsen. Det drejer sig oftest om tvangstilbageholdelse eller tvangsindlæggelse, og det berører oftest personer med anoreksi eller uspecificerede spiseforstyrrelser," hedder det i rapporten.

Annonce

Nye rammer for behandling

Rapporten beskæftiger sig også med, hvor længe de pågældende har kontakt med psykiatrien. Her viser det sig, at blandt børn og unge er det to ud af tre patienter, der stadig er i systemet efter et år, mens det for voksne er lidt under halvdelen.

Ser man over hele perioden, altså otte år, har 9 ud af 10 patienter ikke længere kontakt med med det psykiatriske system på grund af spiseforstyrrelser.

Sundhedsstyrelsen vil i løbet af det kommende efterår udgive nye kliniske anbefalinger, der "beskriver rammerne for en samlet sundhedsfaglig indsats for personer med spiseforstyrrelser," fremgår det.

Spiseforstyrrelser

64 procent af børn og unge mellem 8 og 17 år med spiseforstyrrelse har anoreksi, mens det for voksne fra 18 år og opefter er 45 procent i 2018.

I 2010 udgjorde drenge godt 11 procent af børn og unge med en spiseforstyrrelse, mens tallet var steget til 13 procent i 2018.

Næstefter anoreksi har voksne med spiseforstyrrelse oftest bulimi, mens denne form for spiseforstyrrelse kun ses sjældent blandt børn og unge.

59 procent af nye patienter med spiseforstyrrelse blandt børn og unge har anoreksi, mens 45 procent af de nye voksne patienter har bulimi i 2018.

Otte år efter første kontakt har 93 procent af børn og unge ikke længere kontakt til det psykiatriske hospitalsvæsen med en spiseforstyrrelse, mens det for de voksne er 95 procent.

Annonce
Annonce
Sport

En vaskeægte, spil-levende legende blev hædret med kongelig belønningsmedalje, bog, taler og kærligt dril

Annonce